Co przygotować na grila?

Na kiedy masz termin ?

Tak tata zrobił z jakiegoś starego bojlera na wodę :rofl::rofl: ruszt jest ściągany więc można zrobić ognisko w tej misie. I ruszt regulowany na lince :smiley:

1 polubienie

Ja daję do kaszanki cebulkę i przyprawę do grilla i zawijam w folię pycha

Nooo to tata pomysłowy :wink: super :raised_hands:

1 polubienie

No i nie wygląda to źle bo jest pomalowane tą farbą wysokotemperaturowa do 1000 stopni i siatka zrobiona z chromowanego czegoś tam :smiling_face: każdy pożycza na większe imprezki.

Kociołek z ogniska np. z ziemniakami, kiełbasą, papryką, cebulą i sosem pomidorowym albo w wersji łagodnej dla dzieci z kurczakiem i warzywami w lekkim bulionie. Wychodzi pyszne danie, które robi się samo

U nas też obowiązkowo musi być sos tzatziki i sos czosnkowy :smile: No i do tego bułeczki czosnkowe :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Warzywka z grilla, typu cukinia, papryka, cebula
Świetne są również kiełbaski panierowane które można kupić w sklepie
Sałatka Cezar

Mega pomysł, taki grill zrobiony własnoręcznie to najlepsza sprawa

1 polubienie

Muszę sobie właśnie kupić ten kociołek. Aż mi smaka narobiłaś

Oj tak, kociołek to super sprawa, nie tylko na imprezę, ale i na zwykły obiad

3 polubienia

Moja mama też chyba raz tak robiła i faktycznie dobrze wspominam smak :face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

Super pomysł z grillem U nas hitem są szaszłyki z warzyw i kurczaka, bułeczki czosnkowe sałatka z fetą, a dla dzieci mini tortille z serem i szynką.

Jestem już chyba przemęczona, bo chwilę mi zajęło zanim doszłam czym jest “Żółkiewka” :wink:

Sałatka z fetą to klasyk i u nas. Za to tortilli nigdy nie robiliśmy na klasycznym grillu, tylko zawsze na takim domowym, elektrycznym.

Hahaha już edytowalam. Słownik mi zmienił nawet nie zauważyłam. Ale najważniejsze że doszłaś do tego co autor miał na myśli :crazy_face:

Ja nawet wpisałam w Google co to jest :rofl: ale sobie myślę na pewno chodzi o rzodkiewkę :see_no_evil:

1 polubienie

Jak byłam w ciąży to jadłam na wszystkich imprezach sałatkę ze szpinaku baby, buraka, pomidorów suszonych, sera typu feta ( żeby był pasteryzowany) słonecznik i do tego winegret, można dodać też oliwki.
Jeśli lubicie szaszłyki to takie z ananasa, kurczaka, papryki i czerwonej cebuli, do tego sos curry :yum:
My często robimy też sery różne, są takie gotowe zamarynowane, hallumi albo camembert (teściowa robi taki przekrojony na pół w folię zawinięty a na nim na tej miękkiej stronie ułożony farsz z pomidorow suszonych w oleju, kaparów, cukinii drobno krojonej i czosnku).
Można też zrobić kofty z mięsa mielonego z przyprawami, grzanki z masłem czosnkowym ( Kamis ma taką przyprawę do nich)
Obowiązkowo u nas na grillu jest sałatka ziemniaczana.
Jeśli lubisz arbuzy to też super sprawdza się sałatka z niego z fetą rukola czarnymi oliwkami i czerwonej cebuli

My właśnie też nie, trzeba będzie przetestować przy najbliższej okazji :smile:

Ooo, tej sałatki z arbuza jeszcze nie jadłam, a arbuzy uwielbiam, więc koniecznie muszę spróbować :yum:

1 polubienie