Jak oblicza się długość szyjki macicy?

Na zdjęciu masz zaznaczona długość a w opisie powinno być CL i długość podana 

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak oblicza się długość szyjki macicy ? Czy te dwa pomiary dodaje się ? Jeden lekarz mówi że tak zaś drugi ze nie i że moja szyjka ma długość 2.25cm. A wczoraj byłam badana przez innego lekarza I miała 4.5cm. 

Nati021091 na dole są pomiary i tutaj moje pytanie czy te dwie długości się sumują czy jak ?

wątpię by się sumowało, któryś z lekarzy po prostu źle policzył. Miałam podobną sytuację jeden źle dokonał pomiaru 

Z tego co kojarzę to od jednej kropli do drugiej i to by była ta pierwsza długość na moją logike czyli to 2,25 cm ale pewności nie mam  chociaż jak mi lekarz zawsze wszystko pokazywał na monitorze to tłumaczył i wydaje mi się że to właśnie tak było 

Szczerze to ja tez za bardzo nie pomogę bo nie wiem i nie pamiętam rowniez zawsze lekarz tłumaczył mi na monitorze ale nie jestem w stanie teraz sobie przypomnieć ale jesli cos jest nie tak i jest za krótka to na pewno lekarz na wizycie o tym poinformuje jesli cie cos niepokoi skontaktuj sie z nim wyślij zdjęcie i zapytaj raz jeszcze jesli masz możliwość takiego kontaktu z lekarzem

chyba najlepiej lekarza zapytać 

Nie zagłębiałam się nigdy w ten temat , ufałam lekarzowi w tej sprawie i nie kombinowałam sama , żeby się nie stresować przy okazji . Nawet jak mamy problem , skracająca się szyjką , to bez sensu moim zdaniem robić coś na własną rękę (mierzyć długość szyjki macicy ) oczywiście , jeżeli nie ma jakiś zaleceń od lekarza :) 

mnie tak jeden w szpitalu wystraszył, ze krótka szyjka itp. w gruncie rzeczy w stresie też soę skraca, więc w ciągu paru dni miałam krótką, a potem wróciła do normy. Mól lekarz mi  tłumaczył, że przez wielki stres mi się mogła skrócić, ale uspokoiłam się i wróciło to do normy 

Myślę tak jak Mazia , że jeden się po prostu pomylił w pomiarach. 

Ja jak byłam w ciąży z córką to też bardzo wcześnie mi się zaczęła skracać szyjka, ale po luteinie się wydłużyła

Grabin ja podobnie bo w sumie wszytko jakoś tak szło że nawet nie było potrzeby się wgłębiać w temat