I tak powinno być, powinien być wybór. Zmuszanie do sn po cesarce wbrew woli kobiety, dobre nie jest. Co prawda jak któraś nie chce to i tak raczej da radę załatwić sobie wskazania do cc.
Na pewno po cięciu wiele kobiet też boi się pęknięcia macicy bo jednak jak blizna jest cienka to tak może się stać . No ale lekarze nie narażali by nas na takie ryzyko . Jezeli poród nie ruszy samoistnie to w większości przypadków kończy się cięciem bo pod koniec dziecko więcej przybiera i wtedy jest duże ryzyko . A indukcji też nie mogą zrobić
Pati dokładnie ale są niekiedy fanatycy niestety bo im statystyki muszą się zgadzać ale warto pamiętać że jako pacjent mamy prawa i jeśli cc już było mamy prawo domagać się następnego pomimo że wskazań nie ma jakiś specjalnych to z racji wcześniejszego cc można mieć cc ale też można domagać się porodu sn ale wiadomo to ryzyko nie zawsze się udaje urodzić po cc sn
Aiisa a to jest gdzies prawnie uregulowane ze jeśli pierwsze było cc bez wskazan to na zyczenie pacjentki drugie tez może być cc mimo ze lekarz nie chce ?
Bo u mnie kolezanka miała pierwsze cc i jeśli minal rok od pierwszej cc to musiala rodzic naturalnie
Prawnie to chyba uregulowane nie jest. Raczej widzi mi się lekarza. Tylko jak lekarz zmusza do porodu sn to bardzo łatwo znaleźć takiego co podbije nam papier na cc.
Dodatkowo jak chcemy mieć cc, to nie wybierajmy lekarza ze szpitali chwalących się porodami fizjologicznymi. Można porównać statystyki. Często przynajmniej u mnie szpitale o wysokim stopniu referencyjności, zajmujące się trudnymi przypadkami mają wysoki procent cc i im nie zależy na statystykach porodów naturalnych, bo są nastawieni na inny target pacjentek.
Marta jest to w prawach pacjenta jest zapis nawet chyba Michuni o tym wspominała Wczensiej.
Teraz wystarczy wejść w statystyki na szpital i jak widzimy że jest ponad 50% cięć to na VBAC raczej nie są przyjaźnie nastawieni. Jak już wspomniałyście jeżeli kobieta po cięciu chce rodzić naturalnie to znajdzie taki szpital i lekarza który będzie ja wspierał . Ale też może być tak że po 40tc nie będzie nic się dzialo to robią cesarkę bo indukcji już nikt nie zrobi