Fotelik samochodowy

Hej. Jaki fotelik samochodowy polecacie po łupinie? Zalezy mi na tym zeby był z bazą izofix. I patrzycie na kilogramy czy na to ze dziecko juz siedzi ?

My bardzo dużo jeździmy samochodem w dalekie trasy i zdecydowaliśmy się na Cybex Anoris T2 i-Size. Ogólnie pojechaliśmy do sklepu z fotelikami i poprosiliśmy o pomoc w wybraniu. O zmianie łupiny na fotelik zdecydowały gabaryty dziecka (kg i wzrost, bo w łupinie już nogi wystawały i głowa)

1 polubienie

Hej,
Bylo juz kilka postow na temat fotelikow samochodowych. Nie powielamy watkow :slight_smile: uzyj lupki wyszukaj interesujacy Ciebie temat i nadpisz sie.

1 polubienie

Tu na przykład

1 polubienie

Ja bym radziła nie sugerować się samą wagą, tylko sprawdzić, do jakiego wzrostu fotelik jest tyłem i czy pasuje do Twojego auta. No i najlepiej przymierzyć dziecko w sklepie bo różnica potrafi być spora a nie ma co kupować w ciemno :wink:

1 polubienie

Najlepiej fotelik dobrac w sklepie, zmierzyc czy pasuje do samochodu i sprawdzic jak dziecko sie w nim ma. Nie kazdemu pasuje to samo. Wiem z doswiadczenia, ze lwoiwj sprawdz9c to w sklepie. My kuilismy bez dziecka teraz i nie do konca jestem zadowolona bo ewidentnie malej jest neiwygodnie.

1 polubienie

A nie jest tak, że dopasowuje się do auta te pierwsze łupiny? Kiedy dziecko jeszcze nie siedzi? Wtedy jest różny kąt nachylenia i przy złym dopasowaniu może dziecku lecieć główka. Tego drugiego fotelika już nam nie dopasowywali, tylko zamontowali i wszystko jest ok

Mówią że głowa nie może w łupinie wystawać ponad fotelik , my długo mieliśmy łupinę bo maluszek był taki drobny . Mamy teraz nadepnę foteliki dla dzieci z baby safe bodajże

1 polubienie

Wiem, że mowa o bazie isofix ale czy rozważyliście foltelik bez bazy montowany na isofix. Jak wybieraliśmy fotelik to jakimś cudem nam się wyświetlił i to był strzał w 10. Dosłownie najlepsza rzecz z wyprawki. Mamy Nuna Pipa Urbn. Wypada genialnie w testach adac. Jak jeździmy w innym samochodzie, na przykład u dziadków to nie trzeba przekładać bazy. Cudo! Oprócz Nuny chyba Joie ma taki fotelik.

My patrzyliśmy na wzrost, głowa dziecka nie może wystawać z fotelika. A jeśli chodzi o model to najlepiej jechać do sklepu gdzie można przymierzyć fotelik do samochodu, nie każdy model pasuje :slight_smile: nam panie robiły pomiary nachylenia i faktycznie, kiedy musieliśmy przełożyć fotelik do innego samochodu to układał się inaczej więc dobrze dobrany fotelik do samochodu to podstawa :slight_smile:

Najważniejsze jest dobrać fotelik odpowiednio do modelu samochodu, koniecznie udaj się do dobrego sklepu i tam coś na pewno pomogą wybrać :slight_smile:

My właśnie w jednym aucie mieliśmy dobrany fotelik z bazą isofix tak perfekcyjnie do samochodu, a w drugim, awaryjnie, wstawiliśmy nosidło, które zakupiliśmy z wózkiem i wtedy je mocowaliśmy po prostu na pasy

Britax, totalnie wart ceny

W sklepie Ci dobiorą odpowiedni pod dziecko i samochód.

Warto udać sie do sklepu żeby dobrać fotelik.pod auto i dziecko. Nie kazda baza ma regulowany tył wiec te bez regulacji nie bedą pasowaly do kazdego auta.
Ja mam np cybexa u siebie w fiacie. A do meza auta się nie nadaje.

1 polubienie

No dokładnie. Przecież są różne kąty nachylenia kanapy w samochodzie.

Najlepiej dopasować do samochodu. Chociaż w przypadku łupiny którą trzeba było zakupić przed narodzinami i w sklepie “fachowcy” stwierdzili że jest perfekt, a dziecku głowa tak opadała że wymieniliśmy ją zaraz na inną straciliśmy ponad tysiąc zł… Jako drugi kupiliśmy Cybex Sirona Gi I-Size 0-20Kg. Jest na isofix, obrotowy i w pozycji tyłem do kierunku jazdy można odchylić kiedy dziecko zaśnie. Dodatkowo mieści ciut dłużej dziecko niż inne foteliki w tej kategorii.

My mamy Swandoo Marie 5, bardzo dobrze wypada w testach, dodatkowo jak zarejestrujesz na stronie producenta, to przy stłuczce/wypadku wymienia ci fotelik na nowy. Ma też taką dodatkową jakby wkładkę/galke, która mocuje się od drzwi i ona pochłania ok 40% uderzenia na siebie, a dopiero resztę rozprowadza na fotelik.
Też nam mówili w sklepie, że nie poleca się fotelików 9-36kg, bo gwarancja producenta jest na jakiś czas, a później już nie masz gwarancji na ten fotelik, kiedy dziecko jeszcze się w nim mieści.

Też mamy ten fotelik, on jest boski :heart_eyes: i w porównaniu z Britaxem był dużo tańszy

1 polubienie

My mielismy przy synku britaxa- mosidelko i kolejny. Nosidelko cieżkie ale malemu jezdzilo sie dobrze. Kolejny fotelik to byl dramat. Malemu nie spasowal. Głowa leciala. Musielismy kupic innh - trafilo na Avionaut i tutaj Maly zadowolony.
Dla drugiego dziecka tez zakupilisiny teraz nosidelko Avionaut z bazą. Bylismy w sklepie. Przymierzony do auta. Jest super. No i waga duzo nizsza niż Britaxa