Claudusia masz pięknego synka, czytajac twój opis wydaje sie że maluch byłby bardziej pulchny ale na fotce wyglada na szczupłego chłopca. Mysle ze pediatra bardziej sie przyjrzy jak maluch przyrasta i bedzie kontrolowac na siatkach centylowych przyrost
ja przy córci sprawdzałam sobie sama z tej strony:
https://www.centyl.pl/ jeśli coś pediatrę bedzie niepokoiło to na pewno zaleci badania kontrolne, byc moze nie tylko waga sie zwieksza ale i wzrost
Nasz maluszek urodził się w 37+1 z wagą 3910g i 57 cm. Miałam cukrzycę ciążową przy której wystarczała dieta, żeby nie mieć wysokiego cukru. W szpitalu uczyliśmy się karmienia z doradczynią laktacji. Ze względu na wklęsłe sutki Nikoś nie mógł sobie dobrze złapać cyca i dlatego zasugerowała nam nakładki. Oczywiście bardzo nam to pomogło. Przy wyjściu ze szpitala maluszek spadł z wagą do 3650g. Pierwsza wizyta położnej po 2 dniach i okazało się że przybrał tylko 30 gram- za mało. Bardzo mnie to zmartwiło, że nie dam rady go wykarmić piersią. Następna wizyta 12 dni później i już 4540. Położna w szoku, że na samej piersi tyle przybrał. Troszkę mi ulżyło, bo wiedziałam, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Finalnie ostatnia wizyta kolejne 14 dni później i waga 5575. Pani Daria w szoku, aż na kalkulatorze obliczała jak dużo dzienne przybiera wagi i stwierdziła, że pierwszy raz na takiego żarłoczka. Obecnie Nikodem 2 miesiąc i ponad 6 kilo. Nie ukrywam, że troszkę już mi ciężko, a jak tak dalej pójdzie to będzie jeszcze gorzej. Karmiąc piersią przecież nie mam jak mu wyliczać ile mleka wypija i czy nie za dużo. Czy któraś z Was miała problem z tak dużym przyrostem wagi? Czy to się kiedyś unormuje?
Mały słodziak nie przejmuj się kilogramami u nas Laura była od początku dużym dzieckiem a jak zaczęła chodzić a nawet biegać to widać było że tkanka tłuszczowa która miała szybko się zmyła :) dziecko niech rosnie i je tyle ile potrzebuje Pediatra na pewno będzie kontrolować wagę Twojego dzieciątka i w razie czego swoje uwagi dawać aczkolwiek jeśli ktoś Ci powie że dziecko waży za dużo to się nie słuchaj to się samo jeszcze ma prawo unormować :)
Jak na taki szybki przyrost wagi to w ogóle nie wygląda na grubiutkie dziecko :) raczej bym powiedziała ze jest taki w sam raz ;) widziałam dużo grubsze dzieci karmione piersią więc raczej nie masz się czym martwić. A tak jak pisze MamaLaury jak synek zacznie chodzić to nawet jakby miał parę kg za duzo to szybko zrzuci ;)
Dokładnie tak najwyraźniej tyle potrzebuje niczym się nie martw dobrze że przybiera niż by miało być odwrotnie Podejrzewam że przyjdzie moment w którym troszeczkę stanie z wagą najwyraźniej taka jego natura oby rozwijał się tak jak należy to wszystko dobrze to jest najważniejsze że ma smak i je a u ciebie laktacja też nie sprawia najwyraźniej żadnych problemów
Niech przybiera nic się nie martw martwić byś się musiała jakby dziecko miało nadwagę a takie małe dziecko raczej nadwagi nie może mieć po prostu jest większe nic się nie martw na zapas ile potrzebuje niech tyle je :)
Wiadomo przekarmiać tez nie ma co bo potem tylko kolki sa i ulewanie bo dziecku się nie mieści w brzuchu. Także jak u Was wszystko w porządku to ok, a młody nie wygląda na przekarmionego także ja bym raczej nie ograniczała karmień ;)
Też uważam, że jest w sam raz. To że dużo przybiera to dobrze. Martwić się będzie można jak będzie mieć nadwagę. Te normy wagi u małych dzieci mają dosyć sporą granicę. Moja też bardzo dużo je, urodziła się o 300g lżejsza od synka szwagierki, teraz oboje mają 2 miesiące a moja go przegoniła z wagą. Kiedyś w 2 tygodnie przybyło jej aż 800gr, ale położna mówiła że jest ok, że każde dziecko inaczej przybiera. Ostatnio już dużo mniej przybrała. Wczoraj byliśmy u pediatry i też mówił że waga jak najbardziej ok.
Ja uważam że da się przekarmić dziecko. Małe dziecko ma odruch ssania i nie zna granic. Dokarmiajac co chwilę w końcu dziecko zacznie zwracać (ulewach). To samo z większymi dziećmi - jakby postawić przed nimi np. słodycze to będa jadly ile fabryka dała.
Jak ulewa to proste że się więcej dizecku nie daje to jest odruch jak wymiotny u ludzi ale żeby przekarmić to wątpię widzimy że beka czy ulalo to odstawiamy od piersi
Ostatnio byłam świadkiem jak dziewczyna karmiła dziecko. Zjadło całą duża butelkę mleka mm. Dla mnie to jak na takie małe dziecko to było zdecydowanie za dużo. Zabrała go do odbicia i dziecko zwymiotowało praktycznie połowę tego co zjadło. Nie można powiedzieć że mu się ulalo bo to nie było troszczę tylko dużo. Wniosek: dziecko przekarmione. Dziecko zjeść może dużo ale potem właśnie boli go brzuszek i wymiotuje. Ulanie dla.mnie to jak troszkę dziecku się uleje po jedzeniu. A nie taka fontanna z niego wyleci.
olekandra t zalezy moze ile zje;) i ja z przyrostami wagi.
U mojej taka fontanna była jak ją karmiłam nawet piersia a niestety piersią nie wycyrklujesz je zje czy za duzo czy za mało ;( potem sie okazało ze podejrzenie alergii i była restrykcyjna dieta dla mnie niewielka poprawa przy chlustaniu ;/ ale jak juz była całkowicie na mleku na recepte to było widac ten efekt;( do tj pory alergiczka;/
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.