Czerwone policzki u Maluszka

Drogie Mamy ,może doradzicie mi czym posmarować policzki u mego 2 letniego synka.Od tygodnia skóra na nich jest sucha,chropowata i lekko zaczerwieniona.dodam ,że nic nowego nie wprowadzałam do diety synka,więc raczej to nie jakaś alergia. Smarowałam mu buźkę kremem Nivea SOS baby ,trochę pomaga ,policzki przybladły ,ale może y mi polecicie jakiś bardziej skuteczny i sprawdzony przez was krem.

Może na początek udaj się z dzieckiem do dermatologa, na pewno najdokładniej zdiagnozuje problem i przepisze właściwy krem. Może u was jest za suche powietrze w domu, zadbaj o jego dobrą wilgotność i temperaturę. Bardzo dobre opinie ma Atoderm Intensive do suchej skóry. Zaopatrz się na ten czas w płyn micelarny do przemywania, który nie wysusza tak jak woda.

Dzięki Silver za poradę stan skóry na policzkach u synka się poprawił gdy zaczęłam mu myć buzię emolientem,a ten krem Atoderm Intensive można kupić w drogerii ,czy szukać go w aptekach?

Buba raczej bym szukała w aptece, możesz nawet na internecie bo zawsze jest najtaniej np apteka gemini. To dobrze, że stan skóry poprawił mu się bo to nic przyjemnego dla dziecka.

Dokladnie, ja używam kremu trójaktywnego -emolienty, mojemu synkowi pomaga, polecam.

Moja córcia tak miała i pomógł krem oilatum :slight_smile:

Dzięki dziewczyny za wasze porady,wypróbuję polecane przez was kremy i zobaczę który będzie najbardziej odpowiedni dla synka.

Jak najbardziej emolienty, my na co dzień używamy kremu z serii ziajamed. Gdy widzę, że policzki są mocno czerwone i podrażnione sięgam po Emotopic. Można też przemywać twarz krochmalem.

Ja polecam Ci krem Oilatum. U nas jeśli pojawia się na buźce cokolwiek smaruje kilka razy i wszystko znika. Możesz też przemywać buźkę krochmalem też powinno złagodzić zaczerwienienie i nawilżyć.
Ale dodatkowo gdyby nie schodziło udałabym się do dermatologa, żeby zweryfikować czy nie pojawiła się u Was jakaś alergia.

Krem Oliantum jest naprawdę dobry na zaczerwienienia dla dzieciaczków:)

Możesz podejść do apteki (najlepiej z dzieckiem) i tam poradzić się farmaceuty, ew rzeczywiście iść do lekarza. Na razie możesz spróbować z Oliatum, podpisuję się pod pozytywnymi opiniami.

Może to jednak jakaś alergia się ukazała właśnie, różnie bywa z tymi alergiami. Jeśli nie przejdzie szybko to na pewno pytałabym lekarza. Na takie chropowate policzki dobra jest też maść cholesterolowa po prostu.

Najlepiej udaj się z dzieckiem do dermatologa on wszystko sprawdzi i coś na pewno poleci

Jeśli jest już tyle czasu to udałabym się do lekarza rodzinnego lub od razu do dermatologa. Myślę, że szybko doszliby do tego co jest przyczyną

Myslę, że najpierw można zasięgąc porady pediatry. Jeśli to nie pomoże, to wtedy można by udac się do alergologa gdyz takie zaczerwienione i przesuszone policzki zazwyczaj świadczą o alergii pokarmowej. I to nic, że nie były wprowadzane żadne nowości, czasem alergia pokarmowa może pojawić się po dłuzszym kontakcie z alergenem

dziewczyny, a samo zaczerwienienie? takie, jak wypieki po mrozie? bez żadnej wysypki itp?

Nasz synek jak śpi na którymś policzku czy dłużej się przytula to ma czerwony policzek i chwilę trwa zanim zejdzie, ale potem przechodzi.