Desery bez cukru

Tak ale brakuje mi pomysłów na te desery🙂 je w zasadzie wszystko. Jak zjemy razem na pół zwykłego wafelka ze sklepu raz na tydzień to też nie tobie z tego powodu draki. Wszystko w granicy rozsądku

Zazwyczaj 3 4 daktyle lub łyżkę slodzidla awokado i 3/4 łyżki kakao, choć zawsze sprawdzam czy nie potrzebuje bardziej dosłodzić

1 polubienie

Kluski leniwe obtoczone w złocistej bułce tartej z masełkiem, podane z kleksem kwaśnej śmietany i górą świeżych jagód. Jestem w niebie

Składniki na 4 porcje:

-400 g twarogu półtłustego (polecam twaróg ze Strzałkowa)

-2 jajka

-1/2 płaskiej łyżeczki soli

-100 g mąki pszennej + do podsypania

Złocista bułka tarta:

-60 g bułki tartej

-60 g masła

Do podania:

-250 g kwaśnej śmietany 18% wymieszanej z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego

-250 g świeżych jagód

-cukier do posypania

W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy jajka, sól i mąkę. Wszystko razem łączymy i przenosimy na blat podsypany mąką. Wyrabiamy kulę i dzielimy ją na 4 równe części. Z każdej formujemy wałek, spłaszczamy nożem i kroimy skośnie na kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kluski wrzucamy (w dwóch porcjach) na wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia. Wykładamy łyżką cedzakową na talerz.

4-składnikowe gofry czekoladowe

Bez mąki, za to pełne białka. Podane z kleksem skyru waniliowego, truskawkami i zdrowszą nutellą W kategorii fit deserów 10/10.

Składniki:

-1 bardzo dojrzały banan

-2 jajka

-30 g odżywki białkowej (najlepiej o smaku czekoladowym, ale może być też waniliowa)

-15 g kakao

Do podania:

-skyr waniliowy

-truskawki (200 g truskawek + łyżka syropu z agawy)

-krem czekoladowy (użyłam kremu

orzechowo-kakaowego @foods_by_ann)

-cukier puder

Banana rozgniatamy, łączymy z jajkami, odżywką i kakao. Na natłuszczoną i dobrze rozgrzaną gofrownicę nakładamy ciasto i pieczemy 4 minuty (czas zależy od mocy gofrownicy). Gofry podajemy z dodatkami. Smacznego!

MAKRO BEZ DODATKÓW

468 kcal | B: 43,3 | T: 16,2 |

Oczywiście to przepis bardziej dla mam bo z odżywka białkową :grinning:

Robiłam to ostatnio :grinning::grinning: moja wcinała jak szalona :grin:

Mozna wiedzieć od kiedy podawałaś dziecku takie gofry z kakao? Moja roczna a wciąż jakby odrzucała kakao

O mamo,smak dzieciństwa :smiling_face_with_three_hearts::heart_eyes::smiling_face_with_three_hearts::smiling_face_with_three_hearts::heart_eyes:

No właśnie przeczytałam o tej odżywce. Super ale ciekawe czy można zastąpić np kakao takie typu nesquik

1 polubienie

Kluski leniwe są u nas bardzo często

1 polubienie

Robię poprostu gofry do ciasta daje jabłuszko tartę i już nie dosładzam

Mam ser… Chyba dziś u nas, przy piątku będzie pyszny posiłek dla mamy+dzidzi i córeczki :smiling_face: