my właśnie przechodzimy u młodszego 4-miesięcznego synka ospę, starszy miał w listopadzie w zeszłym roku. Z tego co wiem, to dziecko gdy już się pojawią krostki to zaraża 2-3 dni a nie przez cały okres. Dla dzieci starszych tzn po 2 latach smaruje się PUDRDERM-em,a maluszkowi gencjaną na wodzie żeby szybciej pzryschły
te szczepienia to niegłupi pomysł
a ja jakoś nie jestem do nich przekonana
mamy szczepcie dzieci moje przeszły ospe różnie , jeden syn bardzo łagodnie,drugi zapalenie ucha po ospie a córka 2 latka to zgroza miała 40 temp, w buzi blazy i na oczkach miała krostki a teraz zostały brzydkie blizny i zastanawiam się jak mam ich się pozbyć Jak bym wiedziała że taka może być ospa to bym zaszczepiła a i strasznie sie męczyła w pierwszym tygodniu.
mój niunio niedawno przechodził, ale tak w miarę łagodnie wymalowałam go gencjaną na wodzie i było dobrze, tylko trochę kolorowy był
Ja mam nadzieję, że z ospą zetkniemy się nieco później bo jak dzidzia taka malutka, to nawet nie rozumie, że nie wolno drapać.
oj jak takiemu maluchowi powiedzieć żeby nie drapał jak on nic nie rozumie…
najlepiej smarować lekarstwem i jest maść która zmniejsza swędzenie bo inaczej po takich zdrapaniach mogą zostać blizny
u nas jeszce maly nie przechodzil i ja tez jeszcze nie przechodzilam wiec jak sie on posypie to ja tez
ja mialam ale maz i dziecko nie
U nas jeszcze nie było ospy , ale podobno czym wcześniej dziecko ją przejdzie tym lepiej.
ospa jeszcze przed nami, już się boję
ospa przebyta chroni dziecko praktycznie przez całe życie przed ponownym zarażeniem, więc sama nie wiem czy się decydować na takie szczepienie, na pewno zachorowanie na nią bardzo wcześnie tzn przez niemowlaka- jest ciężej znoszone niż np przez przedszkolaka, tak samo gdy zachowujemy w późnym wieku
Starszaka szczepiłam na ospę i miał tylko 4 krostki, które po 2 dniach zeszły. Rodzeństwa nie zaraził. Młodsze dzieciaki maja silną alergię na jajka co wyklucza szczepienie na ospę, a szkoda
ospa jeszcze przed nami
oj przed nami też … ja miałam i nie milo wspominam … mała blizna mi została bo zdrapałam strupka
My juz dawnmo jesteśmy po ospie.
u mnie obydwaj mieli ospę
umnie jesteśmy wtrakcie ospy starsza przynisla z przedszkola terz żałuje ze jej niezaszepiłam jak ktos moze to niechszczepi szkoda tych dzieci
mozna a nawet trzeba myc normalnie dziecko z ospa