Dziewczyny zamierzam sama w domu zorganizować dla synka 1 urodzinki . Mam dosyć liczną rodzinę.Praktycznie sami dorośli , raptem 2 dzieci. Co dobrego można przyrządzić ? Pomóżcie plis
To zależy czy tylko na słodko czy planujesz standardowe przyjęcie z przekąskami
Jeśli tak to polecam bardzo danie na ciepło, które bardzo szybko schodzi na moich imprezach są to kanapeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami szynką i cebulą zapiekane w piekarniku- z góry z kratką z pasków ciasta na wierzchu bardzo smakuje wszystkim gością, to bardzo szybkie danie.
Ja jestem miłośniczką sałatek. Jak byliśmy na drugich urodzinach chrześniaka mojego męza to była tam ta sałatka, od wtedy jestem nią oczarowana
Podam kilka sprawdzonych dań bardzo prostych
Zapiekanki z buleczek na parze
Potrzebne: mięso mielone, bułki na parze, ser, pieczarki i jak ktoś peeferuje to cebula.
Pieczarki pokroić w najdrobniejsza kosteczke jak się da niczym ziarenko zboża. Później wszystko podgrzać na patelni razem. najpiew pieczarki potem dodajemy mięso i cebulkę. Z bułek na parze wyciągamy środek. To co smazylismy wkładamy do buleczek a na górę starty ser. Najlepsze co może być i szybko schodzi…
Sałatka z zupek makaronowych
Zupki ; 3x kurczak łagodny 3x kurczak pikantny, to oczywiście razem z przyprawami zalewamy woda. Do tego według uznania warzywa: kukurydza, ogórek, papryka, pomidor i co tam chcesz. Na sam koniec niemalże przed podaniem dodajesz majonez dekoracyjny
Parówki w cieście francuskim.
Gorowe ciasto francuskie dzielimy na równe czescie w kwadraty, następnie smarujemy troszkę ketchupem z knora lub koncentratu pomidorowego i trochę majonezu (można dać już gotowa przyprawe do pizzy wtedy jest jeszcze smaczniejsze) na to gladziemy po przekątnej Parówki i zawijamy po przekątnej. Do piekarnika i będziecie widzieć jak ciasto urośnie i lekkko się zarumieni to gotowe
Trzy dania które u nas zawsze schodzą
Oczywiście do tego zimna płyta jakiś chlebek. Już niedługo i mnie czeka roczek i mam tą samą sytuację że tylko 2 dzieci i sami dorośli. Ale my zamawiać będziemy raczej zimna płytę, albo jakiegoś dziczka bo tata myśliwy to z tym nie problem. no i do tego będę robić to co pisałam wyżej jeszcze oczywiście napoje ;p można też zrobić jajka faszerowane. Ugotować jajka wyciągnąć środek, zrobić farsz z pieczarek i z tych środków co wyciagnelismy do tego majonez przyprawić i gotowe
Ja robiłam szaszłyki z kurczakiem i ananasem , udka z ziemniakami i rosół - taki standardowy obiad , a na drugie już strogonow pirssi z kurczaka w migdałach z ananasem i sosem serowym i schab w sosie z tymiankiem , zimne przekąski, i poza tortem ciasto zielony mech … 3 Ur już nie robiłam bo mialam dość tyg poprzednich mam małe mieszkanie a osób zaproszonych to zawsze 12-15 + 3 dzieci , a tym roku miałoby być ich aż 5 i też nie chciałam robić ale córka będzie mieć 4 lata i ciągle tylko mówi kogo zaprosi i jaki będzie tort więc nie mogę jej odmówić
Miałam podobnie. Z zaproszonych gości było 13 i d tego 2 dzieci. Z klasycznych dań zrobiłam rosół, bo on zazwyczaj wszystkim smakuje. Jako drugie dania:
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym z ryżem,
kotleciki drobiowo- serowe z sosem czoskowym
kotlety schabowe (również klasyka smakująca większości)
fasolka szparagowa w szynce
karkówka z warzywami i kluskami śląskimi
polędwiczki w sosie śmietanowym z kluskami szpinakowymi.
Do tego domowy tort, ciasto z czarnymi porzeczkami (żeby nie wszystko było na słodko) i babeczki brownie z malinami.
Jeśli będziesz zainteresowana jakimś daniem, daj znać, podam przepis:)
Lola, wiele zależy właśnie od tego, czy organizujesz “słodki” roczek, czy planujesz obiad dla wszystkich taki, jak u Magdy (Magda, chylę czoła! :)), czy może stawiasz na przekąski, sałatki i tzw. “szwedzki stół” itp. My zorganizowaliśmy synkowi roczek dwukrotnie - raz dla przyjaciół i znajomych z dziećmi oraz drugi dla rodziny. Pierwszą imprezę zorganizowaliśmy w przedszkolu prowadzonym przez naszą przyjaciółkę i tam były tylko słodkości (z nastawieniem na te dla dzieci), oczywiście tort oraz przekąski dla dorosłych, tzw. finger food. Druga impreza odbyła się w moim domu rodzinnym, w altanie w ogrodzie, głównie dla dorosłych, i tam zorganizowaliśmy takiego bardziej “wykwintnego” grilla (jeśli można to tak nazwać). To był jednak środek lata, więc ta opcja obecnie niestety odpada.
Jeśli chodzi o przekąski, to bardzo dużo fajnych przepisów znajdziesz tu: http://domiwkuchni.pl/kategoria/na-obiad/finger-food/. Ja jestem z tych niezbyt dobrze gotujących, więc jest to moja ulubiona forma organizowania imprez Lubię także, gdy impreza ma taki swobodny charakter i można fajnie udekorować mieszkanie i porozkładać te przekąski w fajnych aranżacjach po całym salonie. Zresztą, gdybym chciała zorganizować obiad, to nie mam nawet takiego stołu, przy którym usiądzie więcej niż 5 osób
Dlatego u mnie królują proste sałatki, pieczone tarty (np. z łososiem), finger food, deski serów, humus z dodatkami, dania z makaronów, które można szybko podrzewać itp.
Ja jak robilam.roczek to zaprosilam tylko chrzestnych i rodziców bo mieszkam w bloku a duza ludzi.by sie u mnie nie zmiescila a ja mam.5rodzenstwa i kazdy ma meza i zone.i fziceko a u meza tak samo tylko 7rodzenstwa także nie pomiescilambym wszystkich i urodziny.robilam.ok. 16. To mialam.np. golabki w sosoe pieczarkowym lub pomidorowym do wyboru i mialam tez gulasz kto co wolal, prucz tego chleb, wędliny rozne rodzaje , jajka z majonezem, jajka faszerowane z pieczarkami lub z szpiankiem, salatki.ryzowa i makaronowa…kazdy chwalil. I papryki marynowane, ogórki, pieczarki , sery zoolte. Rakie Takie podstawowe dania a dla dzieci bo u nas akurat jest duzo dzieci to osobny stoliczek z kanapeczki z wedlinka i warzywkami, soczki, chipsy, chrupki , zelki, popcorn i różne przekaski.
My jak robiliśmy urodzinki w mieszkaniu, to zamaialiśmy dania na goraco, a resztę robiłam sama, sałatki, ciasta itp, tak było dla mnie szybciej i wygodniej, przy dzieciach ciężko jest coś samemu zrobić a już nie mówiąc o całym przyjęciu, możesz też poprosić by każdy z gości przyniósł coś od siebie, np, ciasto, jakąs sałatkę;-)
Dziewczyny jesteście niezastąpione . Dziękuje wam bardzo . Z takimi pysznościami impreza musi być udana Jeszcze raz dziękuje
ja polecam sałatke z brokułem
- kapusta pekińska
- pomidorki koktajlowe
- 1 zielony ogórek
- ser feta
- 6 jajek na twardo
- brokół podgotowany wysztko warstwowo i sos czosnkowy na wierzch pycha można posypac pestkami słonecznika
planując urodzinki musisz się najpierw zastanowić w jaki sposób ma wyglądać. Czy ma być to obiad rodzinny z deserem (i tu czy z zimnymi przystawkami czy nie), czy tylko na zimno wytrawne i słodkie czy tylko na słodko, a tu myślę najlepszym wyznacznikiem będzie ile pieniędzy chcesz wydać. Jeżeli zdecydujesz się na sam obiad polecam odpuszczenie sobie zupy (zawsze mniej pracy a nikt nie zauważy braku). Do tego jeżeli masz tak dużą rodzinę to najlepiej ze dwie różne potrawy żeby każdy mógł sobie coś wybrać (ja ostatnio podawałam lasagne, a jako drugie to farfalle z szynką i groszkiem, do tego ze dwie sałatki zielone). Przy opcji z zimnymi przystawkami to sałatka jarzynowa jest zawsze trafiona, do tego deska serów i wędlin. Przy zimnym bufecie jakieś przekąski z ciasta francuskiego to dobre rozwiązanie. Przy deserze do obiadu lub jeżeli zrobisz tylko na słodko to polecam sałatkę owocową, a ciasta to z mojewypieki.com, najlepsze
My też pierwsze urodzinki robiliśmy w domu. Było 11 osób i trójka dzieci. Zrobiliśmy normalnie obiad. Zupa z czerwonej soczewicy, a na drugie surówki, ziemniaki i różne mięsa. Schabowe, mielone, pieczony kurczak. Były też sałatki, tradycyjna, feta z brokułem i makaronowa z kurczakiem i papryką. Potem oczywiście tort, kawa, ciasta.
Lasagne również polecam, bardzo sycące danie, a nie robi się go nie wiadomo ile, a potem tylko do pieca i gotowe Lazanię mieliśmy na kolację, bo nasi goście przyjezdni, jak przyjechali na obiad, wyjechali po kolacji
Ja roczek organizowałam w domu. Mieliśmy kilka sałatek typu gyros, z brokułen, tradycyjna. Na obiad rosół, ziemniaki surówki i mięsa schabowy, karkówka, mielone. Później był tort i ciasta.
Ja bym postawiła na dużą ilość przekąsek, bo zapewne przy dużej liczbie osób ciężko będzie wszystkim wysiedzieć przy stole, a przekąske zawsze można wziąć w rękę i niekoniecznie siedzieć przy stole A tak to juz zależy od Ciebie, czy obiad, czy podwieczorek bardziej z tortem?
Ja roczek zuzy też robiłam w domu. Było dużo roboty. Przygotować dom na uroczystość to jeszcze wszystko ugotować. Ale się udało było pięknie. Nie bawiłam się w niewiadomo jak strojenie domu. Bardzuej skupilam się na zrobieniu jedzenie tylko te co goście lubią. Zuza była grzeczna a miejscami nie wiedziała co się dzieję. Po całym dniu wrażeń zasnela bez kąpieli.
My roczek robilismy na 30 osób. Na początku był obiad
(rosół, ziemniaki/kluski śląskie, mięsa do wyboru schabowy, skrzydełka, pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, a drugie pieczarkami i serem, surówki różne)
Kolejne kawa, ciacho, ciasteczka…
Na stole były sałatki, jaja w majonezie, takie klasyczne, bo większość starej daty i nowości by nie tykała…
Póżniej torcicho.
Trwało to z 3-4 godzinki, po tym czasie sporo osób poszło, póżniej wyszlismy My, bo była już 19 i mały do spania.
Później teściowie pili za zdrowie wnuka z pozostałymi gośćmi i zjadali to co zostało.
Ale pomysły takie:
Rolada szpinakowo-łososiowa
tortilki takie małe
sałatki
jaja w majonezie, albo faszerowane
obiad to już do wyboru co podasz, ale klasycznie rosół polecam
jakieś ciasta
koreczki
Można poprosić rodzicó o zrobienie np. galerty na takie zimno
jak chcesz coś dodatkowego na ciepło to bigosik, albo bigos meksykański, strogonow, pikantna zupa ala gyros…
Organizując jakąkolwiek imprezę biorę pod uwagę co lubią moi goście. U nas sprawdza się 3 bit , karpatka, casablanka z ciast. Natomiast z dań : devolay, mielone, do tego ziemniaki lub frytki, zapiekanka makaronowa. Na takie imprezki dobrze pasują babeczki małe.
Dziewczyny u nas już niedługo roczek niby 4 miesiące ale zleci szybko więc się zastanawiam co i jak . Bardziej myślałam żeby zrobić takie z ciastem herbata , kawa tort itd . Nawet nie myślałam o obiedzie . Jak to się teraz robi z obiadem alkoholem itd O obiedzie jeszcze pomyślę ale alkohol to chyba się nie zdecyduje bo to święto dziecka w końcu