Formy pomocy dla dzieci chorych oraz ich rodziców

Postanowiłam utworzyć ten wątek, ponieważ uznałam, że będzie dobrze jak wszystkie formy pomocy będą w jednym miejscu. Opisuję te formy pomocy, z których ja korzystałam i zachęcam mamy aby dzieliły się swoimi. Dla wielu rodziców chorych dzieci problemem jest brak środków finansowych na specjalistyczne badania, leczenie, rehabilitację, operację, sprzęt rehabilitacyjny, lekarstwa czy nawet podstawowe rzeczy potrzebne do funkcjonowania na co dzień. Wyjazdy do poradni specjalistycznych wiążą się z dużymi kosztami lub pobyt w szpitalu.

1. Jak już wspomniała justynamamajasia dostałam 4000 z programu " za życiem". Może z niego skorzystać:
    -każda kobieta w ciąży, która urodziła chore dziecko z ciężkim i nieodwracalnym upośledzeniem albo nieuleczalną chorobą zagrażającą jego życiu.
  • kobiety, które otrzymały informację o tym, że ich dziecko może umrzeć w trakcie ciąży lub porodu,
  • kobiety, których dziecko umarło bezpośrednio po porodzie na skutek wad wrodzonych,
  • kobiety, które po porodzie nie zabiorą do domu dziecka z powodu: poronienia, urodzenia dziecka martwego, urodzenia dziecka niezdolnego do życia, urodzenia dziecka obarczonego wadami wrodzonymi albo śmiertelnymi schorzeniami.
    WNIOSEK SKŁADAŁAM W GMINNYM OŚRODKU POMOCY SPOŁECZNEJ
    musiałam dostarczyć zaświadczenie o chorobie, powstałej w prenatalnym okresie rozwoju dziecka lub w czasie porodu, które można otrzymać od lekarza ubezpieczenia zdrowotnego, który posiada specjalizację II stopnia lub tytuł specjalisty w dziedzinie: położnictwa i ginekologii, perinatologii lub neonatologii. Oprócz tego na zaświadczeniu musiało być napisane, że byłam objęta opieką ginekologa przynajmniej od 10 tygodnia ciąży.
  1. Kolejne co zrobiłam to: złożyłam wniosek o orzeczenie stopnia niepełnosprawności. Do tego potrzebna była skserowana cała dokumentacja medyczna wraz z badaniami i wynikami badań. Następnie wyznaczają w ciągu 30 dni termin Komisji. Na komisji stawiałam się z córką, była przeprowadzona z nami rozmowa odnośnie dokumentacji medycznej oraz tego do jakich przychodni specjalistycznych jeździmy. Po rozmowie z lekarzem, obowiązkowa rozmowa z psychologiem. W ten sam dzień dostałyśmy orzeczenie, w którym było napisane na ile lat, że mamy dofinansowanie do sprzętu rehabilitacyjnego. Nie dostałyśmy jedynie karty parkinkowej, a szkoda bo bardzo dużo jeździmy po lekarzach i bardzo często nie ma gdzie zaparkować.

2. Gdy dostałam już orzeczenie o niepełnosprawności złożyłam w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej podanie o świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny
    Razem ze świadczeniem pielęgnacyjnym opłacane są dla matki składki:

• społeczne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z opieką nad dzieckiem
  • zdrowotne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w związku z opieką nad dzieckiem
    MAM PRACĘ, ODPROWADZANE SĄ SKŁADKI, LATA OPIEKI WLICZANE SĄ DO LAT PRACY
    Do wniosku musiałam dołączyć kserokopie świadectwa maturalnego, dyplomów ze studiów, świadectw pracy.
  1. Chodziłam z dzieckiem na rehabilitację i powinnyśmy dostawać także zasiłek rehabilitacyjny, ale niestety o tym nie wiedziałam i mi przepadło.

Mamusie, dzielcie się swoją wiedzą :slight_smile:

Ja zawsze też składam wniosek w starostwie o wydanie legitymacji osoby niepełnosprawnej do korzystania z przysługujących ulg i uprawnień.Czesto korzystałam z przejazdów busem lub autobusami gdy musieliśmy jeździć na rehabilitację do miasta , wtedy nie opłacało się własnym autem bo bilety dla nas dwóch kosztowały tylko po złotówce.
I w sumie to tylko w taki sposób ja wykorzystywałam bo nie wiem w jaki jeszcze sposób można :slight_smile:

Darulka, super, ze dzielisz sie doswiadczeniem! Widze, ze nie jest az tak zle, jesli chodzi o wspieranie rodzin i osob niepelnosprawnych. Duzo jeszcze na pewno mozna zrobic i nie watpie ze sporo jest do poprawy, ale tez wiele sie juz poprawilo. Moja siostra jest niepelnosprawna i niestety tych X lat temu moi rodzice nie mieli tylu mozliwosci i takiego wsparcia.
Dobrze, ze piszesz tu o tych mozliwosciach bo jednak nikt sam z siebie tych zasilkow ani pomocy nie udzieli, jak sie o nia nie dopomnimy - a zeby sie dopomniec, trzeba byc swiadomym, ze jest w ogole taka mozliwosc. Mam nadzieje ze Twoj watek pomoze potrzebujacym tego rodzinom :slight_smile:

A ja dodatkowo dodam że można dostać jeszcze skierowanie na wydawanie żywności raz na miesiąc w rodzinie gdzie jest osoba niepełnosprawna ma się próg 2 razy większy na osobę tzn ponad 2000 na osobę nie można przekroczyć. I z racji choroby można też dostać zasiłek okresowy z tego co kojarzę i zasiłek celowy

Powiem szczerze, że ciezo jest z podwowiedziami na te tematy. często bywa tak że nawet znajomi mają jakąś wiedzę i pobierają jakieś zasiłki, ale nie przyznają się do tego. Ja o programie “za życiem” dowiedziałam się 2 tygodnie przed przedawnienie sprawy, całkiem przypadkowo. O świadczeniu opiekunczym od dziewczyny, która leżała z synkiem na oddziale nefrologia razem z nami na sali. Jej synek należał także do fundacji. Teraz będąc na oddziale Pani przyjmująca nas też się zapytała czy należymy pod jakaś fundację.

Darulka myślę że to dlatego że ludzie nie lubią się tym chwalić ja też nie widziałam że mając mniej niż 1000 zł na osobę w rodzinie można pobierać żywność np .

Jak dziecko nie ma ukończonych 18 lat to dostaję się orzeczenie o niepełnosprawności bez grupy. Grupe przyznają po 18 roku życia.

Darulka to nie dostajesz zasilki rechabilitacyjnego bo już z dzieckiem na rehabilitacje nie chodzisz czy jak? Zasiłek rehabilitacyjny jest zależny od dochodów?

Darulka nie mogę sie w tym temacie wypowiedzieć, ale wątek jest świetny . Z pewnością wielu mamą pomoże

Justyna ja byłam z córka w poradni rehabilitacyjnej, dostałam skierowanie na 30 razy. Trwało to jakieś 3 miesiące. Na rehabilitacji babeczki pytamy się czy dostaje zasiłek rehabilitacyjny. To jest chyba około 160zl miesięcznie. Ja zrozumiałam tak że to się dostaje w tych miesiącach, W których dziecko uczęszcza. Ja byłam tylko 3 miesiące A dowiedziałam się w 2 więc nie składała już.

Justyna, orzeczenie dla dziecka jest do 16roku życia.
Darulka ja pobieram zasiłek rehabilitacyjny i on jest przyznany na cały czas ważności orzeczenia czyli ja ostatnio dostałam dla córki orzeczenie na dwa lata i cały czas,co miesiąc ten zasiłek dostaję.
Ten zasiłek nie jest zależny od dochodów.

Moniczka dobrze wiedzieć, to ja się dziwię czemu w gminie nie powiedziały mi Panie że mogę go złożyć. Bo Ty gdzie to składała?

W gminie.
Tylko chodzi chyba o pkt 8 na orzeczeniu,jeśli jest napisane,że Wymaga to powinniście otrzymywać zasiłek rehabilitacyjny.

Moniczka do 16 roku życia dają orzeczenia na czas okreslony co dwa, trzy lata trzeba się stawiać na komisje, a potem już dają orzeczenie na stałe. Jestem trochę w tym temacie zorientowana. Ten zasiłek rehabilitacyjny jest zależny od dochodów.

Aha ,no bo my właśnie zawsze mamy na czas określony.
Ja do zasiłku rehabilitacyjnego nie musiałam dawać żadnego zaświadczenia o dochodach więc już nie wiem jak to jest…

Dużo zależy od gminy niekiedy sami mają z urzędu skarbowego czy zusu dochody i nie trzeba nic takiego przynosić.

Ja nie musiałam do gminy dostarczać żadnych zaswiadczen o dochodach, podałam tylko PESEL i tyle, sami sobie sprawdzili.

Właśnie nie do każdego dokumentu chcą zaświadczenie o dochodach, a jest wymagane. To mogą sobie sprawdzić. Czasem chcą do ręki czy pit z któregoś roku. Ja kiedyś zanosilam, a później to już mówili że sami sobie wezmą. To chyba było jak przy zuzi skladalismy o 500+. Wtedy pierwsze dziecko było uwarunkowane od dochodu.

Moniczka zasiłek rehabilitacyjny dostajesz na dziecko? Czy byłaś na chorobowym żeby mieć zasiłek rehabilitacyjny?

Dobrze że są takie formy pomocy dla dzieci niepełnosprawnych, bo rodzice takich dzieci szczególnie mają nie zbyt łatwo i dużo większe wydatki. A niestety często ktoś musi być przy tym dziecku i rodzic nie może pójść do pracy

Nie wiem czy było napisane , ale dużo osob o tym nie wie ze można majac grupe odliczyć na koniec roku z pitu jeśli ktoś ma samochod na dojazdy na rehabilitacje jest to kwota ponad 400 zł lub jeśli dziecko ma grupe to rodzice mogą odliczyć ze woza dziecko swoim autem . Jest to od roku 2017 i mozna zrobić koretke za te lata jeśli ktoś nie odliczył :wink:

Justyna,tak na córkę pobieram zasiłek rehabilitacyjny już od 7 lat.Nie byłam na chorobowym.