Cukrzyca ciążowa a poród. Dieta i objawy cukrzycy ciężarnych

Zastanawiasz się, co to jest cukrzyca ciążowa i czy możesz ją mieć? Sprawdź jakie są objawy tej choroby, jakie robić badania i czy jesteś w grupie ryzyka.

Moja przyjaciółka miała, mnie ominęła naszczescie :wink:

na szczęście nie miałam

Badania już przeszłam i nic takiego nie mam.

u nas obyło się bez, ale mam koleżanki, które miały i nie jest to fajna sprawa :confused:

nie jest łatwo z cukrzycą. Mnie to ominęło jednak moja siostra miała.

Na szczęście obyło się bez tej choroby:):slight_smile:

Jeszcze nie miałam testu obciążenia glukozą, ale jak sobie mierzę cukier bo mam glukometr to mam w normie, mam nadzieję że tak zostanie do końca:)

W grupie ryzyka nie jestem, w pierwszej ciąży nie przechodziłam przez cukrzyce ciążową mam nadzieję, że w tej równiez mnie ominie ale badanie glukozy jeszcze przede mną…

w grupie tej nie byłam i na chwile obecną nie jestem ale pamiętam jakie męki miały dziewczyny będące w ciąży z cukrzyca

W pierwszej ciąży nie miałam cukrzycy i w tej chyba też mnie ominie bo stosuję dietę

niby test obciążenia glukozom powinno się robić gdy są ku temu powody, a lekarz zleca zawsze, zastanawiam się czy to jest dobre, wypijać kubek cukru na pusty żołądek w dodatku będąc w ciąży… rozumiem, kiedy są ku temu przesłanki, ale kiedy w każdych badaniach krwi cukier wychodzi super, to po co tak katować te kobiety…

ja też nie miałam

Miałam cukrzycę w obu ciążach. Musiałam zmienić swoje nawyki żywieniowe i sie ograniczać. Dziś mam dwoje zdrowych dzieci a po cukrzycy ani śladu :slight_smile:

moja mama miała cukrzycę , poród wywoływany dziś maluch ma 5 lat jest zdrowy

wszystko jest do ogarniecia i może być dobrze :slight_smile: Trzeba o siebie dbać.

Ja miałam cukrzyce ciążową, insulinozależną, teraz, jak kamię tez niestety ciągle biore insuline. Pamiętam, jak płakałam, jak się dowiedzialm, że musze trzymac dietę itp. No i insuline przyjmowac-od 8. tygodnia ciaży :frowning: całe szczęscie wszystko dobrze się poukładala, jakoś dało się przyzyczaić, zmienic nawyki żywieniowe itp. no i rezultatt cieszy - 20kg mniej!!

Take wydawałby się na początku ciezkie a wyszlo na plus.

Jedna z was napisała "… a lekarz zleca zawsze, zastanawiam się czy to jest dobre, wypijać kubek cukru na pusty żołądek w dodatku będąc w ciąży… rozumiem, kiedy są ku temu przesłanki, ale kiedy w każdych badaniach krwi cukier wychodzi super, to po co tak katować te kobiety… "

Ja zawsze miałam dobre wyniki krwi … i myślałam że mnie to ominie nie jestem w grupie ryzyka, nie miałam nadwagi, do 35 lat brakuje mi jeszcze 4 … zrobiłam badanie wypiłam glukozę i co okazało się że mam cukrzycę … teraz po wizycie w Matce Polce już się trochę uspokoiłam … zmieniam nawyki żywieniowe, nie powiem chodzę głodna i ślina mi cieknie jak widzę reklamy lodów, kawa z mlekiem tylko do posiłku to koszmar … ale zostały mi jeszcze 2 miesiące dam radę … więc u mnie przesłanek nie było a jednak cukrzycę mam … jak rozmawiałam z Panią Doktor to może spotkać każdą z Nas dlatego uważam że wart zrobić takie badanie co mi szkodzi ??? Nic

Ciąża to okres w którym kobieta musi robić szereg badań, ale dobrze że lekarze każą je robić bo niektóre kobiety tylko w ciąży robią badania