Dlaczego otwarte usta u noworodka to sygnał ostrzegawczy?

Przy korygowaniu prawidłowego oddechu należy skonsultować maluszka z logopedą/ neurologopedą, ale również osteopatą i/lub fizjoterapeutą. Za otwarty tor oddechowy może odpowiadać skrócone wędzidełko języka, napięta platysma, tylna taśma powięziowa, mięśnie nagdnykowe, podgnykowe, obniżone napięcie strefy orofacjalnej, ale też mięśni brzucha. Czynników jest bardzo dużo, dlatego terapia powinna być holistyczna i dopasowana do trudności dziecka �

Moja w dzień to nie ale w nocy co jakiś czas przyłapuję ją że śpi z otwartą buzią. Czasami jak jej zamknę to i tak otworzy, długo spała ze smoczkiem i obawiam się że to dlatego. Pytałam pediatry o to ale pediatra to często nie widzi problemu

Bardzo przydatny post! Też zwróciłam uwagę, że synowi zdarza się spać z otwartą buzia, ale nie przez cały czas. Jeśli to się nasili albo nie zniknie to pójdziemy do neurolopedy.

Mojej czasem zdarzy się spać z otwartą buzią, jak zauważę to zamknę. Oddycha przez nosa. Otwarta buzia pewnie przez smoczek bo do dwóch lat spała ze smoczkiem

1 polubienie

To faktycznie może być spowodowane smoczkiem.

Świetny post dużo wiedzy