Instynkt macierzyński

Pina734 Być może wcześniej blokował ich strach przed nieznanym, tak też może być. Tak jak piszesz, u każdej osoby będzie inaczej :) 

Shadow555 Cieszymy się, że pojawia się tak wiele spojrzeń na instynkt i mnóstwo różnych historii. Mamy nadzieję, że będzie to pokrzepiające dla przyszłych mam, które mają wiele wątpliwości. Każda kobieta inaczej definiuje i odczuwa instynkt i u każdej może się pojawić na różnym etapie lub rozwijać się w trakcie ciąży, porodu oraz zajmowania się maluszkiem :)

Obie ciąże były planowane i bardzo chciałam mieć pierwsze jak i drugie dziecko. Myślę że pierwszy taki instynkt był po wizycie u ginekologa, później jak poczułam ruchy, po porodzie szczerze mówiąc bardziej czułam strach jak to będzie jak ja sobie poradzę. Taka pełnia miłości przyszła dopiero później i rozwija się każdego dnia.

U mnie chyba dopiero w ciąży pojawił się taki prawdziwy instynkt. Po wykonaniu testu już "wskoczył" na jakiś wyższy poziom, później kolejny etap to była pierwsza wizyta u ginekologa, ale najbardziej czuję go od momentu poczucia pierwszych ruchów dziecka. :) 

Mi chyba ciężko to jednoznacznie określić. Myślę, że dopiero po porodzie przyszedł bo jakoś automatycznie przyszła też wiedza jak się dzieckiem zajmować. Albo raczej takie poczucie co teraz jest właściwe dla niego a co mu szkodzi, bo wiadomo instrukcji obsługi dziecka żadna z nas nie dostaje.