Mój syn ma 5 lat i nie wymawia litery r. Czy to czas aby wyhbrać sie z nim do logpedy?
dk jeżeli Cię coś niepokoi to warto się udać bo mi się wydaje, że w tym wieku dziecko wymawia R. Moja córka od drugiego roku ładnie mówi R, więc 5 lat to chyba już czas najwyższy
Ja też nie wymawiałam i w sumie nie wymawiam do tej pory... mam gardłowe R...
Pamiętam, że od małego chodziłam do logopedy, więc myślę, że to dobry czas...
Tak wydaje mi się że 5 lata
to już jest najwyższy czas aby wybrać się do logopedy który Oceń sytuację i dobierze odpowiednie ćwiczenia dziecko już jest dość duże rozumne więc śmiało możecie ćwiczyć
Moja córka też nie wymawia R i też ma 5 lat. Właśnie zapisałam ja do logopedy i czekamy na wizytę.
U nas w przedszkolu był logopeda i robił badania dzieciom i dał niektórym wskazania do ćwiczeń. W naszym przypadku nie dał żadnych wskazań, więc byłam zdziwiona bo córka właśnie r nie mówi, więc może to jeszcze nie ten czas?
Tak dziecko do 4.5 ma prawo nie wymawiać a już 5 latek powinien
Trzeba ćwiczyć z dzieckiem wymowę albo do logopedy
DokŁadnie trzeba dużo ćwiczyć Natomiast ja i tak mimo wszystko najpierw wybrałabym się do logopedy żeby on dobrał odpowiedni ćwiczenia do dziecko mój mąż gdy był dzieckiem miał duże problemy z wymówieniem r teściowa chodziła z nim po logopedach jeździli kilka razy w tygodniu na ćwiczenia natomiast nie wiadomo czemu ćwiczenia nie przynosiły żadnego efektu Teraz są dużo fajniejsze czasy bo mamy dostęp do wielu ćwiczeń na internecie wielu książek teściowa opowiadała mi że w końcu odpuściła bo dość długo jeździli ćwiczyli i nic On również się zdenerwował przez to później jakoś czasem z latami sam nauczył się to r wymawiać żartobliwie śmieję się że nauczył się wtedy gdy zaczął przeklinać bo dużo ćwiczyło ale wiadomo to tylko takie żarty
moja siostra też pamiętam miała problem i chodziła długo do logopedy nawet na NZF wszystko się unormowało, więc warto zacząć jak najszybciej ćwiczyć
Pina ja też chodziłam dwa razy w tygodniu i nic nie pomogło...ale wiadomo, teraz są inne czasy i inne techniki pewnie...
Mama em pewnie masz relacje wszystko idzie do przodu i na pewno takie coś też lekarze się dokształca ją specjaliści pod wad wymowy na pewno też z roku na rok mają to coraz to nowe sposoby
Oczywiście, logopeda to konieczność:) nie ma się czego bać!
warto udać się do logopedy, i zobaczyć czy pomoże.
U dzieci to chyba dosyć często się pojawia ale na szczęście szybko przechodzi
A w przedszkolu jie maja logopedy? U mnie pamietam ze dzieci miały taka wizytę i logopeda oceniał które dziecko ma z czym problem jedyny warunek to rodzic musiał podpisać zgodę na takie badanie
Najważniejsze to działać i ćwiczyć
U nas w przedszkolu jest logopeda i w razie czego reaguje, może warto się wybrać do logopedy podsunie jakies ćwiczenia żeby dziecko zaczęło wymawiać r
U mnie logopeda mówiła że jak r to terapia najlepiej 5/6 lat. Ald że tak naprawdę dla tych r i l jest wyższa tolerancja u mnie już ćwiczy z córka ale bardziej przy okazji bo córka miała problem z F i W i trochę seplenisnie z ulozenia jezyka
Ten problem z wypowiadanie r chyba taki najbardziej Powszechny z tego co widzę w sumie są też różne inne wady wymowy natomiast to r mam wrażenie że sprawia dzieciom największy problem
No właśnie problem z tą literką r jest chyba najczęściej pojawiającym się. Ciekawe z czego to wynika. U mnie w rodzinie prawie co drugie dziecko sepleniło. Do logopedy chodziła chyba 2 z tego co kojarzę bo reszcie to samo przeszło. Ale myślę że jak już dziecko ma 5 lat to jak najbardziej udałabym się do specjalisty. Pewnie podsunie jakieś pomysły na zabawy żeby dziecko się nauczyło poprawnie wymawiać literkę.