Inhalacje solą fizjologiczną - kiedy, jaka dawka, jak długo?

Ja uzywam bez zadnych dodatkow. 

Na sam kstar robię inhalacje z samej soli fizjologicznej chyba że dojdzie kaszel a lekarz zaleci to wtedy berodual albo mucosolwan 

Ja zuzi podaje syrop na kaszel, a inhalacja robie swoja droga. 

Justyna ja wlewam po pół fiołki bo synek ma 8 miesięcy i nie zwsze tyle wysiedzi. Pozatym pediatra też wspomniała że taka ilość wystarczy.

Moja zuzia jak miala dwa tygodnie trafila do szpitala. Tam miala sama inhalacje i po calej fiolce kazali robic. Trzymam sie tego schematu. 

To tak jak ja przeważnie jak robię z samej soli to daje tylko pul bo ani młodszy nie usiedzi ma 18mc i muszę go cały czas zabawiać lub zagadywać, a straży trzyma to czasem dam mu więcej ale zadko cała jedynie ma jak zalecenie z czyms np.beredualu czu mucosolvanu lub budexu..itd. To mam np. 1-2ml soli i np. 15kropelek beredualu lub pul ampułki budexu czyli wychodzi 1ml. 

Ewcia mi pediatra z mucosolvanem kazała robić 1:1 szybciutko spada a i córeczka tyle wysiedzi. 

Justyna z samej soli to najlepiej całą ampułkę ale nie każde dziecko sobie da na tyle 

Inhalacje z soli fizjologicznej 2,5ml na jak długo ciężko powiedzieć bo to trochę trwa... ale nie ma z tym problemu, córka sama trzyma maskę, nieraz sama się dopominała o inhalacje...

Jedna ampułka na jedną inhalacje. Be, niczego, sama sól 

Inhalacje robimy jak synek ma  katar albo infekcje często żeby ladnie oczyścić nosek . Jedna ampułka soli na inhalacje.  Polecam kupić dla maluszka ze smoczkiem ladnie wdycha ssając my mamy taki i do tego maska dla starszego dziecka

Jesli naprawdę nic nie pomaga, to polecam odsprzedać standardowy nebulizator, a zakupić tzw 'siateczkowy' - mały, cichutki, poręczny i można nim inhalować dziecko podczas snu.

Od siebie polecam stronę:

https://megamedic.pl/inhalatory

Maja tutaj spory wybór inhalatorów. Również dla takich maluszkow. 

paula.nolbert@o2.pl czytałam że inhalacje smoczkiem są złe bo dziecko nie wdycha pary tylko ja połyka 

Ale ta para nie leci wcale smoczkiem. on jest tylko dodatkiem aby dziecko chętniej chciało się inhalować

MiśkaPyśka nie wiem nie spotkałam się z czymś takim ale.z taka opinia się spotkałam 

Ten smok matuje się i przy nosku leci ta para 

No super te inhalatory sadła cdzirci teraz nawet mają specjalne smoczki i dziecko ssjac może wdychać wylatującą parę q

Tak są mega super. My mamy inhalator -pieska.

Odświeżam wątek :blush:
Od 3 dni mały ma katar, na razie nic poza tym. Chciałabym jakos domowymi sposobami pomóc małemu. Próbowałam inhalacji. Synek ma 8,5 miesiąca. Macie jakieś sposoby? Rzuca się jak wąż, nie daje sobie przyłożyć maski. Bajki go nie interesują. Nigdy wcześniej mu nie włączałam, w ogóle nie zrobiły na nim wrażenia ani na telewizorze ani na telefonie, próbowałam kilku różnych. Jak nauczyłyście swoje maluchy inhalacji?

Moja ma 5, 5 miesiąca robiłam jej inhalacje dawało jakoś radę ale włączyłam bajki na tel na całą pare i tak powoli przyłożyłam jak się zapatrzyła, i po wszystkim oczyściłam nos i dałam kropelki nasivin do noska