Co polecacie na oczy/wzrok, ciągła praca przy komputerze, zmęczone oczy, łzawienie
*Witamina A poprawia wzrok znajde się m. In w :marchewce, szczawiu, szpinaku, papryke czerwonej,porze, pomidorze, dyni,mango,melonie, cykorii, brokułach, szparagach. Aby lepiej Nam się wchłaniała ta witamina polecam odrobine tłuszczu np. Oliwy z oliwek.
- *Witamina B :
- nasiona słonecznika i inne pestki,ryż,ciemne pieczywo,kasze,ryby,warzywa,owoce,jaja kurze,sery, pieczarki
*Luteina :kukurydza,szpinak,zielony groszek,żółtko jaj.
- *Witaminy C i E: kapusta,brukselka, aronia,czarne porzeczki,owoce cytrusowe,olejach roślinnych: słonecznikowym, rzepakowym,
- orzechach,nasionach zbóż, kiełkach pszenicy.
- To jest tylko część wymienionych ważna jest także dieta zawarta w cynk i selen
Warto co jakiś czas odejść od komputera i skierować wzrok na niebo lub jakiś park, który jest za oknem + ćwiczenia ( po średnio 2 tyg widać już poprawę)
do tego wzbogacić dietę porzeczkami, malinami, jagodami, jarmużem czy natką pietruszki i wysokiej jakosci olejami.
Jako suplement luteina >https://auraherbals.pl
Poczytaj sobie o jej wspanialym działaniu na wzrok.
Ja jak pracowałam przy komputerze a wzrok miałam wtedy jeszcze bez żadnej wady to kupowałam krople i byłam u okulisty po okulary do komputera czytania, wtedy miałam zerówki zawsze to dobra ochrona dla oczu
Moim zdaniem ważne jest przestrzeganie zasad pracy przy komputerze czyli robienie sobie odpowiedniej ilości przerw. ja tego nie przestrzega łam pracując kiedyś w biurze i powiem szczerze że trochę odczuwam konsekwencje ponieważ nigdy nie miałam problemu ze wzrokiem A czuję że trochę mi się pogorszył A tak doraźnie to myślę że można jakieś krople nawilżające używać
Sa specjalne okulary które blokują niebieskie światło od monitora.Wklejam link do strony - wprawdzie dla dzieci w większości ale na podstawie tego powinnaś znaleźć coś dla siebie
https://realshades.pl/
Przy komputerze ważna jest hgiena tej pracy. Czyli od czasu do czasu odrywamy wzrok i patrzymy raz w dal, raz blisko. Plus krople nawilżające są niezasąpione. Oczy strasznie nam się wysuszają.
okulary do monitora są okej, ale najlepiej wybierz się do okulisty może przepisać jakieś krople