Drastyczne kary

Czy któraś z Was oglądała dzisiaj rano “Pytanie na sniadanie”. Był temat o karach. Po prostu się we mnie gotowało jak oglądałam. Temat dotyczył filmików umieszczanych w Internecie przez rodziców. Główny filmik był o tym jak ojciec kazał za karę swojej kilkuletniej córce iść do szkoły 8km na piechotę, a sam jechał za nią samochodem i wszystko kamerował. Potem filmik trafił do Internetu. Drugi filmik był o matce która za karę ogoliła swojej nastoletniej córce głowę.
W rozmowie odnieśli się też do polskiej sytuacji w której ojciec wywiozl swojego 4 letniego synka do lasu i tam to zostawił.
Dziewczyny co się dzieje na tym świecie!? Jak tak można? Co musi dziecko zrobic żeby posunąć się do takiej kary? Nie mogę tego pojąć… czego to ma niby nauczyć te biedne dzieci? Cały dzień nie daje mi to spokoju… jakie jest wasze zdanie na ten Temat? Ja jestem zdruzgotana.

Wg mnie jest to przemoc niekoniecznie fizyczna ale przedewszstkim psychiczna nad dzieckiem dla mnie to nie ma racji bytu.

Ludzie , którzy tak postępują w ogóle nie powinni mieć dzieci!!! Stosowanie takich “kar” wobec dziecka jest nie normalne!
W takich przypadkach to ci ludzie powinni zostać surowo ukarani

Dziecko jest całkowicie bezbronne, kary powinny być potężne, ale pewnie sprawa będzie przez sąd bagatelizowana. Powinno się wziąść takiego rodzica i zrobić dokładnie to samo co ten potwór swojemu dziecku…

Nie wiem co mam o tym myśleć. Nie chce sobie wyobrażać co myślą te dzieci. W dodatku teraz sprawa jest głośna, wiedzą o tym ich znajomi, koledzy, sąsiedzi. Tata, który filmuje upokorzenie bo tak chyba mogę to nazwać i wrzuca do sieci. Wiecie jak to może być wyryte w psychice dziecka na długie lata? Podobne zachowania mogą też obniżyć poczucie własnej wartości dziecka.
kary powinny być, ale adekwatne do wieku dziecka, przewinienia. Dziecko musi wiedzieć dlaczego jest karane, ale tez musi mieć tzw znak ostrzegawczy, czyli, jeśli … to… Dziecko powinno tez mieć szansę naprawienia swojego zachowania.

Niedawno usłyszałam, że kilkulatek dostał od Mikołaja rózgę. Dla mnie to też jest dziwne, wszystkie dzieci dostają prezenty, a to, że np nie posprzątał w pokoju nie powinno mieć wpływu na otrzymanie prezentu. Jeśli jest niegrzeczny to choć czekolada z listem od Mikołaja, ze jeśli będzie taki, taki i tak będzie robił … to otrzyma coś tam. Dzieci potrzebują jasnych komunikatów.

A słyszeliście o tym wyroku za to że dzieci matka i partner katowali karami typu wylewali jogurt na podłogę i kazali jeść z podłogi dzieciom albo surowe mięso jeść zamykali w łazience kazali siedzieć w wannie wypełnionej zimną wodą… dla mnie to szok ale dostali 25 lat partner i matka 15 lat wstępnie ale podobno prokuratura stara się by tej partner dożywocie A matka 25 lat… masakra ja sobie nie wyobrażam by dzieci tak traktować…

Straszna trauma dla dzieci … powinno sie odbierac takim osoba prawa do dzieci bo to robienie krzywdy a nie kara… eh przykre jest to .

Rowniez to ogladalam az ciarki przechodzą jak człowiek oglada takie rzeczy…ze cos takiego dzieje sie naprawdę!! To ma byc kara?? Bardziej mi to wygląda na znęcanie sie niz na kare…brak słów…ile dobrych ludzi pragnie miec dzieci a nie moze, osobiście znam…dobrzy ludzi a takie potwory maja! Bie mówiąc o innych tragediach…co robia z dziećmi… Tragedia i brak słów!

Czy Ci ludzie mają uczucia??? Czy pomyśleli chociaż przez chwile jak w takiej sytuacji czują się ich dzieci?? Zostawienie 4 latka w lesie jest nie tyle głupie co skrajnie nie odpowiedzialne… Dziecko szukając drogi wyjścia może się całkowicie zagubić w lesie i nam samym ciężko będzie go później odnaleźć, a ile przy tym strachu…!!!
Trzeba być niespełna rozumu, aby karać tak swoje dziecko, bo ono nic się tym nie nauczy po za nienawiścią do własnego rodzica, który naraża je na niebezpieczeństwo…

Potwory jednak istnieją naprawdę… bo ludzie to nie są

Mam takie samo zdanie jak zamarancza to mega nieodpowiedzialne i to nie jest kara tylko jakieś znęcanie się nad dzieckiem I generalnie wystawianie go na niebezpieczeństwo A noz w tym lesie jakiś zboczeniec jest pedofil itd dwa to zagubienie się trzy to A noz dziecko zje coś trujacego zgubi się zamarznie itd… ludzie to mózgu nie mają skoro takie kary wymyślają zresztą dziecka nie powinno się karać A wychowywać czyli tłumaczyć co źle robi dlaczego i powinno być wymagane coś od dziecka w formie przeprosin za źle zachowanie np jakaś pomóc w domu itd

Mnie z tego wszystkiego przeraża to, że część spraw wychodzi gdy już jest za późno, a rodzice posunęli się o krok dalej i nieumyślnie, a czy nawet umyślnie spowodowali śmierć dziecka. Czasem denerwuje się na dzieci, ale nigdy, ale to przenigdy nie mogłabym zrobić maluszkowi krzywdy. Nawet o tym nie myślę. A nieraz gotowało się we mnie. Zwykle krzyczę wtedy jak opętana ale potem i tak dzieci przepraszam za swój wybuch, że się niepotrtzebnie zdenerwowałam. Moje dzieci podobnie. Jak im się zdarzy chwila zdenerwowania i krzykną trzasną drzwiami to później przepraszają, jak ja :slight_smile:

Nie stosuję u dzieci takich rzeczy. Staram się tłumaczyć że tak nie wolno. Syn jest mały ale zuza już dużo rozumie i wie że pewnych rzeczy nie wolno. U zuzy dużo daję rozmowa, spokojna rozmowa i tłumaczenie.

Dla mnie to jest po prostu niewyobrażalne .Jak można potraktować tak swoje dziecko w ogóle jakiekolwiek dziecko bądź  człowieka.

Mój synek jest jeszcze malutki więc póki co ile się da tłumaczymy już czasami zaczynam zauważać że jest to tłumaczenie jak do tak zwanego słupa natomiast niestety ale wychowanie dzieci tak wygląda nie powiem że nie jestem za karami bo Jeżeli miałabym odpowiedzieć na pytanie klaps czy kara to zdecydowanie odpowiedziałabym że jeżeli nie ma już  innego wyjścia jestem za tym aby czasem posadzić dziecko w kącie dać mu przez kilka minut przemyśleć swoje zachowanie później powinna odbyć się rozmowa analizująca całą tą sytuację natomiast to co opisujesz że wątku dla mnie jest zupełnie niewyobrażalne kiedys już w którymś wątku pisałam o tym że moja mama ma znajomą u której nie wiem czy to prawda ale tak twierdziła że jeżeli dzieci są niegrzeczne za karę nie jedzą na przykład śniadania badz obiadu dla mnie jest to w ogóle niepojęte i wydaje mi się że jest to karalne Jak można  nie nakarmić dziecka za to że było niegrzeczne 

Te sytuacje które opisujesz również dla mnie chore w ogóle po co nagrywać takie dziecko i później rzucasz to do sieci to druga sprawa widzę że są na tym świecie ludzie i ludzie niektórzy zaczynają zachowywać się naprawdę nierozsądnie momentami jakby mieli coś z głową albo mają jakieś swoje niespełnione ambicje życiowe odreagowują na dzieciach

Nie wiem jak można się tak zachowywać... To jest po prostu nie do wyobrażenia... I nie wiem co kieruje takimi ludźmi... 

nie wiem co kieruję ludzi tak strasznymi karami.

Ludzie w obecnych czasach mam wrażenie coraz częściej stają się tyranami a krzywda i płacz innych sprawia im satysfakcję do czego darzy ten świat...nie wiem 

PIna chyba masz racje ja nie raz pisałam o znieczulicy jaka panuje ostatnio;( 

nie którzy ludzie to naprawdę taka znieczulica 

o tak coraz częściej się o takich słyszy