Obowiazkowa wizyta na 4 miesiace?
Byliśmy z Synkiem jak mial jakies 7 ale tylko dlatego że coś ropialo jedno oczko. Wiec juz pojechalismy sprawdzić wszystko
i teraz co roku kontrolnie jak nic się nie dzieje.
Kurcze nie słyszałam o obowiązkowym badaniu wzroku. Od kiedy to weszło ?
Ej hit , mi tam powiedzieli w szpitalu , mojej bratowej tez . Nawet skierowanie dostalam
a teraz szukam informacji na ten temat w internecie i echo . Malp tego jak dzwonilam na rejestracje to pani mi powiedziala , ze ta granica jest ruchoma i moze byc tez pozniej , ale , ze trzeba ![]()
Wiecie moze czy da sie jakos sprawdzic po kodzie skierowania co tam dokladnie pisze ?
Też pierwsze słyszę o tym obowiązkowym badaniu dla 4 miesięcznych dzieci. Ciekawe od kiedy to wprowadzili.
Ale zawsze tak jest na NFZ terminy takie , że lepiej prywatnie iść. Ja zapisywałam córkę do kardiologa we wrześniu , na NFZ byłby termin na czerwiec 2026 a prywatnie na grudzień 2025 . Więc wiadomo , że czas się liczy i trzeba brać szybszy termin
A malo tego to jeszcze powiedziala, ze ta kolejka taka dluga , bo nie maja osobnej dla maluszkow i rozmawiala z jakas tam kolezanka z innej przychodni w lubuskim i tez mowila , ze ten termin nie musi byc dokladnie w 4 miesiacu ![]()
Ciekawa jestem czy teraz po porodzie dostane takie zalecenie w szpitalu.
Przy Synku mielismy tylko o USG bioderek
U nas też było tylo USG bioderek zalecone.
Z synem musieliśmy jeszcze zrobić badanie słuchu , ponieważ w szpitalu zepsuła się aparatura i trzeba było sprawdzić.
U córki było zalecenie wizyty u kardiologa , ponieważ wykryto szmery na serduszku. Boże to był okropny stres , miałam wrażenie , że przestałam oddychać a świat się zatrzymał.
Normalnie czuje sie jakbym sobie to wymyslila , ale to wrecz niemizliwe , bo odbylam kilka rozmow , z pediatra , z pielegniarka , z pania z rejestracji , z polozna na rejestracji do pediatry na ten temat i zadna z tych osob nie dala mi powodow zeby myslec , ze to moj wymysl
chyba , ze mowilam z takim przekonaniem , ze one myslali , ze cos weszlo a nie wiedza
nie no a tak powaznie to jutro bede wiedziala o co dokladnie chodzi
Żeby sprawdzić skierowanie musiałabyś na internetowym koncie pacjenta zobaczyć, ale musisz mieć podpięte tam swoje dziecko
A co do badania wzroku to ja mam dziecko 5,5 miesiąca i nikt nam nic nie mówił o tym ani nigdy nie kierował. A urodziłaś w terminie? Często wcześniaki kierowane są na badania wzroku
Jak wejdziesz w IKP w aplikacji to po zalogowaniu się na uprawnionych członków rodziny czyli na dziecko trzeba kliknąć na skierowania i „pokaż skierowanie” i tak na górze masz kod a na dole „rozpoznanie”, tam powinno nyć określone o co dokładnie chodzi.
Ja też nie słyszałam o czymś takim ale ile się stresu najadłam gdy przyszła bibułka do przesiewowych badań żeby powtórzyć i im odesłać…. Okazało się, że ktoś przy pobieraniu nie „zakolorował” krwią całego kołeczka i próbka nie nadawała sie do badań ![]()
Ja się zdziwiłam, jak w listopadzie umawiałam syna na echo serca i termin już na kwiecień. Aż sprawdziłam maila czy na pewno 2026 dostaliśmy.
@asiam1 aż się zestresowałam, bo my do żadnego okulisty nie jesteśmy unowieni
a wiem że u nas terminy są straszne. Kiedyś chciałam syna umówić bo książka mu spadła na oko i miał krwiaka i miałam skierowanie od pediatry, to Pani na rejestracji wgl mnie nie zapisała. Powiedziała że mamy jechać na sor, mimo że to było kilka dni po bo u nich termin za kilka miesięcy
Sama jestem zaskoczona tym. Corka skończyła 7 mcy ale nikt nic nie mówił o badaniu wzroku ![]()
@Efektdomi to ile stersu to Wasze jak Wam przysłali żeby na nowo odesłać ![]()
![]()
Ale musiałaś się zestresować. Ja co drugi dzień skrzynkę sprawdzałam czy tam nie ma czasem jakiegoś awizo. To jakbym zobaczyła od nich list to bym zemdlała chyba
@MamaSloneczka @daga1271 dziewczyny ile ja łez wypłakałam…. Tak się bałam, że miałam pare dni wyciętych z życia. Codziennie tam dzwoniłam
Po wyniki
Chyba internetowym koncie pacjenta możesz sprawdzić ale nie wiem czy na twoim czy jakoś osobno robi się dziecka.
To faktycznie szybki termin trafiliście. U nas w mieście jest jeden kardiolog. Oczywiście przyjeżdżają też ludzie z innych miast , więc ma wzięcie i ciężko o termin.
Ja też pierwsze słyszę o badaniu wzroku obowiązkowym dla maluszka
my nie mieliśmy i nikt nic nie mówił ![]()
@asiam1 a może Ty czy Mąż macie jakąś wadę wzroku i dlatego taka rutynowa kontrola? ![]()
@Efektdomi o matko, zupełnie się nie dziwię że miałaś tyle stresu i nerwów, sama bym chyba zawału dostała jakby mi przyszło to badanie do powtórzenia ![]()
współczuję!
Najważniejsze że dobrze się skończyło ![]()
Swoje konto mam , ale nie widze na nim corki
musze pozniej poczytac jak polaczyc konto małej .
@Mamusia22 mała jest przenoszona . Ale wlasnie rozmawialam z 2 innymi mamami maluchow i one tez dostaly skierowanie
wiec juz sama nie wiem
@Efektdomi moj brat mial dokladnie to samo. Tez wyslali im list a w nim , ze badanie nie wyszlo prawidlowo i , ze trzeba powtorzyc . Tez najedli sie strachu a pozniej sie okazalo , ze po prostu probka byla “uszkodzona” a nie wynik zly . Ale stresu co nie miara
@Mamii ja mam astygmatyzm i minusy ale nosze soczewki wiec w sumie nikt nie wie o tym
a maz ma sokoli wzrok , no nic co by nie bylo to dzis bede wiedziec co i jak , a lepiej raz za duzo niz za malo
Rozumiem
Jak dali skierowanie to tak jak mówisz lepiej zrobić i być spokojnym niż by miało się nie zrobić a później martwić niepotrzebnie
a może to jakaś nowość i w Twoich okolicach już to po prostu funkcjonuje, a u nas jesczcze nie ![]()
Wow też pierwsze słyszę
my bioderka mamy 27.