Czkawka u dziecka w brzuszku

Syn miał bardzo często czkawkę w brzuchu. Są to takie równomierne podskakiwania brzuszka. Córka teraz o wiele rzadziej. Ale moja koleżanka jak była w ciąży o tylko zjadła jabłko wtedy jej córka od razu miała czkawkę jak na zwołanie.

Mój synek miewał czkawki w brzuszku. Było to miłe uczucie, czasami nawet śmiałam się że “ooo znów biedulku masz czkaweczkę”. I oczywiście odruch - mama zaraz napije się wody i ci pomoże :smiley:

To takie śmieszne uczucie, mój synek też miewa czkawkę, myślę, że to coś naturalnego i raczej dzieciom nic nie grozi;)

Zauważyłam, że mój maluszek ma czkawkę np. po truskawkach :wink: Czyli poszła w Mamę, bo ja uwielbiam truskawki :smiley:

Pewnie, że nic nie grozi, to zupełnie normalne wśród maluszków. Potem po porodzie maluszki też często miewają czkawkę.

W drugiej ciąży doskonale już wiem o co chodzi z czkawką w brzuszku :slight_smile: Teraz im bliżej końca córa bardzo często ma czkawkę. Faktycznie trudno to pomylić z czymś innym. Widocznie w pierwszej ciąży tego nie odczuwałam. A teraz cóż, muszę przyznać, że nie przepadam zza tym uczuciem :slight_smile:

Mój synek też jak był w brzuszku miał czkawkę :slight_smile: fajne uczucie :slight_smile:

Dla mnie w ogóle te wszystkie ruchy są cudowne. Nooo z wyjątkiem tych bolesnych, ale na szczęście tylko kilka razy się zdarzyły.

A ja nie odczuwałam bolesnych ruchów. Jakos fajnie śmigał, że nie kopał w żadne narządy i fakt pod koniec już miał ciasno to czasami ocierał się o wnętrznosci, ale bez bólowo… :slight_smile:
A co do czkawki to pierwszy raz, kiedy zrozumiałam co to czkawka, to, kiedy położna mierzyła tętno i akurat było słychać jak czka i wiedziałam, że to uczucie to czkawka, a bardzo to śmieszne jak tak podskakuje :slight_smile:

Zamarancza to musiało być ekstra usłyszeć taką czkawkę :wink:

Syn miał często czkawkę w brzuszku i po porodzie też miał ją często. Córka zarówno w brzuchy jak i po tej stronie ma ją o wiele rzadziej.
Jeśli chodzi o bolesne ruchy ani z synem ani z córką ich nie odczuwałam. Moje dzieci mnie oszczędziły w tym wypadku.

Ja jestem w 38 tygodniu i moja mała ma czkawke nawet kilka razy dziennie. Czy to też normalne?

Im bliżej rozwiązania tym Ania ma częściej czkawkę. Teraz 35 tc. (ostatni dzień) i zdarza się nawet codziennie czy co drugi dzień. Zabawne uczucie :wink:

Jamajka normalne! Nie masz się czego bać ani obawiać. Czkawka u dziecka w brzuszku to nic strasznego. :slight_smile:

Jamajka dokładnie jest tak jak Kasia napisała. Czkawka u dziecka w brzuszku to normalny objaw nawet jeśli często się zdarza. Po urodzeniu wcale nie musi mieć tak często czkawkę, nie ma zależności.

Podczas mojej pierwszej ciąży córeczka miała bardzo często czkawkę, na początku bardzo się martwiłam, bo nie wiedziałam dokładnie co się dzieje, ginekolog uświadomiła mi, że jest to czkawka w żadnym wypadku niegroźna dla maluszka. Tak jak pisze Silver_90 po porodzie czkawka nie musi już tak często występować, u mojej córeczki występowała ona bardzo, ale to bardzo sporadycznie. Teraz jestem w ciąży z synkiem, który ma rzadko czkawkę w brzuszku, zobaczymy jak będzie po narodzinach :slight_smile:

paulina mój syn łapał czkawkę po każdym moim posiłku. Był łapczywy i łapał dużo powietrza nie tylko w brzuszku, ale i po za nim…
Nie jest to absolutnie nic strasznego, ale może występować u dziecka także po urodzeniu jak u nas…
Teraz synek ma już prawie 2 lata, a kiedy za mocno się śmieje to czkawkę łapwie ;]

Mój synek nigdy nie miał czkawki w brzuszku wiec nie wiem jak to jest :wink:

Klaudia być może nie zwróciłaś na to uwagę. Czkawkę łatwo można poznać bo są to miarowe podskoki brzuszka.
Po porodzie tak jak napisały dziewczyny czkawka wcale nie musi tak często występować.

Uff to dobrze bo juz sie martwiłam