Dziewczyny, czy Wy też tak macie? Mam wrażenie, że karmie dużo, często albo baaaa nawet ciągle. Synek był spokojniejszy, dłużej wytrzymywał jak dostał mleko modyfikowane (z musu bo kilka dni nie mogłam karmić). Odsapnęłam choć i tak chciał jeść ponad tabele bo jest przyzwyczajony do ciągłego podjadania :D
podam przykład poranka: zjada pierś po przebudzeniu sie, po chwili platki z owocami (kasza manna. Płatki owsiane/jaglane, itd). I zaraz po śniadaniu pierś i drzemka. Czasem kilka łyków ale mam wrażenie że o tym poranku to go stale karmie.
potem to już leci, czasem muszę dokarmić co kilkanaście minut bo zamiast się bawić to porykuje. Na noc daję butle odciągniętego mleka to śpi dłużej choć ostatnie noce budził się co dwie godziny. Nie rozumiem jak spał już ładnie i 5-6 godzin.
ogólnie to jestem zmęczona tym ciągłym niby brakiem rutyny, rano jà mamy a potem jak się ułoży to tak jest. Najgorsze dla mnie pobudki co dwie godziny na piers
Nie od dzis wiadomo ze mm jednak bardziej syci i na dluzej może być też tak że po prostu ma taki moment gdzie potrzebuje takiej bliskości z tobą Niekoniecznie tutaj chodzi o jedzenie i o to aby sobie pojedź do syta ale właśnie mieć tą biskosc z mamusią
Zgadzam się z Pina. Malec chce czuć się blisko Ciebie. Moja też choć 3m to przyssie się ale czasem nie je efektywnie, zasypia bo potrzebowała bliskości . Mm na szybko i na długo syci.. a pierś na początku ma wodniste mleko by napoić malca, później zaczyna się pokarm - przez to może się wydawać że karmienie trwa w nieskończoność
Nie wiem ile ma synek, ale pocieszę, że z czasem powinno być lepiej. My też karmiliśmy się co 2-2,5 godziny w nocy i w dzień a często nawet pomiędzy normalnymi karmieniami był cycuś na uspokojenie albo do snu. Dopiero jak mały zaczął lepiej zjadać posiłki stałe to odczułam różnicę i teraz potrafi w dzień nawet przez 5 godzin nie domagać się piersi. W nocy przesypia ciągiem maks 4 godziny, ale to i tak lepiej niż to co było wcześniej.
Wydaje mi się, że dziecko jest przyzwyczajone do regularnego/częstego picia mleka. Nie wiem jak u Ciebie ale u nas jest gorąco jeżeli nie włączymy klimatyzacji to dzieci budzą się często żeby napić się wody. Młodszy to domaga się mm. W chłodniejsze dni śpią do ok 5:00 . Jednak bywało tak , że syn kiedy był kp to spał po 4-5h i za Jakiś czas budził się co 2h.. wydaje mi się , że ząbkowanie na to wplynelo.. bliskości pewnie dziecko tez potrzebuje ;)
Moją córka ma 8 miesięcy, zaraz 9 i w nocy budzi się na pierś 3x. Rano od razu kaszka z owocami lub owsianka, potem mini pierś (po godzinie od pobudki) idzie spać na 1h. Potem od razu pierś. Kolejno dostaje jakaś zupke lub drugie danie. Potem porcja warzyw i owoców. Często coś tam chce skosztować od nas. Potem zajada galaretkę lub jakieś ciastko które zrobię dla niej. Pierś, wieczorem kaszka lub owsianka lub jakiś placek czy gofry na slono-slodko. A pomimo tego waży poniżej normy pomimo dobrych wyników.
A ile ma dzieciątko? Może to jakiś skok rozwojowy i cuduje. Albo ząbki. Może chce mu się pić albo spróbuj dać smoczek może ma potrzebę ssania
my właśnie kończymy swoją przygodę z karmieniem piersią. dziś jest ostatnia noc.. maluch ma rok i 4 miesiące i potrafi się wybudzić od 22 do 8 rano z 3 razy. też już jestem zmęczona, dlatego musimy się w końcu z tym zmierzyć.
oby szybko udało się przejść na butelkę :) długo kp i możesz być z siebie dumna ;) mamie też należy się odpoczynek bo codzienne częste wstawanie w nocy jest męczące heh
Oj tak przejście na butelkę może pomoc :) . Życzę any poszło sprawnie
Mama dzielnie zniosłas ten czas;) życzę powodzenia przy przejściu na butle;)
Dzięki dziewczyny. Właśnie słucham płaczu małego, tata go próbuje uspic. Aż serce boli! Mleka z butelki nie chcial, pokazywał że chce już iść spać i na pierś. Teraz już dobre pół godziny ryk. Kolejny raz mega stresujące doświadczenie.
O matko to strasznie stresujące ale musisz przetrwać niestety. Daj znać jak w końcu udało się zjeść butlę?
Mama2123 jak maluch je już ładnie posiłki stałe i nie chce pić mleka z butli, to można już całkiem zrezygnować z mleka. Mój ostatnio znów miał dłuższą przerwę od picia z butli i kręci nosem, więc chyba w razie mojego wyjście trzeba będzie mu dawać mleko z bidonu. Zobaczymy zresztą, tata będzie kombinowal.
A jakbyś dawała większe porcyjki przy rd ?
Mama jak sytuacja dzisiaj? Jak sobie dajecie radę z butelką?
Hej. Mały mleka nie ruszył. Wypił za to cała butle wody. Jak już usnal przeniosłam się obok na materac i nad ranem jak się obudził to poprzytulalam go troszkę i zasnął. Będzie powtórka z rozrywki, starszy syn też odmówił mleka, do tego stopnia że teraz ma 3 i pół latka I dopiero zaczyna popijać mleko, zaczyna mu smakować.