Jak oduczyć dziecko jedzenia w nocy?

To jak na fb, przycupne tutaj :D

Mój mały budzi się kilka razy w nocy i nawet zbyt dużo nie jje wtedy, ale musi coś dostać. Samo tulenie i noszenie nic nie daje. Oj chciałabym mieć przespaną noc. A pomyśleć, że mając 2-3 miesiące spał 8h ciągiem, a teraz nie chce. I sama nie wiem czy da się coś w tym zrobić.

Czy Wasze dzieci po skończonym roku nadal piły mleko w nocy? Niedawno rozmawiałam z koleżanką, która mówiła, że jej 13 miesięczna córka już dawno śpi całą noc bez potrzeby karmienia. Chciałam powoli oduczyć synka nocnego jedzenia, żeby próbował przesypiać noc, ale póki co zawsze o podobnej porze budzi się, kręci i jest niespokojny dopóki nie dostanie mleka. Po butli zasypia.

moja ma 12 miesięcy i nadal je w nocy czasami 3-4 razy.z tym że jest na piersi.tutaj sama nie wiem jak zadziałać.dawałam smoczka ale i tak za pół godziny znów sie budziła.z tym że ona chyba nie wstaje a jedzienie bo nocne karmienie nie przekracza 10 minut.bardziej jako picie.choć w nocy nie chce butelki

Chyba nie ma żadnej złotej rady.. Hania miała niespełna chyba 3 czy 4 miesiące jak już przesypiała mi pięknie całą noc. Staś natomiast ma juz 10 miesięcy i może było takich przespanych nocy z 5. Zasypia o 20:30 (jak w zegarku) i zazwyczaj budzi się między 2:30 a 3:30, czasem się zdarza ze je jeszcze przed 24 lub już nad ranem. I próbowałam już dawać mu bardziej syta kolacje, dawać mleko na śpiocha zanim zasnę ale to nic nie daje bo i tak się budzi. Wydaje mi się że to po prostu musi przyjść samo, każde dziecko jest inne. 

Moja mała za chwilke skończy rok i też budzi się do cyca min. raz zdarzy się jej przespać noc ale to raczej sporadycznie. 

Niezależnie od tego ile zje w dzien i tak jednak potrzebuje zjeść w nocy. 

Różnie mówią jak dla mnie 13 miesięczne dziecko jeszcze ma prawo się budzic chociaż jedna doktorka mówiła mi żebym po pół roku już nie dawała mleka tylko próbować wody ale skoro dzieciątko się budzi to najwyraźniej tego potrzebuje. 

Dzieci są różne jedno potrzebuje inne nie nie ma co wydaje mi się upodabniać bo dziecko koleżanki śpi a moje nie. Przyjdzie czas to i będzie pięknie spało całą noc :) ale skoro chciałabyś oduczać już to chyba tylko można próbować dawać wodę albo tulić i kołysać może zasnie bez mleczka ;) 

Miałam to samo. Mój syn do roku jadł 2 razy w nocy całą butlę mm. Po roku - konsultowałam się z pediatrą, do którego zresztą mam mega zaufanie i powiedział, ze najwyższy czas skonczyc z nocnym karmieniem dla dobra zębów i żołądka, ktory jest obciązony. Dodatkowo, dziecko roczne, jedzące już wszystko i traktujące mleko jako dodatek da radę wytrzymać bez karmienia cała noc. Do rzeczy - zamiast mleka postanowiłam dać wodę, dziewczyny z forum poleciły tak zrobić, poniewaz też prosiłam o poradę w tym temacie. Kiedy się budzil dostawał butlę, ale z woda. Na poczatku był płacz i lament. Budził się chyba ze 20 razy i tak tydzień walki zaowocował sukcesem. Mam nadzieję, że pojdzie Wam szybko i bezboleśnie ;)

Dokładnie mm lepiej na wodę zmienić. Z czasem dziecko nawet i na wodę nie będzie się budzić 

Sama mam podobny problem bo mój synek ma już ponad 2lata i ostatnio budzi się na pierś nawet 4razy! Butelki nie akceptuje.Corka była na mm i w wieku 15 miesięcy sama przestała się budzić w nocy.Syn raczej sam się nie odstawi od piersi ,więc szczerze przyznam,że sama nie wiem jak się za to zabrać.

Moniczka, a z czego synek pije na co dzień? To zamiast w butelce, ktorej nie akceptuje, mozna mu podawać wodę w tym, w czym pije w ciagu dnia

Moniczka próbuj tak jak Aga pisze z tego co w dzień pije czy to bboxa czy kubeczka jakiegoś. Cokolwiek żeby zaspokoić pragnienie

dobra rada AgaK, też bym od tego zaczęła 

Mój syn pił mleko w nocy do ok 20msc dopóki cyca dawałam 

Moniczka może faktycznie spróbuj tak jak radzi Aga i daj synkowi pić z ulubionego kubeczka bo 2 latek to już chyba nie budzi się z powodu głodu 

również mam wrażenie, że to poczęści bardziej przywiązanie do butelki niż głód, ale możliwe też, że maluch potrzebuje bardziej sytej kolacji i wtedy będzie przesypiał noc

Jak bym chciała aby tych pobudek było tylko max 2. Czasami jest ich tyle że ciężko zliczyć. Jak bolą ząbki to zauważalnie częściej się budzi. Jest nadal na cycu ale u mnie wody nie zaakceptuje. Chyba już muszę czekać

Dziewczyny,mój synek pije już od dawna, najczęściej ze zwykłego kubka lub kubka ze słomką.Oczywiscie,że już nie raz podawałam mu wodę do picia w nocy.Tu właśnie nie chodzi o pragnie bo wody się napije a piersi i tak się domaga i nie zaśnie dopóki nie dam.To według mnie takie bardziej przyzwyczajenie a i ząbków (5) też jeszcze nie ma.Może z tego powodu ostatnio częściej się budzi,sama nie wiem...

U mnie na szczęście problem sam się rozwiązał jak syn odstawił całkowicie mleko sam. Ale bardzo długi czas w nocy bardzo dużo pił nie chciał mleka tylko pił dużo wody dopiero jak zmieniłam odstawiłam niekapek bez którego nie chciał się rozstać przestał wstawać w nocy . Może zamiast mleka podawaj wodę ? 

Kuzynka ma 3 letniego syna i na noc podaje mleko krowie jak się czasem obudzi albo więcej wody i np 2-3 miarki mleka wtedy nie chce pić i idzie normalnie spać . 

Moniczka pewnie i przyzwyczajenie też może być. Sąsiadka jak nie dała rady oduczyć od piersi to wyjechała na dwa dni mąż został z dzieckiem i problem się rozwiązał sam 

Aneczka mąż sąsiadki pewnie miał ciekawie. Haha juz widzę mojego jak zostaje sam ze Stasiem.. Po moim powrocie pojechałby na tydzień SAM na wczasy. Hahaha 

Rena a dlaczego wody nie zaakceptuje???

A.moj syn też był bezbutelkowy,bezsmoczkowy.ciezko to było oduczyć wstawiania w nocy na cycy.

A właśnie ja pojechałam z.synem do szpitala maz.zostal z.corka.na.dwa.dni i musiał ja karmić.ja w.szpitalu katorga z piersiami a w domu córka już na mm.i nie było źle.