Cześć mamy,
jestem jedną z tych kobiet co pokarmu mają więcej niż mniej i średnio wiem co z nim robić ![]()
Odciągam pokarm rano i/lub wieczorem jako nadmiar i chowam do lodówki jeśli mam zaplanowane jakieś wyjście ale jeśli nie, to mrożę. Rzecz w tym że powoli nie mam już miejsca w zamrażarce a karmię dziecko piersią na żądanie i nie potrzebuję tego za bardzo używać.
Wiem że są tu też osoby z Trójmiasta, więc może ktoś by chciał troszkę skorzystać albo może macie jakieś porady co z tym zrobić ![]()
Jestem w kontakcie z bankiem mleka, ale proces nadal trwa żeby ich wspomagać, a to co już jest zamrożone to i tak nie mogą wziąć.
A w ile miesiecy ma dzidzia ? Może użyj troszkę mleczka do kąpieli ?
2,5 miesiąca ale to są za duże ilości do kąpieli ![]()
Dodawaj do kąpieli mi tylko to oprócz banku mleka przychodzi do głowy. Internet podpowiada że można zrobić mydełko, pierwsze słyszę ale to ciekawe rozwiązanie
Był juz kiedyś (wydaje mi się ze w tym roku nawet albo koncowka tamtego) podobny wątek. Ktiras Mama pisala właśnie ze ma mega nadmiar i chciała oddać do banku mleka. Ale że to nie takie proste chyba.
Nie panietam tylko czy to byl osobny watek czy przy okazji innego tematu. Trzeba by bylo ewnatualnie poszukać bo nie pamietam jak to sie potoczylo ostatecznie ![]()
Zerkni moze tutaj coś bedzie:
Dziękuję
z tego co rozumiem to tam była kwestia świeżego mleka a u mnie jest już mrożone
no i do rozszerzania diety to jeszcze trochę czasu ![]()
Wtedy ktoras Mama pisala o zapasie mrożonego
ale nie mam pojecia w którym wątku
Możesz mrozić i zostawić na czarną godzinę , lub tak jak dziewczyny piszą dodawać dziecku do kąpieli.
Ja korzystam do kaszek. Pamiętaj ze mrożone mleko można trzymać w zamrażalniku do 6 miesięcy. Ja teraz już wykorzystałam te zamrożone właśnie do kaszek.
Możesz pogadać z jakimś bankiem mleka i przejść przez badania i jak wyraza zgodę to oddawać. Nie znam procedury ale właśnie przez pierwszą dobę w szpitalach jak mama wyrazi zgodę dają dzieciom mleczko z banku mleka by dokarmić.
@Kalusia161 spróbuję poszukać, dzięki ![]()
@Patrycjaw25 właśnie mrożę póki co, ale z tego tygodnia tylko mam już ponad 850ml zamrożone
zamrażarka pęka już w szwach, rodziców proszę żeby też mi trochę miejsca zrobili ale czarna godzina też aż tyle nie zużyje i będę musiała korzystać z zamrożonego żeby się nie zmarnowało a potem mrozić więcej bo dziecko je butlę zamiast cycka i koło się zamyka ![]()
Do kąpieli mnie średnio przekonuje, szczególnie właśnie że odciągam najczęściej z rana nadmiar po nocy. I jestem z tych kobiet co prędzej zrobią z tego sernik (jakbym miała czas
) niż wleją do wanny XD
Bank mleka przyjmie dopiero po pozytywnej weryfikacji i mnie i mleka - czekam już na wizytę w tym temacie ![]()
Tak to spoko opcja ale właśnie za parę miesięcy przy rozszerzeniu ![]()
Takie zamrozone widzialam, ze mozna wykorzystac jako "maseczka " na swoja twarz . Dziewczyny tez kiedys pisaly , ze nawet na wlosy mozna dac . Ogolnie to ja tez mjalam duzo mleka i mrozilam a pozniej ilosc mi bardzo spadla i cieszylam sie , ze mialam pomrozone . Jedynie co to co jakis czas podmienialam, ze mrozilam swieze a wyciagalam starsze zeby nie lezalo za dlugo w zamrazarce
A ile takie mleczko może leżeć w zamrażalniku ?
Pół roku ![]()
@BeataSt ja wlewam małemu do wanny, takie mleko super radzi sobie jak mały ma jakieś problemy skórne, ale i nie tylko
można też użyć jako odżywki do włosów (ale ja jeszcze nie próbowałam) w późniejszym czasie przy rd do kaszek ![]()
Używałam też jak mały miał odparzenia pod pachami i na kaszkę jak miałam na ramionach ![]()
Ew możesz zaoferować gością do kawy ![]()
![]()
Dużo zastosowań ma takie mleko
jak mnie rodzinka odwidzi po porodzie to też im zaproponuje haha
Ja używałam do kąpieli synka swoje mleko i super się sprawdzało i sobie bardzo chwalę.
Chyba muszę spróbować
“krowie, owsiane czy ludzkie?” ![]()
![]()
![]()
Ja tak zażartowałam przy gościach i nawet tego krowiego też nie mam tradycyjnego tylko bez laktozy ![]()
Albo jak Andziaks ![]()
![]()
mleko niespodzianka
@karolina27034 dokladnie do pol roku , ale ja sobie podmienialam czesciej , bo sklad mleka sie zmienia z czasem jak dziecko rosnie , wiec bralam do jedzonkq mrozone a świeże mrozilam w zamian
Ja ostatnio zeszłam ze wszystkich mlek z zamrażarki bo robiłam kaszki, a teraz odkąd jestem w pracy to muszę odciągać mleko i robię zapas dla męża jak pojadę na wyjazd integracyjny na 2 dni żeby mały miał co jeść ![]()