Czyszczenie uszu

Jak dbacie  o pielęgnację uszu małego  dziecka? Nie można używać  patyczków higenicznych a wydzieliny  mamy sporo. Help

Ja tam używam patyczków z ogranicznikiem nie wkładam ich do środka ale usuwam nimi to co widać z wierzchu, ktoś mi kiedyś polecił acustivum chyba się nazywało do usuwania wydzieliny można go stosować od 6 miesiąca życia ale ja jakoś się boję 

Ja najpierw używam tego płynu vaxol, a później na wierzchu oczyszczam patyczkiem z ogranicznikiem. Sam płyn nie dziala tak aby to się rozpuściło a nie będzie mi dziecko z żółtymi uszami chodziło :D

Ja też używam patyczków. Czyszczę uszy z wydzieliny tylko tam gdzie widać. Nie wkładam do środka. 

Ja również nie mogę się przełamać do czyszczenia uszu płynem - delikatnie czyścimy uszka patyczkiem z ogranicznikiem.

Właśnie  wyczytałam że można kupić  wosk w aptece. Może ktoś  używał?

Ja to się boje z uszaki robić cokolwiek Sama

Ja nie jestem fanką czyszczenia uszu sprayem lub wodnymi roztworami. Pamiętam za dzieciaka jak non stop miałam przez to zapalenia uszu i gardła.. dziecku czyszczę patyczkiem ale tylko jakby zewnętrzna część żeby nie wpychać wydzieliny do środka. My dorośli jednak trochę patyczka do środka wkładamy. 

Ja używam patyczka z ogranicznikiem i starszego syna zapisałam do laryngolog na czyszczenie udzu bo pediatra powiedziała,  że samemu lepiej nie próbować pozbyć się wydzieliny w uszach która jest głęboko..  synowi wydzielina prawie nie wycieka z uszu i.patyczki prawie czyste.. nie to co u młodszego syna

.

Ja stosowałam Vaxol i czyściłam delikatnie ucho z zewnątrz nic więcej.

Mi mówili by niczym nie psikać bylismy u laryngologa 

Myjemy małżowinę uszną podczas kąpieli, to co już z kanału słuchowego wyszło to ewentualnie zgarniamy patyczkiem albo wacikiem, ale nigdzie tam patyczka głębiej nie wkładamy.

My teoretycznie  też patyczkiem, ale zawsze  jest strach, że dziecko  się ruszy.  A dwa w środku ma dużo wydzieliny.

To może jednak warto zgłosić się do laryngologa i poradzić się,a dodatkowo sprawdzić, pokazać jak to wygląda 

Właśnie mi też laryngolog odradzał płyny i to nie jeden lekarz a kilku. Pewnie są osoby, którym płyn pomoże a niektórym przeciwnie. Jak że wszystkim. 

Mi powiedział ze to może pogarszać tylko 

Widzę, że dużo dziewczyn się już wypowiedziało, więc nie dodam nic nowego. Ja zwróciłabym się o poradę do rodzinnego pediatry lub laryngologa :) tak samo zrobiłam w swoim przypadku :) trzymam kciuki 

Dokładnie tak jak niżej :)

To też jest tak że każdy powie inaczej. Tzn może każdy ma inne doświadczenia, swoje przekonania itp. czasem nie wiadomo kogo słuchać hihi. Ale co prawda to prawda. Najlepiej wysłuchać kilku opinii

Nie zaleca się stosowania płynów ale pediatra mówiła, że raz na jakiś czas można zastosować..Ja jednak wolę sama nie pryskac