Drogie Mamy, co Waszym zdaniem wpływa na budowanie więzi z maluchem podczas karmienia? Czy Według Was budowanie tej więzi podczas karmienia butelką jest trudniejsze niż podczas karmienia piersią? Podzielcie się doświadczeniem :)
Jak buduje się więź z dzieckiem? Czy karmiąc butelką, można zbudować więź tak samo, jak podczas karmienia piersią? Co wpływa na budowanie więzi? Przeczytaj artykuł, żeby poznać odpowiedzi.
Moim zdaniem to jest bardziej kwestia dotyku , przytulenia , zapachu i bicia serca mamy to Dziecko czuję 🙃
Oj tak dużo czułości i wież z dzieciem będzie idealna ❤️
Ja patrzyłam córce w oczka, gładziłam po skroni czy nóżce , ona zaś bawiła się moim nosem, uchem, włosami, to było jej ,,kocham Cię Mamo,, 🥰🥰�🥰🥰
MamyCanpolu nawiązaniu bliskości podczas karmienia butelką to bardzo ważny temat. Dla mnie ważne było nawiązywanie kontaktu patrząc w oczka maluszka. Do tego dotyk , głaskanie po rączce , przytulenie. Dla maluszka liczą się te proste rzeczy , tak niewiele trzeba aby zbudować piękną więź ze swoim maleństwem. Wpłynie ona pozytywnie na relacje mamą - dziecko. I są to piękne i ważne chwile dla mamy.
Moim zdaniem na budowanie więzi wpływa przytulanie
Moim zdaniem buduje się poprzez bliskość, czułość i kontakt wzrokowy. Podczas karmienia butelką też można stworzyć silną relację liczy się przytulanie, mówienie do malucha i reagowanie na jego potrzeby😊
Jednego karmiłam tylko butla drugiego tylko piersia a obydwoje sa mega uczuciowi !
Nie sądzę by sposób karmienia wpływał na więź. myślę że bardziej wplyw na przytulanie, czułe słowa, ogólnie bycie blisko i tworzenie poczucia bezpieczeństwa dla dziecka.
Moim zdaniem sposób karmienia nie ma znaczenia. Dla dziecka liczy się nasza obecność, czas który się mu poświęca i jest z nim. Czułe gesty typu przytulanie, całuski budują więzi.
Dla dziecka najważniejsza jest mamy obecność. Przytulając dziecko, całując go budujesz sobie z nim więź. Z różnych powodów mamy nie karmią dzieci piersią i nie ma to wpływu na bliskość i więź z dzieckiem. Mama i dziecko mają największą więź bez względu na sposób karmienia.
Przytulenie, patrzenienw oczy rozmowy. Ja opowiadam co robię np. Zmieniałam pieluche, zakladam skarpetki utd. Male dziecko kocha głos.
Gosiałek to prawda :) maluszki bardzo lubią jak się do nich mówi :) to silne nawiązywanie kontaktu i więzi :)
oj tak mówienie, przytuliski robią wiele
Myslę, że to nie ma wpływu na więź. Najważniejsza jest bliskość, czułość i poświęcanie uwagi dla maluszka :)