To traumy się można nabawić, jak się spotka na ulicy jakaś ciotkę nieznana, niezbyt młoda i trzeba ją całować. Ble
Też bym nigdy nie zmuszała ![]()
Ja też nie lubię tego zmuszania na siłę… jak dzieci obie chce to nie powinno dawać , ja też tego nie lubię
Można dziecku tym przymusami tylko zaszkodzić bo potem może się tak zniechęcić że będziemy się
ciocia zle kojarzyć
@Magdallenka0897 moj syn bardzo nie lubił do swojej babci jeździć . Zawsze mówił nie tam bo tam mnie całuję na siłę i tego mocno nie lubił
Ja tez ogolnie nie lubie jak ktos mnie przytula , czuje sie bardzo niezrecznie i niekomfortowo , nie mowiac juz o buziakach w policzek . Jesli ja nie czuje sie z tym dobrze to tez nie zamierzam zmuszac corki do takiego przekraczania granic
Mam to samo, nie lubię jak ktoś narusza moją strefę komfortu no chyba że jest mi bliski ….
No i tylko te babcie sobie to robią , że dzieci nie chcą do nich jeździć , wcale się mu nie dziwię @asiam1 ja też nie lubię , najlepiej podać rękę albo czesc i tyle
Syn szwagierki już mówi babcia że nie chce by go całował i babcia to uszanowała ![]()
Ja tylko „wymagam” aby syn sie przywitał i pożegnał ale od niego zalezy czy chce dac buziaka, piatke czy po prostu powidziec czesc z daleka ![]()
O tak dokladnie . Dzien dobry , prosze , dziekuje , do widzenia , czesc . A czy bedzie chciało sie tulic , buziakowac czy podac reke to juz zalezy od niej
Dobrze że czasy się zmieniły bo kiedyś to się dzieci do takich rzeczy zmuszali niestety
A moja teściowa jeszcze mówi, no daj cioci , teraz wujkowi , jeszcze dziadek czeka i babci jeszcze jednego ![]()
![]()
Znajomy kiedyś powiedział do dziecka żeby poszedł dać mi buziaka na przywitanie (dziecko obślinione, obsmarkane …) na szczęście dziecko było zadowolone jak powiedziałam że piąteczka wystarczy ![]()
To najgorzej…
Nie lubię takiego wymuszania buziaków, ale starsze pokolenie niestety nadal tak ma… Cieszę się że na szczęście zmienia się to, że jednak właśnie jak mówisz @SylwiaMK sporo osób już potrafi powiedzieć że piąteczka czy słowne cześć wystarczy ![]()
A to ja od razu mowie do syna na głos przy wszystkich ze nie musi sie obsciskiwac jak nie chce
że piątka wystarczy ![]()
U mnie na szczęście w rodzinie i w rodzinie męża babcie tego nie oczekują i bardzo się z tego cieszę. Oczywiście dziecko trzeba uczyć kultury typu dzień dobry, do widzenia, proszę, przepraszam….to jest zrozumiałe
Ooo i dobrze to podsumowałaś też tego wymagam ale do całowania nigdy nikogo nie zmuszam Ani nie proponuje aby to robił
No i bardzo dobrze
mojego chłopaka siostrzeniec to już jest przez bacie tak przyzwyczajony , że buziak a piątka to nie, nawet była chora to musiała mu dać
Mój jeszcze malutki to jest na etapie gdzie nie daje buziaków
a całować nie pozwalam