III badania prenatalne

Rozumiem ze spelniasz jedną z przesłanek i masz badanie na nfz skoro mowa o skierowaniu? Mysle e ze warto zapytac lekarza o to. 

Nie mogę znaleźć wątku na ten temat, proszę o wskazanie, jeżeli jest. Jestem w 28 tc i zaczyna się czas na zrobienie III badań prenatalnych. Na dwa pierwsze dostałam skierowanie od lekarza, bo bez niego ani rusz, ale nie na trzecie, a chciałabym je zrobić. Czy na to trzecie jest potrzebne skierowanie? Robiłyście je? Warto?

Ja tez myślę że musisz miec wskazania. Ja wszyskie robilam prywatnie 

Ja robiłam prywatnie więc nie miałam skierowania. Zadzwoń do swojego ginekologa i popytaj, może uważa że już nie jest ono konieczne? Albo może zapomniał wystawić? 

Gdy ciąża jest prawidłowa to refundowane są tylko dwa pierwsze badania. Trzecie jak ktoś chce, to musi za nie zapłacić.

Miałam skierowanie na dwa pierwsze badania prenatalne a trzecie są refunfowane tylko jeżeli skończyłaś 35 lat.

Jeżeli jesteś w 28 tygodniu to najwyższy czas się zapisać bo tylko do 32 robią.

Ech... dziewczyny, to już chyba taka moja ostrożność z racji mojego zawodu, który do niedawna wykonywałam. Jako technik RTG wiem, że są badania, na które trzeba mieć skierowanie, nawet jak się płaci (nie można sobie pójść i zrobić bez niczego). Do ginekologa chodzę prywatnie i zawsze wręczał mi skierowanie na badania prenatalne, które i tak robiłam odpłatnie, a panie w recepcji je ode mnie brały. Myślałam po prostu, że to jedno z takich badań... To już wszystko wiem, dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. :)

Z tego co się orientuję to w żadnym wypadku III badanie prenatalne nie jest refundowane przez NFZ trzeba po prostu za nie zapłacić. Ja miałam skierowanie od ginekologa i za dwa pierwsze nie płaciłam ale za trzecie już tak. 

Czy warto? Ja uważam że tak każde z tych badań jest tak samo ważne. Na tym etapie też można wykryć wady które da się wyleczyć jeszcze w okresie płodowym albo przygotować żeby zaraz po porodzie przygotować wszystko co niezbędne do leczenia maluszka 

A lekarz co Ci mówił na ten temat ? 

Ja robiłam połówkowe prenatalne, miałam właśnie skierowanie, w sumie się o nie upomniałam, byłam z nich zadowolona, zawsze to dokładniejsze badanie i można być spokojniejszą. A tych trzecich nie robiłam. Moja lekarka ogólnie jest zdania, że jeśli się nie ma powyżej 35 lat, nie występowały choroby w rodzinie i w poprzednich ciążach to nie ma potrzeby wykonywania badań prenatalnych, bo jest znikome ryzyko, że coś będzie nie tak. 

Misiombrowa trzecie badanie nie jest refundowane (dwa pierwsze mogą być jeśli lekarz da Ci skierowanie i wykonasz je w przychodni która ma podpisaną umowę z NFZ). Ja uważam że każde z tych badań warto zrobić bo na każdym etapie ciąży lekarz sprawdza inne parametry. Ja trzecie badanie prenatalne robiłam ze względu na cukrzycę ciążową wtedy u dziecka jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia wady serca np. Na szczęście u nas wszystko w porządku. Za badanie płaciłam ponad 300zł.

Ja takze robiłam wszyatkie badania prywatnie mimo ze do lekarza chodze na nfz. Teraz tylko pierwsze. Za jakies dwa tygodnie jestem umowiona na polowkowe

Warto zrobić te badania. JA wszystkie robilam prywatnie bo niestety u mnie w okolicy jakosc na NFZ pozostawia wiele do zyczenia i nawet nie wiedzialam ze na 3 trzeba miec skierowanie.

niestety nie orientuje się gdyż i do lekarza chodzę prywatnie i wszystkie badania tez opłacam, więc w zasadzie żadnych skierowań nie potrzebuje, jedynie co to chyba do GBSa jakąs karteluszkę dostawałam by się z tym udać do laboratorium, ale to chyba tylko opis próbki był i godzina pobrania wymazu, więc bardziej dla wiadomości niż jako skierowanie. Ale z tego co czytałam, to tak jak dziewczyny pisza, że trzecie jest refundowane tylko w określonych przypadkach i wtedy trzeba miec skierowanie gdy chce się zrobić na nfz

Już się zapisałam na 1 lutego, dziękuję wam za pomoc :) Ja też uważam, że warto na każdym etapie ciąży dowiedzieć się czy z dzieckiem wszystko w porządku. Przecież wiele wad można leczyć już w brzuchu mamy, a im wcześniej tym lepiej :)

Tak, na III też potrzeba skierowania. Ja miałam na wszystkie trzy skierowania i robiłam, bo jednak mimo, iż to najmniej istotne badanie z tych trzech to warto zrobić. U mnie był problem, a dokładniej podejrzenie, że dziecko nie rośnie równomiernie i podejrzenie zaburzonych przepływów. Dostałam więc kolejne skierowanie na wykonanie USG 2 tygodnie później i nadal ta różnica się utrzymywała. Wysłano też mnie dzięki temu na badanie przepływów. Dziecko urodziło się zdrowe, przez te USG namartwiłam się, ale warto wiedzieć wcześniej i móc działać.

Chodzę do lekarza cały czas prywatnie. Miałam skierowanie i poszłam do przychodni, gdzie wykonują badania i jak się pytałam ile mam zapłacić to usłyszałam, że mam za darmo mimo, że kieruje mnie prywatny lekarz. Kompletnie do dnia dzisiejszego tego nie rozumie ale w pierwszej ciąży miałam taką samą sytuację.

Jak pytałam się o III prenatalne to mi Pani powiedziała, że nie potrzebuje żadnego skierowania i jest płatne 200 zł.

Ja miałam robione. Myślę że warto ale raczej nie są refundowane bo ja płaciłam normalnie 

madziiaa88 to rozsadne ceny u Ciebie, u mnie co laska 300 :)

Miałam robione wszystkie. (chodzę prywatne do lekarza który może robić badania prenatalne żadnych dodatkowych opłat za to badanie nie bierze) uważa że warto zrobic

Ja mysle ze jesli tylko nas stac to warto zrobic badania