Zastanawiam się nad jednym tematem i chciałabym poznać Wasze opinie oraz doświadczenia. Czytanie do brzuszka – czy któraś z Was zaczęła już czytać swojemu maluszkowi, zanim jeszcze pojawił się na świecie? 📖👶
Czuję, że to wspaniały sposób na rozpoczęcie budowania więzi z dzieckiem jeszcze przed narodzinami, ale nie jestem pewna, od kiedy warto zacząć i jakich książek lub tekstów używać. Ciekawi mnie, czy zauważyłyście jakieś pozytywne efekty tego zwyczaju, np. w postaci maluszkowego spokoju, reakcji na głos, czy po prostu większego poczucia bliskości z dzieckiem?
Czy zaczęłyście czytać do brzuszka już w pierwszym trymestrze, czy raczej w późniejszych etapach ciąży?
Jakie książki wybierałyście – może coś, co sprawdziło się u Waszych dzieci?
Jakie były reakcje maluszka na Wasz głos?
Chciałabym spróbować tego z moim maluszkiem, ale jestem ciekawa, jakie były Wasze doświadczenia! 😊
Ja zaczęłam czytać do brzuszka w drugim trymestrze, kiedy maluszek zaczął reagować na dźwięki. Wybierałam lekkie, rytmiczne teksty, jak wierszyki Brzechwy czy Tuwima, i spokojne bajki. Maluszek często “odpowiadał” ruchami, zwłaszcza przy znajomym głosie – to było niesamowite! To świetny sposób na budowanie więzi i uspokajanie zarówno siebie, jak i dziecka. Polecam spróbować! 😊
Będąc w pierwszej ciąży nie czytałam maleństwu jeszcze w brzuszku. Za to od urodzenia zaczęłam bardzo dużo czytać dzidziusiowi i do tej pory córka uwielbia słuchać jak jej czytamy z mężem. Obecnie jestem w ciąży i kładąc córkę wieczorem spać zawsze czytamy jej bajkę przed snem,to taki nasz rytuał, więc teraz maleństwo w brzuchu od samego początku słucha różnych bajeczek.
Hmm ja nie czytałam przy 1szej córce ,ale mój głos miała czas czas i od narodzin czytałam wierszyki, natomiast drugie bobo które jest w brzuszku już chcąc nie chcąc to będzie słuchało bajeczek wierszyków bo czytam jw codziennie dla corki :)))
Nie czytałam ani nie śpiewałam w ogóle. Nie jest to najciekawsza forma spędzania czasu. Wolałam coś porobić dla siebie żeby czuc się dobrze i uwolnić endorfiny. To na pewno dzidzia odczuła :) Nie przemawia to po prostu do mnie i jeśli ktoś ma takie coś na siłę robić to mija się to z celem.
Nie czytałam ani nie śpiewałam w ogóle. Nie jest to najciekawsza forma spędzania czasu. Wolałam coś porobić dla siebie żeby czuc się dobrze i uwolnić endorfiny. To na pewno dzidzia odczuła :) Nie przemawia to po prostu do mnie i jeśli ktoś ma takie coś na siłę robić to mija się to z celem.
Ja przy pierwszym synku miałam dużo czasu więc lubiala mówić do brzuszka dużo ale nie czytałam ogólnie lubialam sobie czasem poleżeć i pogadać do brzuszka, ( synka) ;) , lubialam dużo spacerować, zawsze brałam swojego pieska i spacerowalam z nim dużo mówiąc do pieska albo do mojego brzuszka ;) i dużo słuchalam muzyki Mozarta, a przy drugim synku mieszkałam już w bloku bez pieska , to skupiałam uwagę na synku 4 letnim i dużo z nim śpiewałam, czytałam synkowi książki także drugi synek w brzuszku też skorzystał;).i do tej pory synkowie Libia jak im coś opowiadam lub im coś czytam ale i tak bardziej wola zmyślone opowieści niż czytanie zwłaszcza młodszy synek;)
Ja tak jak Lily nie czytałam do brzucha. Jakoś też to do mnie nie przemawia. Połowę ciąży spędziłam na telefonie z kumpelą z zza oceanu, lubimy do siebie dzwonić i zazwyczaj przy tym gotujemy albo sprzątamy więc każdy zadowolony a zadowolona mama to i również dziecko. :)
Od zawsze czytam książki :) więc gdy zaszłam w ciążę to czytałam pomorowi na głos ;) niekoniecznie były to bajki a książki typowo dla mnie , ale chodziło mi o to aby maluch słyszał mój głos. Pod koniec ciąży kupiłam synowi wielką księgę baśni i czytałam mu ją co wieczór. I tak do dzisiaj - syn kocha czytać książki. Swoim dzieciom juz od narodzin czytałam książki na dobranoc i robimy to do dzisiaj. Syn ma 9 lat i często czyta książki maluszkowi :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.