Gryzienie piersi mając zęby

Nawet  nie wiedziałam że są maści że znieczuleniem na piersi między karmieniem, na pewno trzeba ją zmywać do karmienia. 

Mnie ten etap jeszcze nie dotyczy ale sama nie planuję tak długo karmić córki ze względu na pracę. 

Oj pamiętam jak syn odgryzł mi kawałek sutka. Kompetnie się tego nie spodziewałam. Miał kilka miesięcy i podczas karmienia lekko podgryzał pierś. Jednak nie było to coś bardzo bolesnego i nie przejmowałam się tak tym. No i pewnego dnia szok. Sutek tam przegryziony , że krew cały czas leciała, miałam już wizję amputacji sutka ;) 

Musiałam pojechać do szpitala, tam założyli mi opatrunek. Przez dwa dni miałam piersią nie karmić. Ból był okropny , pierś pełna a nie mogłam nic zrobić. Lekko palcami odciągałam mleko , ale to po kilka kropel. 

MojeM ojej współczuję strasznie. Dla mnie córcia na szczęście była delikatna, zarzyło się jej przygryźć ale nie aż tak

Paula całe szczęście miałam taką historię tylko przy jednym dziecku ;)  

Moja córeczka gdy miała pierwsze ząbki na górze i dole również mnie gryzła... Najważniejsze to zachować spokój, bo wystraszone gwałtowną reakcją dziecko może się na jakiś czas zrazić do ssania piersi. Ja gdy miałam małe ranki na brodawkach smarowałam czystą lanoliną i robiłam okłady z naparu z szałwi

U mnie to samo smarowałam lanoliną 

Odnawiam watek , bo jak wiecie wrocilismy do spokojnego naprzemiennego karmienia raz butelka a raz piers i pojawil sie problem . Mianowicie moja mala zaczela mnie podgrywac . Poki co nie ma ząbkow i bardzo sie boje co ro bedzie jak juz bedzie je miala . Jak reaguje syczeniem badz mowieniem “ała” to reaguje jakby to byla najsmieszniejsza zabawa na swiecie . Widzialam, ze w tym watku jedna mama pisala , ze wtedy chowa piers dajac sygnal , ze nie bedziemy sie tak bawic . Tyle , ze co gdy mala jest glodna i piersi pelne .
Zauwazulam , ze i butelke zaczyna czesciej podgryzac .
Mysle , ze moze to dlatego , ze swedzą lub bolą ją dziąselka - smarujemy Dentinoxem .
Ale wracajac do glownego tematu, czy macie jakies sprawdzone sposoby zeby ograniczyc to gryzienie bez koniecznosci zupelnej rezygnacji z kp ?

Udalo Ci sie znalezc jakis sposob?
Gucio ma dwie jedynki na wierzchu i tak mnie ciagnie i gryzie ze mam ochote przejsc na MM

Moja ma u góry i na dole razem 4 ząbki , czy to minie to podgryzanie i się nauczy że tak nie wolno , chciałbym jeszcze karmić ja nadal

Kupilam nakladki na piersi i na razie proboje z nimi, ale jest ciezko.
Mocno rozwazam przejscie na MM bo mnie bardzo bola :frowning:

Jeju nie widzialam, ze pytalas . Nie przyszlo powiadomienie :frowning:
Ogolnie to sposobu nie znalazlam. Nakladki to wyzszy level dla mnie i przyznam szczerze , ze mnie przerastaja . Dlatego tetaz glownie odciagam a piersia karmie tylko w nocy . Chociaz proponuje jej tez piers w ciagu dnia , ale jak tylko zaczyna sie podejrzanie uśmiechać i patrzec mi w oczy wtedy wiem “ze cos sie dzieje” i przy pierwszym kasnieciu wkladam palec , wyciagam dziabniety sutek i grzeje mleko . Duzo czesciej odciagam . Zdarza sie , ze przez caly dzien chodze z smart sense

1 polubienie

A wczesniej tez karmilas ja butelka? Jaka Wam najlepiej sie sprawdza?
Gutek po chorobie odstawil butle i smoczki i służa mu jedynie do zabawy.
No wlasnie mi tez ciezko z nakladkami, ale czuje ze jeszcze chwila i przerzuce sie na MM, albo bedzie glodowal :disappointed:

Ja karmilam naprzemiennie i piersia i butlą . Najlepiej canpol naturalshape z przeplywem 3+ , wczesniej dluglo uzywalismy lovi medical tez super sie sprawdzala .

1 polubienie

U mnie by nie dało rady nakładek mała nie chce smoczków to i pewnie nakładki by jej nie pasowały

1 polubienie

@Hedwiga jak u was ? U mnie mala odwidziala sobie gryzienie i znowu wrocikysmy na zonglerke pomiedzy piersia a butelką . Normalnie rollercoaster :see_no_evil::sweat_smile:

1 polubienie

Cofam, ze gryzienie jest denerwujące. Obecnie po 2-3 łykach Panicz odrywa sie od piersi, ale strasznie przy tym ciagnie sutek. Czuje sie jak zabawka :joy: czasem jak sie juz oderwie to patrzy na mnie tymi swoim wielgachnymi oczami i przy okazji mnie uszczypie :face_with_peeking_eye:

O tak , ten wzrok łobuza :joy: skad ja to znam :joy: jak mala jest śpiąca to wklada mi reke w biust i gmera :see_no_evil: i oczywiście tez szczypie a paznokcie to rosna jej jak na mleku torpedowyn , nie nadazam obcinac :sweat_smile:

U mnie mała póki co też przestała gryźć :sweat_smile: może też musiały się nauczyć że to boli i nie dostaną jak będą gryzły :sweat_smile:

Ja miałam z synem bardzo krótki epizod gryzienia