Jakie zioła warto używać w ciąży, a jakich lepiej unikać

Drogie Mamy,

Niektóre zioła, dzięki ich cennym właściwościom, można stosować podczas ciąży, w celu złagodzenia przykrych dolegliwości ciążowych. Jednak nie wszystkie lecznicze rośliny są bezpieczne dla przyszłych mam. Dowiedzcie się, które zioła możecie bez obaw używać w ciąży, a których powinnyście zdecydowanie unikać.

https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/15/7374-jakie-ziola-warto-uzywac-w-ciazy-a-jakich-lepiej-unikac

Pozdrawiamy,
zespół mam z Canpolu

Mala uwaga, w poradzie dwa razy wymieniony jest rozmaryn, za kazdym razem z innym uzasadnieniem, warto moze na to zwrocic uwage i zredagowac, jesli jest taka mozliwosc :slight_smile:

Oj! Dziękujemy za czujność! Poprawione!

Nie ma za co, cala przyjemnosc po mojej stronie :wink: Jak juz czytac, to dokladnie!

Tak imbir rewelacyjny na przeziębienia!!!całą ciążę chronił mnie przed wirusami:)

Bardzo przydatna porada, o niektórych ziołach nie wiedziałam że nie można spożywać w czasie ciąży np rozmaryn, tymianek czy nawet cynamon. Wiadomo wszystko w nadmiarze szkodzi, ale tutaj należy unikać.

Przestraszyła mnie wiadomość o zakazie spożywania cynamonu :confused: ja tak często spożywam cynamon w diecie będąc w ciąży :confused:

Mysle ze akurat jesli o cynamon chodzi to nikt nie spozywa go w tak duzych ilosciach by mogl faktycznie zaszkodzic, szarlotka oproszona cynamonem czy odrobina cynamonu w, dajmy na to, ryzu z jabklami nie powinna zaszkodzic maluchowi. Oczywiscie, warto wiedziec jakie skutki moze miec naduzywanie, natomiast cynamon akurat z wymienionych w artykule ziol spozywany jest jednorazowo w stosunkowo malych ilosciach (no, chyba ze chodzi o mojego meza :stuck_out_tongue: )…
Zatem Amelita nie popadaj w panike, moze troche ogranicz ale na pewno nie musisz calkowicie rezygnowac z cynamonu - jest on na tyle aromatyczny ze nawet odrobina podkreci smak potrawy wiec nie ma potrzeby uzywania jakichs sporych ilosci.

Amelita ja również spożywam od czasu do czasu cynamon:) Tu bardziej chodzi o jego nadmierną ilość w diecie, bo tak na prawdę wszystko w nadmiarze szkodzi. Jeśli dodajesz czasem go do potraw, ciast i innych dań to nic nie będzie maluszkowi, także spokojnie:)

Ja piłam melisę 

Ja również spożywamy nieraz cynamon jak robie jabłko czy gruszke z jogurtem naturalnym i orzechami

Też cynamon używamy do jabłek;)

Wsztstko z umiarem nie zaszkodzi 

Teoretycznie w ciąży nie powinno się stosować cynamonu,ale ja sama też raz jadłam 

Mazia ja też jadłam. Ale z umiarem mocna już nie ma co popadać w paranoję 

Ja gdyby nie to xe przypadkowo trafilam na jakis artyku) to nawet nie wiedzialam ze niektorych przypraw nalezy unikać tsk ze mamy, warto przeczytać :) 

No ja te, trafiłam przypadkiem na informację,że nie wolno cynamon. W poprzedniej ciąży na bank jadłam częściej 

Ja np tymianek czy rozmaryn czeato uzywalam 

Ja lubię ogólnie zioła i sobie żadnych nie żałowałam w ciąży, zresztą z tym to nie ma reguły. Jak miałoby tak wszystko szkodzić to nic byśmy nie jedli 

No ja tez niby dlugo uzywalam nie wiedAc i nic sie nie dzialo. Ale myslam o tym i staralam sie jedmak nie