Gorączka u dziecka bez innych objawów

Lady myślę, że ja wpadłabym w panikę, gdybym była w Twojej sytuacji…A o trzydniówce też wiele czytałam

Zdarza się, że dziecko zaczyna gorączkować, a nie towarzyszą temu żadne inne objawy. Sprawdź, co może być jej przyczyną.

No lady to się starcha najadłaś, ale bawi mnie to zachowanie lekarki, no to kobieta zapewne zna się na swoim fachu. No cóż nieraz rodzić jest lepszym lekarzem dla swojej pociechy. A fakt lepiej nieraz poradzić sie kogoś znajomego z doświadczeniem, niż biec od razu do lekarza skoro w tym przypadku choroba nie trwa długo i nie ma sensu ryzykowac antybiotykoterapii (bo te witaminki lekarze daja najchętniej).

Ale najdziwniejsze jest to że nasze maluchy mając tak wysoką gorączkę dalej mają tyle energii do zabawy. My przy takiej temp nie możemy wstać z łóżka a one dalej rozrabiają :slight_smile:

o kurcze…mam małego stracha…jak by mały miał dostac:(:(:)…
a ta wysypka swędzi??:(:slight_smile:

ja bym chyba z taką gorączką od razu na pogotowie jechała przy 38 już mam strach w oczach

Gagusia - nie, nie swędzi. W ogóle ona dziecku nie sprawia ŻADNEGO kłopotu, dyskomfortu.
w3105 ja też w pierwszej chwili chciałam jechać bez zastanowienia… NA szczęście oddzwoniła do mnie przyjaciółka i powiedziała, co podejrzewa i czego nauczył ją jej pediarta (to znaczy pediatra jej dzieci), "LECZY SIĘ DZIECKO, A NIE CHOROBĘ. Dlatego należy zobaczyć jak dziecko się zachowuje, jak je, jak śpi… Tak wysoka gorączka wymaga objawów poważnych chorób, ospałości, braku apetytu, marudzenia, bólu… Jeśli tego nie ma - póki co nie ma czego leczyć, należy zbijać temperaturę i czekać…

ale lady przecież goraczka oznacza, że cos niedobrego dzieje się z ciałem maluszka, przecież nie zawsze są inne objawy…jeny nie zazdroszczę Ci mam nadzieję, że nas to nie spotka

Wiecie ta gorączka tez się zdarza u dorosłych i u mnie była taka sytuacja, ze moja babcia zaraziła się nią od prawnuka. Ona przechodziła to gorzej niż ten maluch, a zawsze gorzej chorują dzieci i osoby starsze. Z łózka nie mogła sie podnieść.

Oska u dorosłych to przebiega w formie półpaśca i jednak troszeczke się różni…

w3105 oczywiście że gorączka świadczy o czymś zły… Ostatecznie wirus, choćby nie wiem jak powszechny - nie jest szczytem marzeń… Napisałam tę poradę właśnie po to, by Mamy pamiętały o trzydniówce… Chorobie praktycznie bez powikłań, bez skutków ubocznych, niepotrzebującej leków… Słyszałam teorię lekarską, że nie ma innej choroby, która przebiega z aż tak wysoką gorączką i nie daje innych objawów.

Ja się doczytała, że za trzydniówkę odpowiedzialny jest hhv6 i hhv7, a ospę wietrzna powoduje hhv3, czyli ten moze u dorosłych wywołać półpaśca. A trzydniówka u dorosłych ma przebieg podobny do mononukleozy.

Lady świetna porada… dobrze o tym wiedzieć bo nie miałam wcześniej pojęcia o trzydniówce

ja tylko slyszalam i troche o tym czytalam moja mala na szczescie jeszcze nie miala ale ogolnie ona nie goraczkuje raz przy zabkowaniu bylam goraczka

Ja z perspektywy czasu muszę stwoierdzić, że nie taka trzydniówka straszna… Choć gorączka w nocy była uciążliwa, bo córcia nie mogła w związku z nią spokojnie spać i popłakiwała

Pola bardzo często ma gorączkę sięgającą 39 stopni. Zwykle mija po 2-3 dniach.Ale nie towarzyszą jej żadne inne objawy, takie jak kaszel, katar czy wysypka.Jesteśmy tym zaniepokojeni i dlatego właśnie dziś wybieram,y się na wizytę do prof.Rudnickiego.

ewelka to napisz jak po wizycie. A jak często tak ma?

Trzydniówka może nastraszyć,bo ni stąd,ni zowąd gorączka się pojawia…

A właśnie dziewczyny któraś ma naprawdę dobry i szybki termometr?

Milli dlatego trzeba mieć ją na uwadze, żeby nie oszaleć i nie podejmować pochopnych decyzji.
Arzana, ja jestem także na etapie poszukiwań. Mam zwykły, elektroniczny dla dzieci, ale po tej trzydniówce wiem,że jednak przy chorobie - lepszy byłby do ucha czy czoła. My mierzyłyśmy w pupie - tragedia, zwłaszcza że czasem trzeba było kontrolować w czasie snu no i musiałam czekać, gdyż nie chciałam jej robudzać.

No ja mam właśnie tez elektroniczny. Mam tez do ucha ale u nas totalnie się nie sprawdził. Nie wiadomo gdzie dokładnie go przyłozysz a wystarczy milimetr przesunąć i temperatura wychodzi zupełnie inna :frowning: Dodam że tani nie był