Nie zmieniałam poduszki, ale zazwyczaj miałam jeszcze pod głową jaśka ktory teraz mi nie pasuje ![]()
Hmmm może to jakaś pozycja w której śpisz teraz i napinasz sobie. Ja mam tak z barkiem że się źle układam i mi się napina i później własnie boli mnie ręka, nadgarstek itd.
Może fizjo by ci sprawdził to, jakiś masaż, tajpy bo w sumie 19 t to na nacisk od dzidziusia chyba za wcześnie
Magnez nie za bardzo pomoże moim zdaniem. Za prawidłową pracę mięśni i przy atakach takich mięśniowych jak rwa etc. przyjmuje się raczej witB. Tylko musisz dopytać ginekologa czy można. W ciąży nie miałam takiego problemu tyko przed.
To u mnie było podobnie
Przytyłam w ciąży 17 kg, a wychodząc ze szpitala było już tylko 7 na plusie ![]()
To prawda ja chyba z 15 kilo ale szybko spadło ![]()
Ja również miałam tak z nogami w ciąży na szczęście po porodzie wszystko przeszło . Zalecano mi przyjmować magnez w wiekszej dawce.
Ja miałam tak że przytyłam 12 kg a po powrocie juz tylko 4 kg na plusie . U mnie woda się zatrzymała i cała napuchłam już pod koniec ciąży. Po porodzie wszytsko zeszło.
Jeśli problemem jest ten odcinek szyjny kręgosłupa to mogę polecić super ćwiczenie od fizjo. U mnie zadziałało cuda a jest banalne. Trzeba usiąść prosto, łopatki napięte, ręce prostopadle do tułowia, jedną dłoń z kciukiem do góry, druga do dołu i głową patrzy gdzie kciuk do dołu. Następnie zamieniamy dłonie i głową idzie w druga stronę i tak 25 razy na jedną stronę. Takie “wiatraczki”
Dzieki, sprobuje bo juz sama sie wściekam siebie samą.
Ja pod koniec pierwszej ciąży również czułam drętwienie, mrowienie całej ręki, a najbardziej w okolicach nadgarstka. Najgorzej zrobiło się po porodzie, bo ból był tak duży, że nie mogłam utrzymać dziecka, rzeczy wypadały mi z ręki bo tak bolało. Udało mi się wybrać do lekarza rodzinnego, coś wspominał wtedy, że to może cieśń nadgarstka, ale to trzeba było wybrać się do ortopedy no ale wtedy ciężko z czasem było
nie poszłam do tej pory, a minęło już ponad 3 lata. Czasami jeszcze boli, dużo mniej niż wtedy ale teraz jestem w drugiej ciąży i również nie mam już czasu na lekarza ![]()
![]()
I jak te dłonie? Udało ci się wyeliminować to co powodowało drętwienie?
Warto wybrać się do fizjo lub osteopaty. Może w tej ciąży idzie ci jakiś ucisk na kręgosłupie, a od kręgosłupa mogą iść napięcia do rąk lub nóg. Ja np w ciąży przez miesiąc miałam rwę kulszową, zaczęła się w okolicy 10 tygodnia. W naszych ciałach w ciąży zachodzi szereg zmian aby zrobić miejsce dla dzidziusia i pozwolić mu na rozwój ![]()
Spróbuj spać z rękami wyprostowanymi i delikatnie je rozciągać, czasem pomaga fizjoterapia lub ćwiczenia.