Jak chronić dzieci przed kleszczami?

Drogie mamy, jak chronicie dzieci przed kleszczami?

1 polubienie

Długie rękawy i szybki przegląd po powrocie z podwórka. No i oczywiście unikać miejsc, gdzie kleszcze lubią się chować

1 polubienie

Staram się ubierać dziecko w długie rękawy i nogawki podczas spacerów w lesie , stosuję bezpieczny spray przeciw kleszczom dla dzieci, a po powrocie zawsze dokładnie oglądam całe ciało

Ubieranie ubranek z długim rękawkiem podczas spacerów w lesie i najlepiej w jasnych kolorach, wtedy jeśli jakiś kleszcze chodzić po ubraniu od razu go widać.

1 polubienie

Jasne ubrania to super pomysł, na kleszcze teraz naprawdę trzeba bardzo uważać

Olejki eteryczne na kleszcze polecam kleszcz zawodowiec rozrabia się ze spirytusem. Pryskam tym buciki bo teraz gorąca więc długie ubrania odpadają a kleszcze są nawet w krzewach w ogrodzie

U mnie córka jeszcze w gondoli, ale gondolę mamy popryskana z zewnątrz sprayem na komary i kleszcze, na spacery zakładamy moskitierę i za każdym razem po powrocie przeglądamy i siebie i córkę

Na gondolę zakładałam moskitierę jak była potrzeba , ze starszakiem do lasu jak idziemy to ma specjalne ubranie do lasu z takiego materiału ze wszytsko się ześlizguje . No i oczywiście dokładnie oglądam dzieci . Podobno są jakieś zawieszki na wózek może któraś z was ją ma ?

Ja słyszałam że nie działają, jak radziłam się też pani w aptece, co do konkretnego specyfiku, to mówiła że tak naprawdę nie ma jakiegoś 100% skutecznego sposobu na kleszcze

Zdecydowanie warto sprawdzać, czy kleszcz się nie pojawił :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

Super, że stosujesz tyle elementów ochronnych :revolving_hearts:

1 polubienie

Świetna rada! Dzięki temu można w porę zareagować :smiling_face_with_three_hearts:

Dziękujemy za komentarz :smiling_face_with_three_hearts: :revolving_hearts:

Olejki przeciwko kleszczom. Po każdym spacerku przy kapieli trzeba dziecko obejrzec , w zwłaszcza zgieciach i fałdkach skórnych bo tam lubią się też wbijać .

Wydaje mi się , że nie ma złotego środka na pozbycie się kleszczy . Niestety teraz kleszcze wszędzie występują. Nawet wyjście na plac zabaw może skończyć się przyjściem do domu z kleszczem ;( Mieszkamy przy łące , więc codziennie oglądam dzieci czy czasem nie złapały jakiegoś paskudztwa. Często smaruje dzieci naturalnymi olejkami , które odstraszają kleszcze. Póki co udało nam się przed nimi uchronić

U nas też olejki :slight_smile: mam nadzieję , że pomagają , póki co jesteśmy bez kleszczy :slight_smile:

Też gdzieś nawet widziałam filmik jak kleszcze uciekają przed takimi olejkami .

100 % może i nie ma ale zawsze to lepiej zabezpieczyć się czymś. Strasznie boję się tych chorób które może potem być po ugryzieniu kleszcza .

Tak jest. Ja zrobiłam test kleszcz nie wiedział gdzie uciekać

Ok tak, mój psiak zachorował na chorobę odkleszczowa, dlugo trwało jego leczenie :frowning: