Jak nauczyć dziecko samodzielnej zabawy?

Nasza powoli zaczyna interesować się wiszącymi zabawkami na karuzeli. Dziś był rekordowo długi czas kiedy to wpatrywała się w misie które się kręcily i nie miała żadnego grymasu

Najlepiej nie spoglądać 😀

Dwa-cudowne-szczescia byle unikać  kontaku  wzrokowego 

O tak zerkać ukradkiem hahaha

Ja sama zerkam ukradkiem bo jak zauważa chłopcy to już po zabawie ;)

Moja siostra miała problem z brakiem samodzielnej zabawy u swojego synka. Zdecydowała się wprowadzić różnorodne zabawy, które angażowały jego wyobraźnię, takie jak budowanie z klocków i malowanie. Dodatkowo zaczęła mu dawać więcej przestrzeni do zabawy samodzielnej, co pomogło mu zyskać pewność siebie i chęć do odkrywania. Teraz bawi się dużo lepiej bez ciągłej uwagi dorosłych

Moja siostra miała problem z brakiem samodzielnej zabawy u swojego synka. Zdecydowała się wprowadzić różnorodne zabawy, które angażowały jego wyobraźnię, takie jak budowanie z klocków i malowanie. Dodatkowo zaczęła mu dawać więcej przestrzeni do zabawy samodzielnej, co pomogło mu zyskać pewność siebie i chęć do odkrywania. Teraz bawi się dużo lepiej bez ciągłej uwagi dorosłych

Od początku córka ma możliwość eksplorowania otoczenia. Oczywiście w granicach rozsądku :D

Nie zauważyłam na razie żeby domagała się mojego towarzystwa gdy coś robię. 

Mamy czas dla siebie. Czytamy ksiazeczki, pokazujemy obrazki, budujemy wieże z klocków ale daje jej ten czas nie gdy zaczyna płakać tylko po prostu jako część rutyny. Myślę żejezeli chcemy by dziecko się bawiło samo to błędem jest dawanie dziecku uwagi tylko wtedy kiedy płacze.

Zależy jak płacze i o co ja już wiem jaki jest płacz jak coś nie chce a jaki jest płacz jak coś się stało. 

Zawsze zerkam na chłopaków jak jest zbyt cicho 🤣