Drogie mamy, czy Wasze maluszki potrzebowały drzemek kontaktowych? Do którego miesiąca życia? Dajcie znać, jak to u Was wyglądało ![]()
Mój syn ma 6 tygodni więc nie wiem do kiedy ale drzemki kontaktowe to coś cudownego i dla rodzica i dla dziecka. Jest spokojny i dobrze śpi. Dla mnie i męża też jest to super czas. Pełen takiego ciepła. Trochę ciężkie były w upały bo jednak gorąco fest a grzaliśmy się od siebie.
Te drzemki kochałam ![]()
U nas do roku ze starszą ![]()
Zjadła pierś i odpływała na mnie , tęsknię za tym mocno …
z młodszą malo tych drzemek było bo ciągle ulewala, wymiotowała i leżakowanie miała w dostawce
![]()
U nas syn przeważnie zasypiał tylko na spacerach , abym chciała żeby usnął na drzemkę trzeba było najpierw się trochę nachodzić .
a córka jak narazie usypia tylko przy piersi na drzemki , to jest zupełne przeciwieństwo syna bo ile się nachodzę na spacerach to mała wgl nie zasypia . A wtulone we mnie to najlepiej zasypiają jak im coś Dolega i wtedy potrzebują bliskości . Dla mnie to tylko etap szybko mija, a te przytulasy zostają w sercu na długo. ![]()
U nas córka bardzo lubiła , przez pierwsze miesiące najlepiej spała wtulona we mnie, a po odłożeniu często szybko się budziła. Z czasem zaczęła coraz lepiej spać sama i około 7 miesiąca drzemki były już tylko sporadycznie
U nas synek na początku miał drzemki kontaktowe ale sporadycznie. Zdecydowanie wolał spać w łóżeczku lub na spacerze ![]()
Moja córeczka ma 8 tygodni i od początku zasypiała mi przy piersi ale niestety było to chwile po rozpoczęciu karmienia dlatego jest budzona żeby jadła . Natomiast zdarzy się , że mamy takie drzemki w ciągu dnia , najczęściej po odbijaniu , córeczka usypia na klatce piersiowej ale też nie są to długie drzemki raczej króciutkie . Większość drzemek córka ma w łóżeczku .
Nasza córka przez fakt ulewania i refluksu miała czas że tylko tak zasypiała i tylko tak spala w ciągu dnia. Często w okolicy 2-4 miesiąca to był jedyny sposób by spala w ciągu dnia. Na szczęście udało nam się znaleźć sposób by móc ją odłożyć do łóżeczka
My mieliśmy mało drzemek kontaktowych. Mały dosłownie wisiał na piersi na początku więc przysypiał a od ład przeszliśmy na kpi to drzemki się skończyły ale ja pierwszym miesiącem byłam wykończona więc dla mnie to było dobre żeby móc go odłożyć na chwilę
u nas z starszym bylo bardzo duzo takich drzemek i najczęściej podczas skoku i zabkowania, bardzo je lubialam i ta bliskosc😍. glownie do roku. po roku sporadyczne
mimo ze czasami bywalo ciezko i spędzało sie nawet po 2h i więcej bujajac na pilce by wyciszyć do snu to i tak sam fakt bliskosci wspominam bardzo dobrze
z mlodszym Poki co bardzo niewiele bylo a ma prawie 7 miesiecy . czasem brakuje tego ale kazde dziecko inne
Najwiecej drzemek kontaktowych pojawilo sie podczas upalow
to byl tylko jedyny sposob zeby synek usnal. Nie wspominam dobrze, bo oboje bylismy bardzo spoceni.
Ale te ktore ze mna na zawsze zostana to te kiedy dopiero co sie poznalismy
ja na nowo uczylam sie karmic piersia i byc mama, a on poznawal mnie tylko po glosie i zapachu ![]()
Drzemki kontaktowe to czas ktory wspominam z ogromna tesknota . Chociaz mala jeszcze czesto zasypia w moich ramionach , staram sie ja w miare szybko odkladac . Pamietam 1 raz jak mala na mnie usnela i gdy tylko probowlaam ja odlozyc odrazu sie budzila . Wtedy tego nie docenialam . Mozna powiedziec , ze chciala mi przekazac "mama nie rob nic innego , to jest nasz czas - korzystajmy’
mam wrazenie , ze bardzo szybko z tego wyrosla
Moj synek mam wrazenie ze caly czas spał z przerwa na jedzonko
z wiekiem tych drzemek było mniej albo wogole ![]()
Oczywiście że tak. Mój maluszek bardzo długo z nich korzystał. I nader nadal korzysta od czasu do czasu. Prawie do roku spał na drzemkach na mnie albo koło mnie. Każda próba odłożenia do łóżeczka kończyła się szybkim wybudzaniem i końcem drzemi. Na początku mnie to trochę męczyło bo byłam „uziemiona” i nic nie mogłam zrobić ale potem się do tego przyzwyczaiłam i jako ten czas udało mi się spożytkować. Często też maluszek mój spał na mnie i w nocy (ja na siedząco) ale to głównie wtedy gdy był przebodzcowany po całym dniu pełnym wrażeń.
Tera to sam już nie che i jak wypije mleko to robi fikołka i kładzie się obok ale lubi mnie lub męża dotykać nóżką lub ręką. Jak bardziej twardo zaśnie to się staramy go przekładać do łóżeczka.
Ja miałam sporadycznie takie drzemki z pierwszą córką. Przy bliźniakach logistycznie nie dam rady by mieli takie drzemki. Usypiali przy piersi na początku i czasami spali przy mnie na poduszce do karmienia
ale od 3 miesiące kpi więc drzemki tylko w łóżeczku/wózku
U nas Maluszek nie zawsze miał potrzebę na takie drzemki kontaktowe, zdarzały się sporadycznie, choć co prawda zasypia podczas karmienia piersią najczęściej, ale w większości razy udaje mi się go odłożyć do łóżeczka, gdzie dalej sobie śpi, ale czasami bywają takie dni że tylko przytulony do mnie śpi, a odłożony od razu się wybudza, więc wtedy korzystamy z zaspokojenia mu potrzeby takiej drzemki blisko mamy ![]()
![]()
Mój synek ma 10 miesięcy i ma dwie drzemki w środku dnia . Ostatnio te drzemki dość krótkie są ale to może dlatego że teraz są wakacje i wszyscy są w domu i niestety hałasują jak to dzieci . Córka 2 latka od czasu do czasu drzemie sobie po południu
a najlepiej jak oboje sobie utną drzemkę to będzie świetnie ![]()
Tak, na początku przez pierwsze dwa miesiące nie było opcji na inne drzemki, tylko kontaktowe wchodziły w grę
aktualnie nadal często one są, ale jak odłożę maluszka to śpi dalej i nie budzi się po 15 minutach
ja uwielbiam te drzemki, chociaż mały jest coraz większy i dłuższy i już coraz ciężej mu się ułożyć, ale jak sobie pomyślę, że czas tak szybko leci to chce tulić tego maluszka ile wlezie i niech śpi na mnie tyle ile potrzebuje ![]()
Córka często zasypiała u mnie na brzuchu, na piersiach, lub na kolanach. Bardzo to lubiłam, teraz ma 18 miesięcy i już woli iść do swojego łóżeczka ![]()
![]()
Synek nie wykazywal wiekszej potrzeby takich drzemek. Zdarzaly się jedynie jak mial gorszy czas- tak od 2 do jakos 6 miesiaca.
Córeczka od urodzenia najlepiej zasypiala na Nas
Ale trwalo to kolo 2 miesiecy. Cudny czas bliskości 🩷 Obecnie ma 5 miesiecy i czasem jeszcze wlatuje drzemka kontaktowa.