Jestem w pierwszym trymestrze i od kilku dni zmagam się z mocnymi wzdęciami, praktycznie nic nie mogę normalnie zjeść, bo czuję się od razu pełna. Do tego kompletnie odrzuca mnie od mięsa, nawet na nie patrzeć nie mogę.
W pierwszej ciąży w ogóle nie miałam takich problemów, dlatego teraz trochę mnie to zaskoczyło.
Macie jakieś sprawdzone sposoby na wzdęcia w ciąży, które są bezpieczne?
Albo pomysły, co jeść, żeby mimo braku mięsa dostarczyć sobie białka i składników odżywczych?
Mi pomagała herbatka koperkowa na wzdęcia a jak już było bardzo źle to symetykon czy jakoś tak się nazywało . A co do mięsa to może spróbuj zamiast tego jeść tofu ono ma bardzo dużo białka i jest to zamiennik mięsa , weganie potrafią tak przyprawić że smakuje jak kurczak może cię nie odrzuci
Na wzdęcia najlepiej herbatkę koperkową polecam , a co do mięsa to dużo osób mówi że ich w ciąży odzuciło od kurczaka , zaczęło strasznie śmierdzieć że zapach był nie do zniesienia . Ja nie miałam problemu z mięsem w ciąży na szczęście. Mi za to strasznie śmierdziała kawa co ja zapach kawy uwielbiam jeżeli odzuciło cię od mięsa spróbuj jeść takie produkty które mają odpowiednią ilość białka którego nasz organizm potrzebuje.
To spróbuj sobie tego tofu, a jak masz problem z wypróżnianiem (też miałam w pierwszym trymestrze) to miałam spotkanie z dietetyczka i mi procz siemia lnianego albo babki plesznik które na mnie średnio działały to poleciła kiwi i ta kiwi to był starzał w dziesiątkę! Rano jedna wieczorem jedna i normalnie problem jak ręką odjął
jak nie masz też cukrzycy to możesz się wspomóc syropem Laktuloza - mi to gin zaleciła i faktycznie też sobie dobrze radził (chociaż tu może warto odpytać swojego lekarza prowadzącego o ten syrop)
Za tydzień mam wizytę u ginekologa to zapytam co może mi na to polecić , i powiem o tym syropie . Kiwi i siemię lniane jem. @Karcia juz mam tak 3 tygodnie i mam nadzieję, że już niedługo mi to minie
Ja w ciąży nie miałam problemu że wzdęciami ale myślę że pewnie należałoby ograniczyć w diecie te wszystkie strączkowe i kapustne rzeczy, dużo wody i ruchu oraz spożywać więcej błonnika. Z leków nie jestem pewna czy Espumisan nie był dla kobiet w ciąży, w końcu można go też podawać noworodkom- warto zapytać chociaż farmaceutki lub lekarza.
Co do białka to zamienniki mięsa jak najbardziej, ale ja ci powiem że w 1 trymestrze też tak miałam, teoretycznie szynka parówki jeszcze w miarę były ale obiadowe typu kurczak, jakas polędwiczka wieprzowa itd oj odrzucało mnie na starcie. Pomagał sok pomarańczowy. Ilam podczas obiadu i mięso jakoś wchodziło. Pamiętam też że wołowina była dla mnie też znośna. Potem przeszło na szczęście
To dla mnie żadne mięso, parówki , szynki… no nic nie wchodzi . Wody właśnie zaczęłam więcej pić, bo czytałam na internecie że trzeba dużo pić więc no staram się bo zawsze miałam z tym problem.
To tak jak pisałam możesz spróbować z jakimś piciem zjeść ale jak faktycznie nie idzie ci to na spokojnie spróbuj zamienniki mięsa, nie jestem pewna jak ciecierzycą czy przy wzdęciach to dobry pomysł ale soja tofu jajka sery. Ja często patrzyłam i są nawet camemberty pasteryzowane czy halloumi na ig i tt jest taka laska stewunia ma nick i ona tam pokazuje dużo przepisów wege i produktów warto popatrzeć i spojrzeć tylko w necie czy nie zakazane jest w ciąży i powinno być okej
Oprócz białka pamiętaj jeszcze o produktach bogatych w żelazo- burkaki, szpinak, migdały kasza gryczana, owsianka itp
Jaki masz poziom hemoglobiny z morfologi? mięso oprócz tego że jest źródłem białka jest też źródłem żelaza.
Mnie w ciąży strasznie odrzuciło od mięsa, kurczaka nie jadłam przez 7 miesięcy, chyba że w kebabie ale to się nie liczy
Wzdęcia przeszły same po 1 trymestrze, ale później pojawiły się zaparcia masz tylko wzdęcia czy zaparcia też ?
Pamiętaj żeby dieta była zbilansowana. Na śniadania jadłam często np owsiankę z jogurtem, orzechami i jabłkami.
Jak tylko pojawiły się u mnie problemy z zaparciami to wprowadziłam siemię lniane, dużo błonnika ale miało to odwrotny skutek - przesadziłam z ilością błonnika i problem z zaparciami tylko się pogłębił. Więc trzeba wszystko stosować z umiarem
@Magdallenka0897 Siemie lniane jest bardzo dobre na zaparcia, ale trzeba pic duuuuzo wody❤️blonnik lubi duuuuzo wody.
Mnie odrzucilo od jajek i miesa na pol roku, jadlam duzo straczkowych rzeczy jak ciecierzyca, fasola szparagowa czy bob. Ale jesli masz wzdecia to nie polecam.
Jadlam tez duzo ryb bo mi wchodzily.
Przy wzdeciach dobre sa tez przyprawy (o ile lubisz) jak kurkuma, kminek czy imbir.
Nie moglam przejsc nawet obok miesnego w sklepie, nie mowiac o kupowaniu.
Nie moglam, gotowac, ale z tym mam dobrze bo
Szanowny z wyksztalcenia jest kucharzem i robil obiady dla siebie i cory😊
No to mama tak samo , jak wyciągam coś z lodówki to zakrywam nos . Ale ci się fajnie trafiło , że masz dobre jedzonko ja w sumie też z zawodu gastronom , ale nie pracuje w zawodzie
Ja miałam wzdęcia i to nie tylko w 1 trymestrze a przez całą ciążę. Bierz espumisan, on się nie wchłania do organizmu a przynosi naprawdę ulgę. Ja dosłownie nosiłam go wszędzie ze sobą, miałam blistr zawsze w torebce, w aucie, u mamy, no dosłownie wszędzie gdzie mogłam co do wypróżniania kiwi zjedz wieczorem, serio działa. Raz odwaliłam tak że zjadłam dwa kiwi dzień przed wizytą u ginekologa i to nie te zwykłe tylko te takie duże gold - autentycznie bałam się iść co do mięsa nie pomogę bo mnie odrzuciło na początku od prawie wszystkiego, pierwszy trymestr mimo że wiedziałam że w ciąży trzeba się zdrowo odżywiać przejechałam na kanapkach z pasztetem pomidorowym i coca coli
To dziękuję bardzo za polecenie . No ja też tylko mogę chleb/bułki z pomidorem a jeszcze niedawno mogłam jeszcze zupy zjeść a teraz nawet one mi nie smakują. Ale mam nadzieję, że w wigilię będę mogła chociaż coś więcej zjeść
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.