W ciąży huśtawki nastrojów i lęki są normalne, serio. Hormony robią swoje, ale też stres, zmęczenie i myśl, że niedługo pojawi się nowe życie, potrafią przytłoczyć. Nie każda z nas potrzebuje psychologa, czasem wystarczy pogadać z kimś bliskim, zrobić sobie spacer albo po prostu przytulić się do partnera. Ale jeśli czujesz, że lęk cię paraliżuje, nie pozwala spać, albo ciągle myślisz, że coś pójdzie źle to nie jest wstyd i nie przejdzie samo. Warto wtedy porozmawiać z psychologiem albo lekarzem, bo pomoc naprawdę działa. Najważniejsze jest to, ze nie jesteś słaba, że czasem boisz się i płaczesz to całkiem normalne, a wsparcie dużo zmienia.
Dokładnie tak, czasem gdy dopadają obniżenia nastroju i typowe „burze hormonów”, najlepiej dać sobie prawo do wsparcia ![]()
Rozmowa z psychologiem to nie oznaka słabości, tylko troski o siebie: bez oceniania, ze zrozumieniem. Czasem wystarczy jedno spotkanie, żeby złapać równowagę i odetchnąć trochę lżej.
To żaden wstyd skorzystać z pomocy specjalisty ![]()
Ja miałam tak samo przed pierwszą ciążą. Martwiłam się pracą i myślałam, że bez tego jestem nikim. Dziecko pojawiło się w odpowiednim momencie i pozwoliło mi zrozumieć, że są rzeczy ważniejsze od spełniania chorych wymagań kierowników. Jestem AŻ mamą i tego nie da się przeliczyć na żadne stanowisko. Wrócę za rok ze świeżą energią i co najważniejsze już nie ma części toksykow w mojej pracy, bo sami się zwolnili ![]()
Czyli taka przerwa od pracy, dała większego kopa
Jak dla mnie tak
myślę, że wszystko w życiu dzieje się po coś ![]()