Może faktycznie Spróbuj ją jakoś przestawić albo przeciągnąć to tak żeby miała o jedną drzemkę mniej w ciągu dnia i po prostu wieczór kładła się jakąś godzinę wcześniej ale to po prostu musisz próbować czasem da się to zrobić a czasem dziecko po prostu śpi wedle swojego zapotrzebowania może się okazać że tyle drzemek w ciągu dnia i w takich porach są jej potrzebne i po prostu w żaden sposób nie będziesz w stanie osiągnąć efektu który byś pragnęła musisz próbować
Moje dziecko ma skończone 3 miesiące. Spi różnie. W nocy spi pięknie, bo tak 21-21:30 do 6-6:30 (zastanawiam się czy nie przestawić ja na wcześniejsza godzinę, bo chcielibyśmy mieć więcej wolnego wieczoru). Corka jak rano wstaje, zje, pobawi się i gdzieś po godzinie aktywnosci idzie spac na 40 minut - godzinę. Pozniej koło 11 spi na spacerze max godzinę. Następnie koło 14, a później już różnie. najczesciej prześpi się jeszcze o 17-18. Kolo 20 czesto już ja łamie. W necie przeczytałam, ze takie dziecko powinno mieć z 3 drzemki w ciągu dnia. Ona ma więcej. Nie spi 3 razy długo tylko wiecej razy, ale krócej. Czasami tak po 15 minut- pół godziny. Załączam screena z aplikacji do wglądu. Jak spia wasze dzieci? Liczycie te drzemki, macie stałe pory czy po prostu dziecko spi jak się zmęczy o różnych porach?
A mi się wydaje, że 3 miesiące to jeszcze za wcześnie by mówić o wypracowaniu drzemek bo u tak małego dziecka jeszcze z dnia na dzień może się wszystko zmienić :)
U mnie jakoś późno te drzemki się ustabilizowały i teraz przeważnie są 2 w ciągu dnia a czasem jedna
Teraz mama w sumie też masz rację to jest jeszcze maleństwo tak nic naprawdę dopiero To jest etap gdzie wszystko jest jeszcze w trakcie wypracowywania
Ciesz się że śpi więcej razy bo jeszcze się będziesz i to modlić żeby zasnęła :) jeśli będziecie mieć stały rytm dnia, wypracowany grafik dnia to i drzemki będą o stałych porach. Takie małe dziecko jeszcze dużo śpi i dość powinno bo jak śpi to rośnie;)
Ps. Co to za aplikacja?
Aplikacja moje dziecko. Tam można wszystko zaznaczyć. Ja zaznaczam sobie kiedy je i kiedy spi.
Czyli takie dziecko nie ma szans na rytm dnia? Dopiero jak będzie starsza? To w tym internecie mnie okłamują 😂😂😂.
”ciesz się, ze spi…”. no z tym spaniem to różnie. Jak prześpi mi dobowo te 14 h to święto. Zazwyczaj spi 12-13 h. To aż tak dużo? chyba nie
Czyli śpi mniej więcej połowę dnia. To raczej dobry wynik ;)
Córka mojej siostry miała trubodrzemki po 15 minut w ciągu dnia a w nocy co godzinę pobudka. Do roku chodzili jak zombie xD
Na pewno ma jakiś rytm dnia ale naprawdę za chwilę może się kompletnie zmienić :)
Olaleksandra moja tak naprawdę ta pierwsza drzemkę ma taka dłuższa. Wszystkie następne w 90% przypadków gdybym jej nie pomogła tez kończyłtyy się po 15 minutach. Przykład z życia: dzisiejsza drzemka o 14, zasnęła, pobujalam w mojzeszowce 10 minut i poszłam do toalety. Po 5 minutach było po spaniu. Później zasnelam razem z nią koło 17, ale budziła się pare razy (łącznie spała z 40 minut, ale to takie naciągane było), później poszliśmy na spacer, bo chciałam do paczkomatu i mąż od razu do sklepu poleciał, to zasnęła jak już prawie byliśmy w domu o 19, spała pół godziny i tyle.
mamaOli moze wtedy potrzebuje tego snu, 3 miesiace to jeszcze malusie dziecko wiec to wszystko bedzie się zmieniało.
Pytanie czy uda ci sie przesunąć aktywność w ten sposób aby mała nie zasneła;) czy nie bedzie bardziej rozdrażniona i płaczliwa?
u nas ma 10 miesiecy i z drzemkami jest różnie bo wystarczy inny rytm dnia ( lekarz, działka, jakieś wyjscie) i juz wszystko idzie do bani;(
Mój synek gdy miał 3 miesiące bardzo często się budził do 8 miesiąca gdy zaczął już lepiej przesypiać noce wstawal co godzinę
Anisss u nas tez… wczoraj mieliśmy lekarza i trzeba było dalej jechac. Pół dnia nam zeszło (opoznienie 2 h u lekarza 😕) i tez świrowała strasznie.
to myślicie, ze takie dziecko może mieć dużo tych drzemek w ciągu dnia? W sensie tak nawet z 6-7 ? Nie licze snu nocnego
u mnie córka miała wypracowane swoje pory na spanie
Mama oli to wsytzsko dopiero sie krztałtuje tutaj bedzi eją wsyztsko wybijało spacer ktoś ja wybudzi inan pora dnia z obiadkiem;) dlatego warto wprowadzić stały rytm dnia na ile si eto oczywiscie uda;)
mniej wiecej w tych samych godzinach drzemki kompanie jakieś zabawy np. mata;)
zobaczysz ze to przyniesie efekt ale nie po jednym czy dwóch dniach;)
ta ilosc drzemek bedzie sie też zmieniać jednego dnia bedzie bardziej zmeczona to sobie dłuzej pospi wczoraj kursowałaś po lekarzach to zapewne dziś bedziesz widziała różnice w ciagu dnia przemęczenie po takim dniu jest mega dla nas a co dopiero dla takiego małego bobo;)
Ja się cieszę że córcia chociaż w nocy śpi w miarę, usypia ok 22-23 potem wstaje 2-3 i potem dopiero nad ranem. Ale w ciągu dnia ciężko o dłuższą drzemkę.
Ja nie wiem co jest z moim dzieckiem ostatnio w ciągu dnia śpi max godzinę a potem siedzi np jak dziś do 23 i przed chwilą zasnęła ja nie wiem skąd ona ma tyle siły też bym chciała mieć czasami tyle :)
moja czasami nie śpi w dzień a lata też do /22/22.30
Mama Wojtusia to staraj się tak jak ja ostatnio obrać patent wymecze ja przez dzień na fulla a potem pada w nocy bo nie ma już siły :)
Moja ma rok, od 3 mc przesypia noc, dzięki temu ja jestem wyspana, a w ciągu dnia ma teraz 1 drzemkę . Z wiekiem te drzemki się zmniejszają i czasem zdarza się to z dnia na dzień. 3 miesięczne dziecko to jeszcze maleńkie, cięzko mówić o regularności drzemek.