Jak zachęcić dziecko do uważnego słuchania bajek?

Słuchanie bajek ma niewątpliwie pozytywny wpływ na rozwój dziecka. Dziecko, wyobrażając sobie to, co jest mu czytane, jest w stanie przenieść się oczami wyobraźni do opowiadania. Czytanie zacieśnia więzi rodzica z dzieckiem, poszerza jego wyobraźnię, jest formą rozrywki, miłego spędzenia czasu. 

My na wieczór czytamy kiedy mała już się wycisza pije mleczko a ja dzięki temu mam chwilę by jej poczytać nie ma wokoło już zabawek tylko gwiazdki na suficie ,cisza spokój 

To doskonały sposób na wyciszenie przed noca my ostatnio trochę odeszlismy od wieczornego rytualu czytania i oglądania bajek w sumie sama nie wiem czemu muszę przypilnowac i do tego wrócić bo to dobrze działało na syna

fajna sprawa.. my nie czytamy, bo mAły nie chce odkleić się od piersi. odrzuca mm, jeszcze zrobię jedno podejście, byłoby łatwiej wtedy z czytaniem.

Ja opowiadałam co widzimy na obrazkach i to ją bardziej ciekawiło 

Mój starszy 4letni synek już ładnie słucha jest zaciekawiony i dopytuje. Natomiast młodszy 2latek wogole nie potrafi się skupić na moim czytaniu czy opowiadaniu, woli jakieś obrazkowe książki i to on decyduje na której stronie bo inaczej nie chce. Stwierdziłam że dziecko w swoim czasie zacznie słuchać nic na siłę. Jak czytam starszemu to po prostu młodszy zajmuje się czymś innym. 

No właśnie to jest to nie ma co na siłę.vzytac dziecku kiedy nie chce słuchać najpierw trzeba nauczyć dziecko słuchać i skupić uwagę na to o czym mówimy 

jak dziecko nie chciało słuchać to tez na siłę nie czytałam. Jak bajka miała się zakończyć w połowie to kończyłam. Czytałam tyle ile było uwagi, a potem przyszedł czas , że można czytać bez końca , aż ja mam dosyć.

Ja w sumie przez pucia córkę nauczyłam mnie słuchać, a w zasadzie widziałam u jednej logopedki jak go czytała dzieciom i też tak zaczęłam czytać. To była świetna metoda. Córce czytałam pokazywałam, prosiłam by też pokazała dane przedmioty, Była aktywna podczas czytania i ją to ciekawiło. teraz też zadaje mnóstwo pytań i uwielbia czytać. Zawsze przed snem czytamy i potem opowiadamy własnymi słowami tę bajkę. 

Mały ma 10 miesięcy u niego uwagi żadnej , on tylko próbuje zabrać książkę 

Mazia moja ma 7 miesiecy i też najlepiej jest zabrać książeczkę i gryżć:D

Mazia my tez miałysmy takie poczatki,a teraz ja jej czytam ksiazke ona w tym samym czasie czyta druga ale ma tak podzielna uwage ze jak ja cos zaciekawi co przeczytałam to od razu zagląda...

Wszystko stopniowo najpierw nazewnictwo obrazkow potem jakies pojedyncze zdania bądź historia wymyslana przez nas samych a dopiero potem czytanie 

Myślę że warto próbować, czytać codziennie, proponować żeby słuchało, usaidlo, pokazywać obrazki żeby dziecko nazywało itp

Mazia u nas też tak było, ale już teraz to właśnie ogląda obrazki i opowiada co widzi 

Kupiłam jej ostatnio wielkanocna pisanka i już znam prawie całą na pamięc:D

Aż tak często musisz czytać dziecku ?

MiśkaPyśka ja czytam codziennie przed spaniem. Córka mnie o to prosi 

hehe takie maluszki to wszystko badają rączkami i buzią;) wiec jak widza coś kolorowego coś co mogą dotknąć to o to walczą;)

To nic dziwnego że już się nauczyłaś na pamięć 

To u nas też bajki na pamięć zna. Często jej czytamy i raz jej czytam u mówię dziewczyna, a ta mnie poprawia dziewczynka. No miała rację było napisane dziewczynka,ale byłam w szoku bo z miesiąc tej bajki jej nie czytałam,ale dokańcza za nami bajki 

Nic tylko się cieszyć że ma taką dobrą pamięć