Jak wyczyścić ruszt w płycie gazowej?

Dziewczyny może Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na wyczyszczenie rusztu w płycie gazowej ?

Na dniach przeprowadzka, kuchni nie wymienialiśmy bo już nie było na to finansów. Mamy płytę gazową,ale ruszt jest w okropnym stanie. Nie potrafię go wyczyścić. Próbowałam już specjalnym płynem do tłuszczu i szorowałam. Niestety nic nie schodzi. Już nawet zaczęłam się zastanawiać czy coca cola go nie uratuje :D macie jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić ? 

aktualnie mam indukcje, ale wcześniej miałam płytę gazową na szkle i właśnie z tym rusztem był zawsze problem, bo wiecznie usyfiony. Myłam go w zmywarce bo tak wyczytałam na jakims formu, był czysty, ale przebarwienia zostawały, ostatecznie możesz dokupić nowe w dedykowanych sklepach z takim sprzetem, nie powinien być to bardzo duży koszt

Ewe w sumie masz rację . Nie pomyślałam,że można dokupić nową choć nie wiem czy taką idealną jest łatwo dokupić choć może jednak szybko się znajdzie. 

Mazia a jakbyś zanurzyła to w jakiejś misce włożyła kapsułkę od zmywarki i zalała gorącą wodą? ja tak uratowałam taką szklaną tacę od piekarnika, która była dosłownie czarna już. 

ja w zmywarce myje 

Mamaem oj to jest pomysł, spróbuję :) wprawdzie my dalej żyjemy bez zmywarki, ale od teściowej kapsułkę pożyczę, albo do jej zmywarki wcisnę ruszty choć jest taka gruba warstwa syfu, że nie wiem czy to pomoże ;/

Właśnie słyszałam że wiele osób myje takie ruszta i ogólnie te górne części od palników w zmywarce jeżeli jest zniszczony No to nie zaszkodzi spróbować zawsze warto poszukać też może gdzieś po internecie Może ktoś miałby do oddania bądź odsprzedania z takiej samej kuchenki tylko ruszt w dobrym stanie jednak te ruszta to jest taka część którą ciężko utrzymać w idealnym porządku i stanie Ja po prostu zawsze staram się przy myciu kuchenki bezpośrednio z psikać i kuchenkę i ruszt na niej jeszcze leżący żeby to się tam troszeczkę w piło te wszystkie detergenty No i potem pod bieżącą wręcz gorącą wodą i troszkę taką drucianą szczoteczką czyszczę nie wiem co warto by było jeszcze spróbować Może jakąś sodę oczyszczoną proszek do pieczenia jakąś pastę z małymi drobinkami która to od szoruje

Warto spróbować może ta zmywarka choć trochę pomoże, ale wymiana rusztu na nowy to też spoko pomysł :) 

wicie te ruszty to sa różne i zależy z czego są wykonane;(

w pierwszej kuchence jak przyszło nam ją wymieniać bo ulatniał sie gaz to gośc sie pytał czy wogóle my tej kuchenki uzywaliśmy ;) bo ruszt był jak nowy idealny do czyszczenia w obecnej mamy dwa jak by osobne i jeden czysci sie jak by nieco gorzej od drugiego mimo ze oba tak samo uzytkowane;( ale w porównaniu do poprzedniej kuchenki dużo gorsze do doczyszczenia;(

kiedyś w biedronce były takie spraye do czyszczenia grili w czarnych butelkach i to całkiem nieżle sobie radzi;) ja stosuje doczyszczenia takich cieżko dostepnych miejsc szczoteczke do aparatu na zęby;) twarda i dobrze doczyszcza;) lepsza niż niejedna gąbka;)

Z tą szczoteczkę do czyszczenia aparatu też fajny pomysł bo wejdzie w każde mało dostępne miejsca Oczywiście zawsze trzeba uważać żeby też nie zniszczyć sobie danej powierzchni jakimiś detergentem które zamiast mam delikatnie wyczyścić z powoduje efekt zdarcia lakieru ja mimo wszystko w pierwszej kolejności po szukałabym często na różnych stronach można nawet za parę groszy albo i za darmo zdobyć taką część ja właśnie poluje jak kiedyś ktoś będzie wyrzucał kuchenkę bo aktualnie nie mam tego takiego krzyżyka na małym palniku gdzieś kiedyś zaginął w trakcie i się nie znalazły oczywiście Nauczyłam się już bez niego żyć Natomiast jeżeli kiedyś wydaje że Ktoś wyrzuca starą kuchenkę a on krzyżyk tam będzie to po prostu sobie przygarnę

jak nic nie poratuje to może nowe ? zawsze to mniejszy nakłąd finansowy od nowej kuchenki np ;p

Jest taki płyn do kominków w Rossmanie fukasz tym i zostawiasz na pół godziny potem zwykła gąbka myjesz i powinno super puścić ja pamiętam jak mi drzewo spadło na szybę i szorowalam nawet pazurami dopiero po tym środku puściło ale musisz uważać bo silnie żrący jest trzeba ubrać rękawiczki i najlepiej tego nie wdychać bo aż oczy szczypią od tej chemi ale jeśli chodzi o skuteczność to rewelacja 

warto spróbować tych sposobów co dziewczyny piszą 

Mazia daj znać czy coś pomogło:)

MamaLaury a pamiętasz może nazwę tego sprayu ?

Jutro pewnie będę coś próbować bo chwilowo mąż kończy remont, ja pakuje nas i szczerze nie byłam na mieszkaniu od niedzieli bo kontakty nie zrobione, więc nawet tam z dziećmi nie idę 

Nie pamiętam w takim ciemnym opakowaniu ale on był chyba jeden przynajmniej u nas w Rossmanie ze spreji tego typu 

z ciekawości sprawdziłam ile kosztuje taki nowy ruszt i jednak muszę stwierdzić, że to spory koszt:

RUSZT palnika płyty gazowej Whirlpool ŚREDNI - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl

129-159 zł za sztukę, może i znajdzie się gdzieś taniej, ale pewnie niewiele. Wiec jakby policzyc 4 sztuki ... to prawie nowa płyta wyjdzie. Poszalelei z tymi cenami

Także Mazia działaj czym się da :) mi babcia zawsze mowi - soda, cytryna, ocet - ale rzadko z tego korzystam bo ocet dla mnie odrzucajacy :D 

Czy ja wiem czy to takie drogi koszt w porównaniu do całej kuchenki jeżeli faktycznie jest zniszczony i nie chce nam nic puścić tego brudu to ja bym z czasem zainwestowała chociażby w nowy ruszt Albo tak jak chciałam niżej w używany z innej kuchenki w lepszym stanie niż nasz obecny

Będę jutro działać także ocet i sodę też biorę :D rosmman nawiedzę dziś :D wiecie najwyżej nowe elementy, ale no fakt to jest koszt u mnie by wyszło koło 250zł z tego co widzę, a my i tak tę kuchnię będziemy robić to niedługo miejmy nadzieję się dorobimy i kupimy taki jak chcemy w końcu :) także dzięki Wam dziewczyny ! wiedziałam, że co parę głów to nie jedna :D i mam dzięki Wam parę patentów do wypróbowania :) mam nadzieję, że coś zdziałam dzięki Waszej pomocy :)

Jednak cena rusztu przy cenie kuchenki to ogromna różnica więc wydaje się że że czasami jak mamy inwestować w droga chemię to jednak warto obzalowac i kupić