Domowa pielęgnacja maluszka 🐳

Dziewczyny, jakie domowe sposoby na pielęgnację skóry niemowlaka sprawdziły Wam się najlepiej? :ok_hand:

Każdy mówi co innego, a ja chętnie poczytam Wasze sprawdzone triki. U mnie przy córce świetnie działały kąpiele w wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej — skóra była po nich miękka i uspokojona :whale:
A jakie są Wasze hity? Bo chciałabym chociaż troszeczkę uniknąć wszechobecnej chemii :see_no_evil:

U mnie cuda dzialal wlasnie krochmal , malej po urodzeniu bardzo łuszczyla sie skora i ciezko bylo nad tym zapanowac . Jedynie krochmal dawal rade . Na codzienne kapiele wybieram olej ze slodkich migdalow . Co jakis czas plyn do kapania dla niemowlat

1 polubienie

Ja synka kąpię w moim mleku. Jestem mamą kpi i produkuję więcej niż mój syn zjada więc wlewam mu do każdej kąpieli ok 200-300 ml mleka, zależy ile mi zostanie. Kąpię co drugi dzień. Tylko że i tak myję go płynem mustela i spłukuje czystą wodą, ale dzięki mleku syn nie wie co to balsam :slightly_smiling_face: Skórę na ciele ma po prostu cudną, jedynie na poczatku jak jeszcze nie miałam nadwyżek mleka to zdarzała mu się sucha skórka

1 polubienie

Jeśli chodzi o hity, to nie mam żadnych, bo używam jednej pompki żelu HiPP do kąpieli a na ciemieniuchę olejku ze słodkich migdałów przed kąpielą. A co najważniejsze, moim zdaniem staram się kąpać nie częściej niż co 3 dni. Nie mamy żadnych problemów skórnych, ani przesuszonej skóry a jeśli się gdzieś pojawi - np czasami w okolicy kolanka czy stópek to też smaruje olejkiem.

1 polubienie

Od urodzenia córki używałam oliatum baby, miałam też olejek z migdałów ale mąż się później bał, bo była za śliska :sweat_smile: Jak już była starsza to kupowałam żele dla dzieci ale wybieram zawsze te z dobrym składem np. only bio, HiPP z pompką, babydream zielony. Do włosów kupuje szampon z ziaji który jest na ciemieniuche bo ma problem ze skórą głowy, super działa i kosztuje grosze.

1 polubienie

U nas krochmal super pomagał na odparzenia. A tak to olej ze słodkich migdałów. Jak jest słuchać skóra to używam płynu Emotopic

1 polubienie

U nas na szkole rodzenia mówili, że do kąpieli najlepsza to jest woda z krochmalem, albo z olejem migdałowym, albo z mlekiem mamy :wink:
Zobaczymy co sprawdzi się u nas, ale prócz olejku migdałowego kupiłam hipp żel do kąpieli, wodę oczyszczającą z musteli i emulsję do okolic około pieluszkowych też z musteli z polecenia mojej dobrej koleżanki :grinning: ogólnie myślę, że produkty Mustela są warte uwagi, a do pielęgnacji buźki jak bedizemy wychodzic na dwór postawiliśmy na krem sztyft z musteli :wink: często jak mam jakieś wątpliwości czy dany produkty jest ok to zerkam do pana tabletki :grinning:

1 polubienie

Na mustele uważaj bo często uczula dzieci , mój maluch dostawał okropnej wysypki po kremie do pupy z musteli , od siostry dzieci z kolei miały okropne wysypki po żelu do kąpieli , od znajomej maluch tak samo po żelu do kąpieli. Położna która przychodziła do nas też mówiła żeby uważać bo dużo osób jej się skarżyło na uczulenia po tych kosmetykach

2 polubienia

Ooo!! Dzięki za opinie, wiadomo każde dziecko inaczej reaguje na kosmetyki, ale będę obserwować skórę malucha i w razie czego zmienię :heart:

1 polubienie

Mustela ma rozne serie kosmetykow.
Te ktore sa zapachowe pewnie czesciej uczulaja.
Ale maja tez ta serie Stelatopia czy Bio i one maja mniej konserwantow i brak perfum :slight_smile:

1 polubienie

My dodawaliśmy do kąpieli olejek ze słodkich migdałów i malutka była kąpana co 2 dzień. Podstawą zawsze była przegotowana woda, którą przemywaliśmy zarówno buzię jak i okolice intymne.
Z żeli do kąpieli mieliśmy plyn Babydream ale ten zielony - ma prosty i fajny skład. Widziałam na różnych profilach na ig, że jest polecany przez kosmetologów

1 polubienie

Ja na próbę też kupiłam malutki żel do kąpieli z Musteli, zobaczymy czy mały go zaakceptuje. Szczerze myślałam,. że Mustela to taki top jeżeli chodzi o kosmetyki do pielęgnacji dla maluszków.

1 polubienie

U nas najlepiej sprawdził się żel z bambino ten w różowej buteleczce i po kąpieli masaż oliwką z Johnsona ta różowa i też kąpiemy co 2 dni malucha. Zero ciemieniuchy chyba dzięki tej oliwce i czesaniu po każdej kąpieli. Na żel z musteli uczulenia nie miał ale za to bardzo suchą skórę miał po nim nawet mimo smarowania oliwką

1 polubienie

Tak trochę poza tematem, ale nic nie zmywa mi kreski zrobionej eyelinerem i tuszu do rzęs lepiej niz oliwki z johnsona :grinning:

Ooo ciekawe , ja bardzo lubię sobie wlewać do wanny jak się kąpie skóra jest tak milusia wtedy

Krochmal, zel hagi baby z foczką, czasami lipikar la roche

My od urodzenia używamy płynu do kąpieli i balsamu z Musteli i bardzo dobrze się nam sprawdza :blush: A jak syn miał odparzenia to najlepiej u nas działała mąka ziemniaczana, ale fajnie też łagodził zaczerwienienie sudocrem.

Na początku używaliśmy jedynie olej ze slodkich migdałów i dawal rade :slight_smile: a jak pojawialy sie jakieś problemy skórne to gotowalam krochmal bo po Nim fajna skóra i zdexydowanie pomaga.

Krochmal jest super na problemy skorne niemowlaczka, ale tez na krocze po porodzie, albo kora z brzozy ale troszke farbuje ale takie nasiadowki dzialaja cuda.
Juz nie w duchu eco, ale nadmanganian potasu tez jest bardzo dobry na problemy skorne u maluszkow.
I tak jak juz dziewczyny pisaly mleczko mamy.
Ja nim smarowalam i ciemieniuche i takie biale krosteczki ktore miala corka, kikuta i swoja rane po cc :slight_smile: plynne zloto

U mnie najlepiej sprawdziło się im mniej, tym lepiej. Najczęściej kąpałam w samej wodzie, bez żadnych dodatków, a po kąpieli tylko delikatnie natłuszczałam skórę czymś łagodnym dla niemowląt. Moje dziecko ma skórę bardzo wrażliwą, więc wszelkie eksperymenty z domowymi sposobami kończyły się różnie, dlatego trzymałam się prostoty i naprawdę to nam służyło. Chętnie też poczytam, co sprawdziło się u innych, bo każde dziecko reaguje inaczej