Jakie pieluchy wybrać?

Ostatnio koleżanka spodziewająca się dziecka radziła się mnie w sprawie pieluch. Miała dylemat jakie wybrać tetrowe, jednorazowe, a może ekologiczne. A czy firma ma znaczenie? Pamiętam jak sama będąc w ciąży rozważałam tę kwestie.Oczywiście każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.

Ja tam zawsze byłam i jestem za pieluszkami tetrowymi… moim zdaniem są najzdrowsze dla pupy maluszka :slight_smile:
Poza tym za moich czasów ogólnie dostępne były tylko pieluchy tetrowe, bo “pampersy” to tylko w peweksach można było dostać :frowning: i jakoś mamy sobie radziły (nie wymawiając się brakiem czasu - a teraz tylko wygoda i wygoda i “kiszenie” pupy maluszka w tych “pampersach”)…

Atka- racja tetra jest lepsza. Gratuluję i świadomości i dobrego wyboru…
ja mimo wiedzy zdecydowałam się na pampersy w pierwszych miesiącach… przekonały mnie inne mamy - obserwuje kobiety na osiedlu i ciągle widzę kogoś wracającego ze sklepu z ‘pampersami’…Zastanawiałam się czy wszyscy rodzice są WYGODNICCY, czy to po prostu produkt ułatwiwjący pielęgnację, znak czasów…A że wszystko jest dla ludzi, pieluchy są coraz lepsze-np z bawełnianą wyściółką, a syn nie reaguje żle, więc tak wybrałam…Czy żle czy dobrze, wciąż rozmyślam.

a ja się nie zgodzę, że kisze pupę w pampersie, w pampersie wilgoć jest odciągana a w tetrówce nie, tetrówka to ciepły okład z moczu i kupy na pupie dziecka, tam gdzie skóra jest najbardziej wrażliwa , to że kiedyś mamy używały tetrówek wcale nie znaczy że były lepsze, kiedyś na pleśniawki smarowano dziecku buźkę moczem, dziś mało kto to robi a dzieci żyją

nie widzę żadnych plusów tetrówek, nie widzę też szczególnego wygodnictwa w używaniu pampersów, bo ciuszki piorę prasuje niemal codziennie, kilka tetrówek nie zrobiłoby mi problemu

ale to moje zdanie, strasznie nie podoba mi sie podejście ze pampersów używają wygodnickie mamy i że w pampersie dziecko się kisi, nie śmierdzi, nie ma odparzonej pupy wręcz przeciwnie gładka jak aksamit to po prostu każdego wybór

My też używamy pampersów. Ze starszą na początku stosowaliśmy tetrowe pieluszki ale teraz nie mam czasu na ciągłe ich pranie itp. Musiało by się mieć tych pieluch dużo bo przecież z niczym innym do pralki nie da się ich włożyć. A przecież za długo brudnych pieluch nie da się trzymać. Pranie kilku też się nie kalkuluje. Wydaje się że są najbardziej opłacalne ale jak policzyć koszty proszku,prądu itp to u mnie jednorazówki taniej wychodzą. A w czasie gdy musiała bym je prać i prasować wolę się pobawić z dziećmi

Ja sobie nie wyobrażam używania innych pieluch niz pampersy ! Nawet jak ktoś to uważa za "wygodnictwo " . Swiat idzie do przodu . I poza szczególnymi przypadkami , ze dziecko musi mieć tetrę to nie widzę innych przesłanek żeby używać czegoś innego jak pampersy. Atka , piszesz , ze Ty używałaś tetrowych . takie były czasy , ze inne pieluchy nie były dostępne. Ale teraz są , I czy to znaczy ze jesteśmy gorsze , ze nie ślęczymy nad tonem pieluch do prania ? To tak jakby powiedzieć , ze jak nasze mamy i babcie używały waty to my nie możemy używać podpasek czy tamponów. Albo tarły pranie na tarce to my nie możemy używać pralki . Kiedyś tych rzeczy nie było a teraz sa i co lepsze nie wiemy jakie udogodnienia będą za iks lat. . Poza tym każda mama sama podejmuje decyzje co daje dziecku na pupcię , jak chce tetre to tetrę , jak pampersa to pampersa. I ja wcale nie myślę , ze mamy , które używają pieluszek tetrowych chcą źle dla swoich dzieci , taki ich wybór !

A ja używam pieluszek jednorazowych. I tak jak pisze Arzana - wolę czas spędzić z dzieckiem niz prasować stos pieluch.

My też używamy pampersów :slight_smile:

u nas również królują pampersiki ;o)

Tak, tetrowe super sie sprawdzają do wycierania buzi maluszka i przy kąpieli :slight_smile:

Ja też tetrowe i flanelowe pieluchy używam do wycierania buzi, czasem jak karmię synka z jednej piersi to jak na złość z drugiej mi się leję, zawsze mam pod ręką tetrową lub flanelową pieluche i podkladam pod pierś.

Marsela , to chyba standard ze z 2 piersi sie leje . Mi tez . Wg mnie organizm przygotowuje sie żeby zmienić maluchowi pierś podczas jedzenia i “pozbywa” sie tego pierwszego mleczka , tak zeby malec od razu ciągnął te właściwe, najbardziej treściwe.

u mnie tetrowe sprawdzily sie do kapieli,na poczatku maluszek plakal bo bylo mu zimno jak wsadzalismy go do wanienki,polozna doradzila nam ,zeby zawinac maluszka w pieluche i wsadzac do wanienki.Metoda sie sprawdzila niunia przestala plakac,po miesiacu zrezygnowalismy z pieluszki a niunia uwielbia sie kapac:)

A dziewczyny od starszych bobasów, kupowałyście może te nowe pieluchy fioletowe Happy? w reklamie fajnie wyglądają, ale jak to w reklamie wszystko ładne i fajne jest;)

Ja raz kupiłam happy ale te jeszcze ;stare’ teraz nic mnie do nich nie przekona. U nas to była totalna porażka

starych Happy miałam dwie próbki z tych paczek ze szpitala i też uważam że to porażka, grube to i kwadratowe, odwagi tych nowych nie mam kupić, poza tym do rozmiaru 4 jeszcze nam daleko, a one z tego co widziałam od 4 się zaczynają

My w tej chwili jesteśmy na happy bo mały dostał uczulenia na pampersy. Dla mnie najgorsze to są huggiesy. Grube, sztywne i kupki z nich uciekają za każdym razem!Happy nie są nagorsze.

widzialam ostatnio ze bardzo duzo ludzi kupuje pieluchy dada w biedronce, kupowala moze ktoras z was?

nie kupowałam dada,ale kumpela kupuje i jak dla mnie to jej córa ma między nóżkami tekturę , twarde są strasznie i sztywne

my używamy pampers, bo hugissy jakieś takie papierowe bardzo są

my używamy pampersów sleep & play, albo active baby, bo one są najcześciej w promocjach sklepowych.Zapisałam sie na stronie pampers i tam na mamę , tatę , Darka i siebie teraz zgłosiłam się obezpłatne próbki takich nowych, ale nie pamietam nazwy, przysyłają po 5 sztuk w paczce.Na początku jedeynki kupowałam w rossmanie baby dream,nawet fajne, raz wziełam gagi oddychające, to mała była z boku zawsze osikana.

My tez używamy pampersów active baby . Huggiesy rzeczywiście są sztywne , kupiliśmy jedna paczkę na spróbowanie, bo cena była fajna ,ale żałuje. Żeby zużyć je , ubieramy tylko w domu. Na dwór i na noc ubieramy pampersy. Mały często jak ma huggiesy to sie obsikuje.