Karmię sztucznie i jestem z tego dumna. Dlaczego?

Karmienie mlekiem modyfikowanym jest tępione na każdym kroku, dlaczego? Bo jest nazywane karmieniem sztucznym. Każde krzywe spojrzenie osób trzecich może doprowadzić do smutku i łez. Nie każdy ma możliwość karmienia piersią. Nie każdy tego chce. Różne mamy powody, ale nikt nie ma prawa nas za to krytykować, ani pytać dlaczego nie karmimy piersią.

ja karmiłam 4 miesiące piersią, ale biustu nie mam obwisłego, wrócił do formy. Zajęło to kilka miesięcy, ale udało się.

beti2270 miałaś szczęście, którego wiele kobiet nie ma ;]

I bardzo dobrze, że jesteś z tego dumna. Tak jak piszesz, różne są przyczyny i nikt nie ma prawa nikogo osądzać. Fajnie, że masz do tego takie podejście, bo są matki, które mają głęboki… ja wiem … żal, pretensję, niedosyt za to że poród cc a nie sn, za to, że nie mają pokarmu, że muszą karmić sztucznie itd. A sytuacja jak jest, taka jest i należy się pogodzić, bo inaczej można zatruć i siebie i najbliższych.

Szczerze to miałam problem. Trwał godzinę po decyzji o karmieniu mm. Ale jak zobaczyłam swoje najedzone i szczęśliwe dziecko wszystko minęło. Tym bardziej że córeczka wynagrodziła to anielskim uśmiechem ;]

najwazniejsze to to, by dziecko nie było glodne, a mama byla szczesliwa

dokładnie. w życiu są rózne sytuacje. nie zawsze jest tak, że można karmić piersią.

Myślę że karmienie mlekiem modyfikowanym na początku było nowością dla wszystkich i dla mam karmiących piersią ale teraz są takie czasy że większość mam karminmlekiem modyfikowanym już nie ma tak że krzywo patrzy się na matkę która wyciąga butelka z mlekiem modyfikowanym dla malutkiego naprawdę bobaska

Mi szkoda,że nie karmię piersią ale trudno…dziecko najedzone,zdrowo się rozwija i nie ma co narzekać :slight_smile: nie działają już na mnie krzywe spojrzenia typu"jak to ?! nie karmisz piersią?". A więź mam równie bliską karmiąc butelką :slight_smile:

wiele kobiet musi karmić sztucznie ze względów zdrowotnych

mysle, ze to jest wybor kazdej obiety, i nie nalezy tego negowac, czy sie dopytywac. Taka ecyzja i koniec. Najwazniejsze, ze dziecko je, dostaje pokarm. A jaki to juz nie jest sprawą osób trzecich

mi pokarm zanikl po 2 miesiacach ale nigdy ie dyskryminowalam karmienia butelka

niektóre kobiety nie mogą karmić piersią.

mały odsetek kobiet nie może wykarmić swojego potomstwa. I zdarza się to niezmiernie rzadko. Trzeba mieć dobra opiekę położnych i wiele wsparcia aby dążyć do celu oraz nie poddawać się tylko walczyć jeśli kobiecie na tym zależy :slight_smile:

tak jak coraz więcej kobiet nie chce rodzić sn tak coraz więcej kobiet nie chce karmić piersią

Ja również muszę dokarmiać mm, ale już coraz mniej.

ja chciałam karmic piersia, nie wyszlo. karmie mm i plakac z tego powodu nie bede. dziecko sie dobrze rozwija i to jest najwazniejsze

Wcale nie potępiać mam karmiących mm, każdy robi jak mu pasuje i uważa

każda matka robi wszystko dla dobra dziecka

Ja tez karmie butla, nie z wyboru wlasnego