Jak dziecko odbiera świat podczas życia płodowego? Jak rozwijają się zmysły takie jak słuch, wzrok, dotyk i smak? Jak dziecko przygotowuje się do narodzin? Przeczytaj artykuł
Piękny wpis Przypomniały mi się czasy kiedy synek był jeszcze w brzuchu i myślałam często o tym, że mnie słyszy w danym momencie albo że kiedy ja się cieszę na niego też to pozytywnie wpływa
Piękna myśl, że można budować więź z dzieckiem jeszcze zanim się urodzi poprzez głaskanie brzuszka, rozmowy, śpiewanie… Cudowna świadomość.
Ja już rozmawiam z moim brzuszkiem nieraz jak z prawdziwym bobasem
Wow nie wiedziałam że wody płodowe mają smak i dziecko go odczuwa. O głosie rodziców wiedziałam że dziecko rozpoznaje. Będąc w ciąży ciągle gadałam przez telefon z moją przyjaciółką smialysmy się obie że mały jak się urodzi jej głos też będzie znał haha
mnie najbardziej poruszyła ta część o emocjach mamy i o tym, jak bardzo dziecko je odczuwa już w brzuszku . Nigdy nie myślałam, że stres, radość czy spokój mogą aż tak wpływać na maluszka. To daje dużo do myślenia żeby bardziej o siebie dbać, zwalniać tempo i częściej się uśmiechać
Idealny art. na moj obecny stan. To prawda ze maluszek przejmuje emocje mamy. Najczesciej jak sie denerwuje syn mocno sie porusza i kopie, jakby chcial przypomniec, “hej ja tez tu jestem”. Jego ruchy przypominaja ze mam wrzucic na luuuuuz
Niesamowite jest to jak rozwija się maluch w brzuchu i jak reaguje na otoczenie, mimo, że jest ktoczony wodami. Ja bardzo lubię to, jak glaskam brzuch i po chwili dostaje kopniaki. Zauważyłam też, że jak starszy syn się śmieje w głos to bobo bardzo na to reaguje
Fajny artykuł, dużo ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego jak taki mały organizm reaguje będąc jeszcze w brzuchu mamy. Ja często panikowałam jak maluszek się nie ruszał i nie czułam jej, wtedy mąż wkraczał gadał gdzieś tam głaskał dotykał brzucha i mala się budziła i była ruchliwa. Do tej pory z tatą się najlepiej wygłupia i chuchra
Nie wiedziałam że wody płodowe maja smak i dziecko już na słodki i gorzki. Ale to trochę miałoby sens w przypadku odrzucania piersi gdy matka bierze leki, na szkole rodzenia mówili nam że tak czasem jest że mleko wówczas jest gorzkie i maluchy mogą nie chcieć jeść i tak też było u nas prawdopodobnie
Ja w tej ciąży przeżywam magię dzielenia się tym stanem z córeczką nie mogę się doczekać jak zobaczę ją z rodzeństwem i jaka będzie ich więź, która teraz się tworzy przez brzuszek. Córcia na ten moment jest zakochana, chce zasypiać przytulona do brzucha, pamięta nawet po której stronie jest chłopiec a gdzie dziewczynka. Bardzo czuje jak moje emocje wpływają na dzieci, miałam gorsze chwile , do tego hormony dają poszaleć, a bliźniaki wtedy dają o sobie znać znacznie bardziej.
U nas rowniez tatus czytal bajki , ja śpiewałam i oczywoscie głaskalismy maluszka juz w brzuszku , a czy mnie cos zaskoczylo ? Oczywoscie ! Mamy 3 pieski , i one jak to psy - szczekaja , kazdy dzwonek , listonosz , kurier , kot sasiadow czy szczekajacy psiak po drugiej stronie ulicy odpalały moje szczekające syreny strazackie . I tak bylo od zawsze.Gdy przynioslam maluszka do domu , corka w ogole na nie nie reagowala . Gdy pierwszy raz przyszla do nas polozna srodowiskowa , bylam troszke zawstydzona tym faktem , ze ujadacze obszczekaly ją z kazdej strony . Chcialam odrazu wytlumaczyc , ze corka nie reaguje , ze jest przyzwyczajona na co ona skwitowala to krotkim " tak kochana , ona juz w brzuszku do tego przywykla "
Niesamowite jest to , ze wchodzac do swojego domu pierwszy raz ,doskonale znala nasz rytm (rownez psi rytm )
Wspaniały artykuł <3
Warto budować relacje z dzieckiem już w okresie prenatalnym. W pierwszej ciąży dużo mówiłam, śpiewałam do brzuszka i córka rzeczywiście szybciej uspokajała się kiedy słyszała znaną jej melodię teraz zauważyłam, że synek reaguje w brzuchu najczęściej na głos siostry
To niesamowite, że życie płodowe rozwija się tak dynamicznie, dlatego tak ważne jest budowanie więzi z dzieckiem od samego początku. Wyciszenie mamy i spokój otoczenia ma ogromny wpływ na wzrastającego bobasa. Po przeczytaniu artykułu jestem w szoku odnośnie narządu wzroku, nie miałam pojęcia, że rozwija się już na tak wczesnym etapie. Słyszałam, że niektóre pary na zaawansowanym etapie ciąży świeca telefonem lub latarka na brzuch i dziecko zaczyna się ruszać i przemieszczać w stronę światełka, ja osobiście tego nie robiłam, bo bałam się, że przez taki wymuszony i nienaturalny ruch dziecko zaplącze się w pępowinę
Ja często w ciąży słuchałam muzyki, a że lubię muzyki klasycznej to puszczałam głównie utwory grane na pianinie. I teraz mamy taką książeczkę z dźwiękami instrumentów i jak włączam dźwięk pianina to synek tak się odpala, aż po prostu całym sobą się wierci i chce, żeby mu jeszcze włączyć Więc pewnie coś pamięta z życia w brzuszku
Nie wiedzialam, ze maluszek juz tak wczesnie zaczyna odbierac swiat Najbardziej zaskoczylo mnie to, ze dziecko moze juz czuc smaki przez wody plodowe czyli jak jem cos slodkiego albo pikantnego, to ono tez troche „smakuje”? Haha…No i ten sluch – zawsze gadalam do brzuszka, ale teraz wiem, ze to naprawde ma sens i to tak szybko…
Wy tez mowilyscie do swoich maluszkow albo puszczalyscie im muzyke? mi nawet lekarz jak sie nie chcialo odwrocic kazal lezec z pupą do gory i z telefinem z muzyka miedzy nogami podobno dziala
… u mnie akurat nie *(jechalam na odwrot zewnetrzny) ale mowil ze pacjetki zadowolone z matody j skutecznosci… dziecko idzie do dzwieku glowa wiec sie odwraca…;p cos w tym jest
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.