Delikatne, krwawiące dziąsła

Cześć dziewczyny, jestem w 11 tygodniu ciąży i moje dziąsła starsznie krwawią przy szczotkowaniu a nawet czasami przy jedzeniu czuję taki metaliczny posmak w ustach. Myje zęby szczoteczką elektryczną oral-b bo mam wrażenie że zwykłe nie domywają mi dobrze zębów i nie czuję też świeżości a pasty jakiej używam to sensodyne lub lacalut sensitive do wrażliwych dziąseł, dodatkowo nitkuje zęby ale problem nie znika a przy dwóch zębach pojawiła się taka obwódka czerwona takei jakby podrażnienie. Czy ktoś miał podobny problem i ma na to jakieś sposoby? bo byłam u 2 różnych dentystów ale niestety nie pomogły ich zalecenia

Tez mam ten problem w ciazy niestety mi mic nie pomaga , :disappointed:

W ciąży wszytko jest nardzoej unaczynione i przekrwione dlatego krwawią dziąsła ja tak miałam do końca ciąży i teraz jestem dwa tygodnie po i już wszystko wróciło do normy. Dziąsła przestały krwawić. Hormony robią swoje ale to normalne , nie ma co się tym przejmować. :slightly_smiling_face:

2 polubienia

Ostrożnie szczotkuj za niedlugo wroci do normy :slight_smile: nie ma powodu do nieokoju :wink:

1 polubienie

W ciąży często jest zapalenie dziąseł i przez to one bardziej krwawią. Ja też myje elektryczna oral b mimo wszystko. Nitkuje zęby dwa razy dziennie. Stosuję pastę Meridol i płukankę mam Listerine ale taka bez alkoholu chyba imbirowa. I jest zdecydowanie lepiej. A metaliczny posmak wręcz taki niesmaczny to mam całą ciąże :disappointed:

1 polubienie

U mnie występowało podobne zjawisko - mi doradzono chwilowe zaprzestanie używanie szczoteczki sonicznej i przejście na zwykłą szczoteczkę do zębów z miekkim włosiem. Dodatkowo napar z rumianku do płukania - u nas w rodzinie stosowany na wiele “schorzeń”

1 polubienie

Niestety , ale czasem tak po prostu bywa. Poczekaj na spokojnie , to wróci do normy. Jeżeli jednak sytuacja się nie poprawi to zawsze możesz to skonsultować z dentystą. Ale wydaje mi się , że na spokojnie wszystko wróci do normy.

1 polubienie

Wydaje mi się, że jest to normalne. W ciąży działa są jakby bardziej ukrwione ale też bardziej podatne na zranienia, stąd krwawienia przy szczotkowaniu.

1 polubienie

Może tak być, ze szczoteczką elektryczna teraz w czasie ciąży jest za mocna i lepiej przejść na manualna. Najlepiej jak pisze @Skylark z miękkim włosiem, żeby jak najmniej podrażniała dziąsła.
Spróbuj też płynów do płukania bez alkoholu np. Meridol Ochrona dziąseł.

1 polubienie

Zmień szczoteczkę na miękka i ręczna nie elektryczna. W ciąży wszystko jest zprzewrazliwione, więc dlatego tak jest

1 polubienie

Też mam problem krwawiących dziąseł na co dzień, a w ciąży było to jesczcze bardziej nasilone. U mnie zawsze najbardziej sprawdzała się pasta Meridol, używałam jej też w ciąży i miałam wrażenie, że nie ma tzw. “dramatu”, ponieważ jak okazjonalnie użyłam innej pasty to od razu poajwiało się podrażnienie i nasilone krwawienie. :pensive: Działanie tej pasty można “podbić” jeszcze stosując płyn do płukania jamy ustnej z tej samej firmy. Tak też polecił mi stomatolog.
:blush:

1 polubienie

Ja niestety i przed ciaza ciagle ten problem

Ja od.kiedy jestem w ciąży też mam problem z krwawieniem dziąseł plus bolą mnie zęby. Na ból zębów dentysta polecił mi pastę duraphat 5000 a do płukania jamy ustnej eludril który ma łagodzić takie stany zapalne dziąseł :laughing:

Ooo mam ten erudril musze zaczac stosowac moze mi cos ulży

No spróbuj sobie może akurat pomoże :laughing:

Ja jeszcze uzywam plyn meridol taka ulge przynosi

Eludril jest dobry sama kiedyś używałam ale z tego co się orientuję nie jest zalecany w ciąży ze względu na alkohol w składzie bo pamiętam że jak nim płukałam to był bardzo mocny i coś tam jednak przedostaję się do organizmu ale najlepiej zapytać lekarza lub poczytać :blush:

super a mówiłaś dentyście że jestes w ciąży bo z tego co się orientuję nie jest zalecany ze względu na alkohol w składzie?

Tak tak dentysta wiedział że jestem w ciąży😆

Oj to nie pomyślałam o tym szczerze mówiąc.

1 polubienie