Jak dobrać laktator i jak odciągać pokarm?

Czy warto kupić laktator przed porodem? Jak dobrać go do swoich potrzeb? Czy rozmiar lejka ma znaczenia?
Na te i inne pytania odpowiada położna i edukatorka laktacyjna Katarzyna Orawiec-Rymszewicz :heart_eyes: :heart:
https://canpolbabies.com/porady-mam/jak-dobrac-laktator-i-jak-odciagac-pokarm

Drogie mamy, czy wybór laktatora był dla Was trudnym zadaniem? Co Wam pomogło w podjęciu decyzji o zakupie?

9 polubień

Pierwszy laktator mialam reczny i to był moj blad :speak_no_evil::speak_no_evil::speak_no_evil: musialam sie strasznie nameczyc zeby sciagnac mleko :confused: drugim razem padło na wybor laktatora elektrycznego Lovi.i to byl super wybor :wink:

U mnie wybór laktatora nie był trudny, bo to moje drugie dziecko. Miałam już doświadczenie z pierwszego karmienia, więc wiedziałam, czego się spodziewać. Zdecydowałam się na laktator muszlowy — najważniejsze było dla mnie to, że mam wolne ręce i mogę w tym czasie zająć się noworodkiem albo poświęcić uwagę starszemu, 5-letniemu synowi. To rozwiązanie bardzo ułatwia mi codzienność. :heart_hands:

Jak zwykle bardzo ciekawy artykuł.
Wybór laktatora to bardzo trudny wybór. Ja w pierwszej ciąży posłuchałam rad położnych z Instagrama i to był zły wybór. Teraz poczytałam rady i opinie dziewczyn na forum i wybór zdecydowanie lepszy :blush:

1 polubienie

Przy pierwszym dziecku korzystalam z laktatora recznego i byl to dramat. Odciaganie bylo meczace, dlugie i bardzo niewygodne. Przy drugim maluchu postawilam juz na laktator muszlowy i roznica jest ogromna. Teraz, gdy maly ma miesiac, bardzo doceniam wygode i swobode jaka daje.
W decyzji pomogly mi wlasne doswiadczenia z pierwszego dziecka oraz chec wiekszej wygody i oszczednosci czasu oraz doswiadczenia innych mam.

1 polubienie

Jak zawsze świetny artykuł :partying_face:

Mi w wyborze laktatora pomogło po prostu dołączenie do tego forum :hugs: wcześniej myślałam, że kupię kom cozy, ale poznałam waszą markę i wybór mógł być tylko jeden :grinning:

Ciekawy temat! :heart:
Moim zdaniem laktator to must have. Zwykle po porodzie pojawia się nawał w 3-4 dobie i laktator jest zbawieniem. Mi położna poleciła na początek canpol power pump i spisał się świetnie :slight_smile: zawsze marzyłam o muszlowym, ale niestety nie było mi dane dłużej karmić i skończyłam na tym butelkowym. Świetny stosunek do ceny i bardzo intuicyjny. Dobór lejka jest bardzo ważny, bo wpływa na komfort i efektywność laktacji. Źle dobranymi lejkami można zrobić sobie krzywdę. Nie wiem czy we wszystkich laktatorach canpol, ale w moim był szablon z różnymi rozmiarami lejków i można było samemu dopasować, ale czasem pomocne są położne :slight_smile:

Jakbyście czytali w moich myślach :crazy_face: właśnie się ostatnio nad tym zastanawiałam czy kupować Laktator teraz czy po porodzie :heart: super artykuł, pomógł podjąć decyzję :heart::heart::heart: mimo że to moja druga ciąża to jednak wiele rzeczy się zapomina i nadal towarzyszą dylematy, mimo że wszystko już powinno być jasne po doświadczeniach z pierwszej ciąży :crazy_face:

1 polubienie

@Hedwiga to samo przerabiałam :face_with_peeking_eye: laktator ręczny to jednak męczarnia :see_no_evil::face_with_peeking_eye: ale nie wiem czy 10 lat temu nie było elektrycznych czy były bardzo drogie ze padło na ten ręczny :thinking:

1 polubienie

Zakup laktatora to była dla mnie jedna z trudniejszych rzeczy w kompletowaniu wyprawki, odkładałam jego zakup w czasie tak długo jak się dało :face_with_peeking_eye: finalnie kupiłam jeden laktator muszlowy, teraz z perspektywy czasu do rozkręcania laktacji kupiłabym butelkowy na start, a dopiero po zostaniu kpi kupiłabym muszlowe.

1 polubienie

@Mamusia22 wiesz że u mnie identycznie :crazy_face:
Właśnie nad laktatorem najwięcej myślę i też zostawiłam na sam koniec :see_no_evil:

Super, bo akurat jestem na etapie szukania laktatora. Kompletnie nie wiem jaki wybrać. Już czytam tekst​:heart_eyes::heart_eyes:

Zdecydowanie warto kupić laktator już w ciąży . Jest mnóstwo sytuacji gdy będzie potrzebny. Chyba , że kobieta jest w 100% przekonana , że nie będzie karmiła piersią. Wtedy nie inwestowałabym w laktator. Teoretycznie może się przydać nawet w takiej sytuacji aby nie doszło do zapalenia piersi. Można delikatnie odciągać pokarm , ale z kolei można też tak pobudzać laktację.
Po pierwszym porodzie kupiłam laktator ręczny , głównie ze względu na to , że był tańszy. I ogólnie dobrze się sprawdzał. Jednak laktator elektryczny to zupełnie wyższy poziom. Jest ułatwieniem przy odciąganiu pokarmu i potrafi uratować wiele laktacyjnych problemów. Laktator elektryczny lubię ze względu na to jak bardzo jest cichy. Można odciągać pokarm nawet w nocy i nie zakłóca się ciszy domowników. Jednak te nowe elektryczne też bywają ciche. Trzeba po prostu kupić dobry laktator , dobierając go do swoich potrzeb. Bardzo fajne są wasze muszlowe laktatory , naprawdę genialny pomysł i ułatwienie w odciąganiu mleka.

Ja mialam z Canpol i super się sprawdził. Fajnie, że jest tyle pomocnych materiałów w tym temacie :blush: bardzo ciekawy artykuł

tym razem byl to trudny wybor bo nie chcialam znow byc zawiedziona
jedyne co pomagalo tp wiarygodne opinie ktorych ciężko było szukać.
stawialam na wygode i mobilność. zastanawialam sie nad momcozy s12 pro a canpol hands free. mimo roznych opinii postawilam na canpol i to byl strzal w dziesiątkę

Kierowałam się ceną oraz opiniami innnych mam :slight_smile: ale lejek miałam za duzy i cycek się poprostu wysysał do środka a ja myślałam że tak to ma być :face_with_peeking_eye:

Mój drugi z Canpolu podwójny - cudo - polecam każdej mamie :white_heart::white_heart::white_heart:

1 polubienie

Z córką miałam laktator ręczny i dawałam radę ale 17 lat temu laktator elektryczny to był rarytas. Teraz wszyscy się przyzwyczaili do wygody :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye::grin: ale fakt że laktator elektryczny z dobrze dobranym lejkiem jest dużym ułatwieniem

Wybor laktatora byl trudny . Na samym poczatku , przy pierwszym dziecku, nie oszukujmy sie , nie jestesmy znawcami :see_no_evil: ja myslalam , ze po prostu ide do sklepu , wybieram ten , ktory mi sie podoba i tyle . No i sie mylilam :see_no_evil: najpierw mialam taki zwykly butelkowy , no niby spoko , ale nie ukrywam , ze po chwili piersi bardzo mnie bolaly. Druga sprawa , ze jednak taki laktator trzeba trzymac , wiec nic innego poza odciaganiem mleka nie bylam w stanie zrobic , co bylo bardzo uciazliwe . Pozniej kupilam muszlowy , no myslalam , ze to bedsie game changer … okazalo sie , ze nie byl
Po dlugich męczarniach mleka sciagnal niewiele . A brodawki doslownie mi puchly :see_no_evil: pozniej w moim zycou pojawil sie Canpol Smatsense i to byl ten GAME CHANGER ! Po pierwsze , okazalo sie , ze rozmiar ma znaczenie . Rozmiar lejka oczywiacie :laughing:
Nigdy , zadnym laktatorem nie sciagalam az tyle mleka w tak krotkim czasie , w dodatku bez bolu i innych dolegliwosci .
Jak to sie mowi , czasem , zeby trafic dobrze , trzeba poprobowac. Najpierw mialam 1 muszelke smart sense , pozniej dokupilam druga . I polecam bardzo !
Wiec korzystalam z metody prob i bledow :slight_smile:

Wybór laktatora nie jest latwy. Tym bardziej, że na rynku jest ich wiele dostępnych. Takie artykuly są bardzo pomocne!
Przy pierwszym dziwcku kupowalam troxhe w ciemno. Ale trafilam- elektryczny od Canpol :slight_smile:
Mam go i teraz. I czeka tez muszlowy na testy.

Jej to prawda przy pierwszej ciąży jak byłam takim laikiem to gdyby nie opinie innych na instagramie itp to by człowiek się pogubił