Fitness w ciąży

Annaleszk, wielka szkoda. Nie wiadomo czy wynika to z baraku świadomości i potrzeby ćwiczeń kobiet w ciąży, czy też może z czegoś innego. Wiem, że to nie to samo, ale zawsze możesz poszukać na internecie zestawów ćwiczeń i ćwiczyć w domu, wiadomo, w grupie z instruktorem to zawsze inaczej, jednak to osoba przeszkolona odpowiednio i zwracająca uwagę na poprawne wykonywanie ćwiczeń.

Emmka ja myślę, że to własnie brak świadomości oraz słaba edukacja w tym temacie. Od dawna wiadomo, że kobieta w ciąży jeśli tylko jej stan na to pozwala oraz lekarz wyraża zgodę, może spokojnie wykonywać ćwiczenia fizyczne, oczywiście dostosowane do aktualnego stanu. I tu nie chodzi tylko o fitness, ale o zajęcia dla kobiet w ciąży na basenie, sam basen, pilates dla kobiet w ciąży, joga dla kobiet w ciąży, spacery, nawet jazda na rowerze jest dozwolona ale tylko po płaskich powierzchniach, aby uniknąć ewentualnej przewrotki (chociaż na się nie zdecydowałam na jazdę na rowerze bo ja z tych które uważają że przezorny zawsze ubezpieczony:P) ale znam kobiety, które w ciąży jeździły i czuły się rewelacyjnie. Jest naprawdę wiele aktywności, jakie kobiety mogą wykonywać w ciąży. I powinny! Bo to wpływa na lepsze samopoczucie, na lepsze zdrowie nie tylko nasze i maluszka, lepszy przepływ limfy przez co opuchnięcia są mniejsze, lepsze krążenie krwi, lepszą wydolność oddechową, lepsze dotlenienie itd.
I jak słyszę opinię typu: jestem w ciąży, idę na zwolnienie od 1 dnia i muszę o siebie dbać, wiec będę leżeć w domu to aż mnie skręca. Bo leżenie i nic nie robienie, no najgorsze co możemy zafundować sobie oraz dziecku. I czasem też zastanawiam się czy to po prostu czyste lenistwo, czy własnie brak edukacji, ale bardziej obstawiam brak odpowiedniej edukacji, gdyż dalej potrafię usłyszeć opinie że w trakcie ciąży NIE WOLNO zażywać aktywności fizycznej, co jest wielką bzdurą. I cieszyłabym się, gdyby powstały jakieś programy, promujące ODPOWIEDNIĄ aktywność fizyczną w ciąży :slight_smile:

W czasie ciąży uczęszczałam do szkoły rodzenia i w jej ramach odbywały się raz w tygodniu dobrowolne zajęcia fitness, w których chętnie uczestniczyłam :slight_smile: Zajęcia odbywały się z wykorzystaniem piłek, krzeseł i ręczników.
Oprócz wspomnianych w wątku ćwiczeniach na nogi, kręgosłup i mięśnie dna miednicy, ćwiczyliśmy mięśnie rąk co przydaje się przy noszeniu dzidziusia :slight_smile:
Oczywiście szkoła rodzenia trwa tylko parę tygodni a ze względu, że dość wcześnie w niej brałam udział systematycznie ćwiczyłam sobie sama w domu i mogę powiedzieć z ręką na sercu, że przydały się wszystkie ćwiczenia.
Ogólnie całą ciążę byłam bardzo aktywna do samego porodu i poród przebieg w miarę dobrze i po ciąży szybko udało mi się wrócić do kondycji i sylwetki sprzed ciąży :slight_smile: i to bez żadnych diet i ćwiczeń !
Także polecam ćwiczenia ! Wszystko w miarę rozsądku i swoich możliwości !

Juz od dawna wiadomo, że kobieta która jest aktywna fizycznie w trakcie ciąży o wiele szybciej dochodzi do siebie po porodzie :slight_smile:
Ale trzeba pamiętac, że jeśli nie robiłysmy nic przed ciaza (chodzi o cwiczenia fizyczne) to jeśli już chcemy w ciąży troszkę poćwiczyć to nalezy po 1 skonsultowac się z lekarzem a po 2 najlepiej zaczac cwiczenia od 2 trymestru ciąży. Natomist jeśli kobieta była aktywna jeszcze przed ciązą to nie ma żadnych przeciwskazań, aby nawet od 1 trymestry zarzywac troszkę cwiczen fizycznych, ale oczywiscie wszystko pod bacznym okiem lekarza :slight_smile:

Jakie zajęcia dla kobiet w ciąży są rewelacyjne Dzięki nim możemy utrzymać bardzo wysoką sprawność fizyczną A dzięki temu poród przebiega dużo łatwiej a powrót do formy po porodzie jest naprawdę tylko formalnością. Ja nie uczestniczyłem w necie ale w gimnastyce dla kobiet ciężarnych ponieważ akurat takie zajęcia były w moim szkole rodzenia. Oczywiście momentami z takim brzuchem było bardzo ciężko ale wspominam To bardzo miło

Myślę, że bardzo fajna sprawa, tym bardziej, że pod okiem fachowca i wiadomo jeśli lekarz wyrazi zgodę. Ja w początkowej fazie ciąży miałam małe problemy i ogólnie byłam prawie całą ciążę dość przewrażliwiona, więc nawet o fitnesie nie myślałam, mam zakupioną piłkę do ćwiczeń i robiłam tylko takie podstawowe ćwiczenia na równowagę i bardziej skupiałam się na rękach, kręgosłupie. Teraz 3 dni do porodu, więc tylko spaceruję z mężem i wdycham świeże powietrze :slight_smile:

Ja byłam bardzo aktywna przed ciążą. Dlatego w ciąży póki brzuch mi nie przeszkadzał jeździłam rowerem, teraz, gdy brzuch duży dużo spaceruje, chodzę na basen i ostatnio rozpoczęłam zajęcia fitness w szkole rodzenia. Zauważyłam, ze zdecydowanie czuje się lepiej w dni, w których się więcej ruszam, oczywiście wszystko z głową, bez przemęczania się i za zgoda lekarza.

Ja całą ciążę byłam bardzo aktywna!!Ćwiczenia z piłką, spacery, nordic walking!!!Samopoczucie o wiele lepsze!!!Polecam!!!

Jako instruktorka fitness jak najbardziej polecam ćwiczenie w czasie ciąży. Oczywiście odpowiednio dobrane i pod okiem trenera. Pamiętajmy kochane Mamusie o ćwiczeniu mięśni dna miednicy. Ja w obu ciążach oczywiście ćwiczyłam te mięśnie dzięki temu nie miałam problemu po porodzie z wysiłkowym nietrzymaniem moczu co zdarza się często po porodzie i u starszych kobiet. Te ćwiczenia można wykonywać wszędzie. Nawet w pracy. Jeśli macie jakieś pytanie odnośnie mięśni dna miednicy służę pomocą i radą.

Aktywność fizyczna jesy istotna. Pilates jest delikatny, a jimonwszystoo zapewnia przyszłej mamusi porcję ruchu. Uważam, ze warto, jednak powinno ćwiczy się żaglowa. Regularnie a niezbyt wyczerpująco i długo. Lepiej poćwiczyć 5 razy w tyg po 10 minut niż raz a godzinę.
Ważna jest systematyczność, tylko wtedy zauważymy efekty.

Ja chodzę na zajęcia dla kobiet w ciąży. W ogóle cały klub dedykowany jest ciężarówkom i mamom z dzieciaczkami :slight_smile: Dla mnie super, bo ćwiczenia są znakomicie dobrane do potrzeb uczestniczek. Świetnie się po nich czuję. Dla mnie dodatkową wartością jest to, ze przebywam w grupie kobiet, które doświadczają tego samego co ja :slight_smile: Mają podobne obawy, oczekiwania, dolegliwości itd. :wink: W dodatku ćwiczymy w kameralnych grupach, maks. 9-osobowych.
Trochę ćwiczę też w domu na piłce. Dzięki temu naprawdę dużo lepiej się czuję, także psychicznie, bo mam poczucie, że przygotowuję się jak najlepiej do porodu :slight_smile:

Zajęcia dla kobiet w ciąży to świetna sprawa, zwłaszcza w pierwszej ciąży, kiedy mamy więcej czasu dla siebie. Szczególnie zajęcia na piłkach. W drugiej czy trzeciej już niestety nie jest tak łatwo z czasem i muszą wystarczyć spacery ze starszakami.

Jusen, jeśli ktoś ma piłkę w domu to myślę, że przy kolejnych ciążach można próbować choć troszeczkę ćwiczyć w domu.

również chodziłam do szkoły rodzenia właśnie na zajęcia głownie na piłkach … super sprawa dla kręgosłupa dla miednicy dla nóg ale przede wszystkim takie cwiczenia dobrze robią dla psychiki endorfiny endorfiny :slight_smile: właśnie zwłaszcza w pierwszej ciąży można się skoncentrować na sobie polecam te ćwiczenia z czystym sumieniem warto ćwiczyć w 5-6-7 miesiącu kiedy mamy na to ochotę i siłę oczywiście i nie ma żadnych przeciwwskazań

Ja jestem w 8 i też ćwiczę na piłce :slight_smile:

ja w 8 miesiacu już cieszyłam się maluszkiem bo urodziłam w 36 t.c. a z synkiem też nie zdążyłam ponarzekać na 8 miesiąc bo urodziłam w 38 t.c. poćwiczyć też już nie mialam okazji :slight_smile: wiele kobiet jest aktywnych do ostatnich chwil

Też lubiłam ćwiczenia na piłce bo pozwalają na rozciągnięcie się mięśni i lepsze samopoczucie. Jednak warto jest poradzić się lekarza czy dane ćwiczenia możemy wykonywać. Na piłce nie jest wskazana gimnastyka gdy mamy np założony szew na szyjkę

To prawda, ćwiczenia nie są wskazane w wielu przypadkach dlatego najlepiej zapytać swojego lekarza. W moim przypadku skracająca szyjka uniemożliwiała ćwiczenia, musiałam się oszczędzać. Dobrze jak przyszłe mamy są aktywne do końca ciąży, zawsze mają więcej siły na poród.

W ogóle przy problemach z szyjką chyba nie można ćwiczyć. W każdym razie zgadzam się, że zawsze dobrze zapytać lekarza.

Z szyjką ćwiczenia odpadają. Nawetspacery nie są zalecane. Jeśli jednak ciąża rozwija się prawidłowo to warto wybrać się na zajęcia dla ciężarnych, często finansowane przez NFZ. Prowadzi je zwykle fizjoterapeuta, który podpowie jak ćwiczyć bezpiecznie. Na takie zajęcia jest jednak wymagane zaświadczenie od lekarza prowadzącego dot naszego stanu zdrowia