Przeczytałam wczoraj na profilu doktora Michała Lipy, że według przeprowadzonych badań żucie gumy 3 razy dziennie przez 30 minut po zabiegu cesarskiego cięcia wpływa korzystnie na pracę jelit, zmniejsza ryzyko wzdęć i zaparć będących źródłem przykrych dolegliwości w trakcie rekonwalescencji po tej operacji. Opracowane dane są na tyle jednoznaczne, że w niektórych krajach postuluje się o wprowadzenie tego zwyczaju do standardu opieki okołoporodowej!
UWAGA! Opisane korzyści dotyczą okresu PO operacji- żucie gumy przed zabiegiem oznacza, iż nie jest się na czczo i tym samym ryzykuje powikłania przy znieczuleniu.
Tu wklejam link do źródła: Dr n.med. Michał Lipa on Instagram: "Cięcie cesarskie i guma do żucia? Brzmi dziwnie? Zaskakująco? Owszem😊 Dzisiaj chciałbym się podzielić wynikami badań na temat wręcz leczniczego wpływu gumy do żucia na powrót czynności jelit po cięciu cesarskim. Intrygujące połączenie było omawiane jako część bardzo szczegółowego wykładu na temat techniki przygotowania i przeprowadzania cięcia cesarskiego, którego miałem okazję wysłuchać wczoraj. Okazuje się, że przeprowadzono ponad 150 badań naukowych oceniających zastosowanie gumy do żucia w powrocie perystaltyki jelit po przeprowadzonym cięciu cesarskim. Według cytowanych wyników żucie gumy 3 razy dziennie przez 30 minut po zabiegu wpływa korzystnie na pracę jelit, zmniejsza ryzyko wzdęć i zaparć będących źródłem przykrych dolegliwości w trakcie rekonwalescencji po operacji. Opracowane dane są na tyle jednoznaczne, że w niektórych krajach postuluje się o wprowadzenie tego zwyczaju do standardu opieki okołoporodowej! Jak dla mnie bardzo ciekawe, a jednocześnie zaskakujące!😊 #lekarz #ciąża #newborn #rodzew2019 #poród #cc #caesareansection #caesarean #cieciecesarskie #birth #gum #chewinggum UWAGA! Opisane korzyści dotyczą okresu PO operacji- żucie gumy przed zabiegiem oznacza, iż nie jest się na czczo i tym samym ryzykuje powikłania przy znieczuleniu🏩"
Moim zdaniem to kolejny naukowy hit i kolejne bardzo przydatne doniesienie
A Wy co o tym sądzicie?
Dominika to prawda bo zucie gumy 3 razy dziennie może spowodować że się szybciej wyproznimy… zreszts na opakowaniu jest naposane ze moze to spowodowac nawet lekka biegunkę jak się przedawkuje wiem śmiesznie to brzmi tylko też warto brać pod uwagę jeśli się chce karmić piersią by guma nie była z mentholem raczej lepiej owocowa niż miętowa po porodzie naturalnym to też myślę dobry pomysł zuc gumę jak ma się problem z wyproznieniem ![]()
Też właśnie to czytałam… powiem Wam że to na prawdę interesujące… fakt jakby nie patrzeć kiedy zuje się gumę to po jakimś czasie można odczuć głód, czyli jelita pracują.
To na prawdę fajna ciekawostka
Ogólnie polecam przejrzeć profil tego Pana. Można się na prawdę wiele rzeczy dowiedzieć ![]()
Coś w tym może być. Tylko nie wolno przesadzić z gumą, bo ja Aiisa zauważyła, nawet na opakowaniu jest napisane, że nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający, chyba przez zawartość aspartamu. Są naturalne gumy na ksylitolu, więc warto czytać skład.
Nie jest to dla mnie nowoscia, kiedys juz o tym wplywie zucia gumy slyszalam
Natomiast fajnie, ze rozwaza sie takie stosunkowo nieinwazyjne metody, zamiast rozwiazywania tych dolegliwosci od razu farmakologicznie, jak to czesto ma miejsce w szpitalach.
Życie gumy jest uzależniające
Skład to raz a dwa warto przy okazji zwrócić uwagę czy dana guma nie ma w składzie mentholu zamiast mięty:)
Dla mnie to też nie jakaś super nowość również jak Michuni kiedyś czytałam coś na ten temat:)
Bardziej chodzi o to, że to już potwierdzone naukowo ![]()
To ze spożycie wiecej niz 2 gumydo żucia jest przeczyszczajaca to wiedziałam ale w sumie nie ponyslalam ze moze byc z tego wzgledu dobra po cięciu cesarskim ale dobrze wiedziec;-)
Już kiedyś , gdzieś coś podobnego czytałam.Troche ciężko mi sobie taką sytuację wyobrazić… kobiety świeżo po operacji , ledwo żywej która żuje gumę
Ja osobiście bardzo nie lubię, kiedy ktoś tak memle gumę.Nie wiem czy sama miałabym odwagę żuć gumę w takim miejscu jak szpital.To takie dla mnie trochę niekulturalne ![]()
O a ja o tym nie słyszlam i szkoda bo mogłam sprawdzić czy rzeczywiście działa ![]()
Kto by pomyślał żeby połączyć rzucie gumy z cesarką
Ale ciekawe…nigdy o tym nie słyszałam…W życiu bym nie powiedziała, że to może mieć związek z cesarskim cięciem.
Właśnie ja też nigdy wcześniej o tym nie słyszałam
Dominika coś czuje że szykuje się porada ![]()
Haha niee Aiisa, aż tak głęboko w temacie nie siedzę ![]()
Dominika hahaha szkoda chętnie bym poczytała ![]()
Dominiko, świetny pomysł i mam nadzieje, że kiedyś będzie można go wypróbować po cc. Myślę, że takie rozwiązanie może zaoszczędzić rodzącym wiele stresu, dyskomfortu i może nawet bólu. Z drugiej strony mimo wszystko uważam, że może to być niebezpieczne tuż po, ponieważ czasem nawet do 6-8 godzin nie możemy podnosić głowy więc obawiałabym się o ryzyko zakrztuszenia. Jednak warto wiedzieć, że jest i takie rozwiązanie i można go zastosować gdy np już możemy podnieść głowę i przyjąć pozycję półsiedzącą na przykład. Informacja o możliwych skutkach żołądkowych widnieje również na opakowaniach z żelkami jednak one nie będą polecane bo to już jest jednak coś do zjedzenia, a po zabiegu powinno się być jeszcze na czczo
Mama gratki tak tylko że zucie gumy to już oznacza że naczczo nie jesteśmy:) więc coz dopiero można to zastosować jak możemy już coś zjeść