właśnie słyszałam o tym że rozmiar ma znaczenie , otóż niby mamy z większymi piersiami mają więcej pokarmu a w rzeczywistości okazuję się odwrotnie i już nie raz się o tym przekonałam że mamy z małymi piersiami karmiły o wiele dłużej
Karmienie piersią, jest dla wielu kobiet najważniejszą kwestią w roli mamy. Wiele z nas nie wyobraża sobie nie karmić w ten sposób dziecka. Niekiedy jednak ulegamy presji otoczenia, sugerujemy się złymi opiniami na ten temat, przez co ciężej nam rozpocząć ten proces karmienia piersią...
odnosnie rozmiaru piersi to to rzeczywiscie nie oznacza ze male piersi nie sa w stanie wyzywic dziecka, ale w wiekszych piersiach wiecej mleka zbiera sie miedzy karmieniami, a w mniejszych mniej. Co do rozkrecania laktacji - owszem czesto NAWAŁ jest po kilku dniach, ale mleko poczatkowe “tzw” siara od razu - wystarcza ona nowonarodzonemu dziecku. mleko zaczyna produkowac sie juz w polowie ciazy, stad mamy wczesniakow tez od razu moga karmic.
mysle ze zalezy to od mnostwa roznych czynnikow a nie od samej wielkosci piersi
mamadzieci to mit tak jak powyżej jest napisane. Ja jestem posiadaczką małych piersi, a od samego początku nie miałam problemów z karmieniemi wiez mi byłabym w stanie wykarmić spokojnie dwójkę dzieci
Najgorzej jeśli któraś z mam weźmie sobie te wszystkie mity do serca i przez to naprawdę można się załamać…
asiulka_26 dokładnie, dlatego warto pamiętać, że to tylko mity
Zapalenie piersi nie przekreśla karmienia!!!
Hashimoto i przyjmowanie hormonów, rwnież nie przekreśla karmienia piersią
A na rozkręcenie laktacji polecam laktator
moje piersi miesiac po porodzie dalej sa twarde.
asia13w tak laktator jest dobry i przydatny, ale nie zawsze przynosi spodziewane rezultaty.
askap7 wszystko tez zalezy od organizmu
ja mam duzy biust i moj lekarz mnie straszny ze bede miala przy karmieniu przerabane:]
Ja miałam wielki biust ale jakoś nie było problemu z karmieniem
fakt- na obolałe pomaga kapusta mit- małe piersi są bez mleka
U mnie faktycznie laktacja ruszyła kilka dni po porodzie, ale to dlatego że miałam cesarkę, najważniejsze,że wogóle karmiłam bo bardzo chciałam
Ja też mam duże piersi, ale mleka miałam niewiele, może gdybym mogła karmić to było by lepiej.
Duzo tych mitoe jest, a w tej sytuacji rozmiar piersi faktycznie nie ma znaczenia
Mi bardzo pomogło częste przystawianie