To wszystko oczywiscie zalezy, ale da sie to zorganizowac.
U nas przedszkole jest nieczynne 3 tygodnie, ale miasto ma obowiazek zapewnic opieke i wyznaczana jest wtedy inna placowka gdzie mozesz dziecko odwozic- publiczne placowki.
Jasne przy maluchu 3letnim moze byc ciezko z adaptacja, ale zawsze to alternatywa gdzie choc na tydzien mozna pojechac wspolnie na wakacje.
@chloria albo inwestuja w pasje. Moj brat swojej corce z 800+oplaca lekcje jazdy konnej.
@AnetteSo mnie tylko boli jak mamy ktore maja juz dorosle dzieci podnosza argument ze one nie mialy takich socjali i jakos dawaly rade. To wszystko prawda, ale kiedys tez pracowac mogl tylko np. Tata a mama mogla sie zajmowac dziecmi. A dzisiaj trzeba byloby zarabiac z 12k zeby utrzymac rodzine 2+2. Przy zalozeniu ze nie ma kredytu na mieszkanie.
Wiesz co w wielu miejscach jest tak że niby miasto wyznacza a jeżeli się nie zapiszesz że w wybranym terminie a są placówki które nie informują jaki to termin, to nie można zrealizować dyżuru wakacyjnego. Ponadto są miejsca że dyżur wakacyjny przysługuje tylko obojgu pracującym rodziców.
Jak inwestujesz w lekcje dodatkowe to przeczytasz w tych komentarzach że zmuszasz dziecko to zajęć a ma na to czas, że dziecko ma spędzać czas z rodzicami i ogólnie zawsze znajdzie się powód do przyczepienia się.
Najgorsze to jest dla dzieciaków w wieku szkolnym a zwłaszcza pierwsza druga klasa podstawówki. Jak już znajdziesz jakieś półkolonie na przykład miejskie wszystkie są do godziny 14:00. Często 10-14, to jak pół etatu. A jakiekolwiek półkolonie prywatne najtańszy jakie widziałam to było 675 zł, A były takie że tygodniowe półkolonie kosztowały 1100 czy 1200.
Tym bardziej że inna była instytucja babci. Dużo babć mieszkało na wsi Ja bardzo dobrze pamiętam jak ja byłam podrzucana do babci ona zabierała mnie do swojej siostry, która miała trójkę dzieci i non stop się było wśród dzieciaków a jak nie to spędzało się cały czas na podwórku i wręcz dorosły człowiek nie wychodził ale była możliwość.
Można bawić sięw “kiedyś”. Potem jechało się na wieś do prababci i biegało wszędzie z kuzynostwem. Teraz wszystko zależy od babci ale są takie które nie są zainteresowane spędzeniem czasu z wnukami zazwyczaj to są tego typu babcie które są opisane poniżej. Bo one już swoje dzieci wychowały i teraz wolą spędzić czas w klubie seniora.
Osoby które nie miały pomocy - kiedyś było standardem że dziecko z pierwszej czy drugiej klasy szkoły podstawowej poszło odebrać dziecko z przedszkola i żłobka, potem te dzieciaki były same co jakiś czas doglądała jej sąsiadka.Bo matki pracowały do późna. Czy to było dobre? Nie sądzę A teraz dzieciaki poniżej 7 roku życia nie mogą zostać same w domu, a chodzić po ulicach poniżej 10. Jest większa świadomość zagrożeń. Z drugiej strony zagrożenia stał się bardziej realne jednak jest więcej aut są szybsze. Itp
Wiesz co, wtedy jak jest wolne w żłobku czy przedszkolu to zazwyczaj w tym czasie ludzie planują urlop i gdzieś jadą …. A nie wybiorą wolne i siedzą w domu
@AnetteSo trzeba to sobie powiedzieć że 800 plus przy dziecku to nic. Jest tyle wydatków że to jest kropla w morzu tak naprawdę
Prawda jest taka że jeżeli chodzi o wolne w placówkach to przy podpisywaniu umowy dostajesz taką informację więc możesz z góry zaplanować i zgłosić się jako jeden z pierwszych na ten termin.
Jak mówię największy problem jest z dzieciakami w wieku pierwszej i drugiej klasy szkoły podstawowej już później są starsze to mogą zostać same ale tak siedem osiem lat to jest taki głupi wiek bo nie wie dzieciaki nie są już małe ale nadal mają takie psiupździu w głowie
No dokładnie , te przedszkola to jako tako się przebrnie , ale początki tej szkoły właśnie najgorsze
Ale te zastępcze placówki są dostępne tylko gdy dziecka które chodzi do publicznego żłobka albo przedszkola. W prywatnych czegoś takiego nie ma
Super nagrody, plecak wydaje się bardzo fajny
przydatny na wakacje
Akurat taki wakacyjny będziecie zadowolone ![]()
A to myślałam że tylko ja tak mam , rzeczywiście kolor mocno rzuca się w oczy ![]()
![]()
![]()
Ja też tak mam , ale tylko ten kolor taki jest . Nie zauważyłam innych takich mocnych ![]()
![]()