Karmienie butelką – bezpiecznie i z czułością

Podpowiem Ci jak zadbać o bezpieczną pozycję do karmienia, prawidłowo przystawić butelkę, zapewnić dziecku poczucie bliskości podczas karmienia oraz dostosować pory karmienia do potrzeb maluszka.

Mój synek znacznie częściej woła o butle niż co trzy godziny. Miałam problemy z karmieniem go piersią a od kąd przeszliśmy na mleko modyfikowane mój synek stał się spokojnieszy i nie miał tylu kolek co przy karmieniu piersią.

Moja córka jadłą dużo mniej niż zalecali na pudełku, ale jadła więcej porcji. Przykładowo dziecko w pewnym wieku powinno pić 240 ml, to ona piła maksymalnie 180 ml, czasem tylko 150 ml i nie dało rady nauczyć więcej i rzadziej. Na szczęscie pediatra nas uspokoił, że ten typ tak ma i wcale nie szkodzi że je częściej.

przy wybieraniu butelki dla dziecka zauważyłam, że coraz więcej firm pracuje nad udoskonaleniem butelek pod względem konfortu picia- kształt smoczka ma jak najbardziej przypominać pierś. Myslę ,że to ważne dla dzieci, które miały okazję spróbować piersi mamy,ale z różnych względów są karmionę butelką.

moja córeczka je tylko 5 razy dziennie,a powinna 6:) w nocy w ogóle nie wstaje na karmienie. co do butelki antykolkowej polecam dr.brown`s.jest rewelacyjna

Co do butelki dr.brown`s u nas nei sprawdziła się w ogóle, ale pewnie wszystko zależy od dziecka i od przyczyny kolki.
A co do ilości wypijanego mleczka są tylko orientacyjne, nasz maluch według schematu na opakowaniu powinien wypijać już 180 ml a zwykle ledwo 90 wciska.

mamutek, tez mialam ten problem i stres i wszystko, przeszlam na butle i wszystkie zle czary znikly

Moja coreczka bardzo szybko przesla na butelke.

Ja czekam z niecierpliwoscia na karmienie - mój synek ma takie rozanielone spojrzenie jak pije mleko :slight_smile:

polecam buteleczke samosterylizujaca LOVI :wink: lub antykolkowe z canpol;u :wink:

ktore to sa antykolkowe z canpol? szukalam tutaj w “produktach” ale nie znalazlam :frowning:

takie krzywe hehhe no takie ksztaltem przechylone :wink:

dzieki bo ostatnio mielismy kolke i chce sprobowac moze innej butelki

tu z tym karmieniem wedlug zegarka to tesciwa ni tak kazala bo mowila ze dziecko powinno jejsc o jednakowych porach,ale i tak ja nie sluchalam daje malej jesc kiedy jest glodna

karmienie według zegarka…mnie coś rozśmiesza w teoriach bo wszędzie napisane jest że karmi się na żądanie, jedne dzieci zjadają mniejsze porcje ale częściej, inne większe i rzadziej no ale idea karmienia na żądanie, jednocześnie piszą że 3 m maluch powinien mieć juz stałe pory karmienia

nijak się jedno do drugiego ma;)

hipciowa----------jestem ciekawa u ilu dzieci sie sprawdz karmnienie o tych samych godzinach

Hipciowa racja. Moja jadła bardzo często ale malutkie porcje i trochę się tym martwiłąm, bo oczywiście wszyscy naokoło gadali że będzie gruba, bo tyle mleka pije…Na szczęscie pediatra powiedział to co Ty, że każdy jest inny jeden potzrebuje więcej i rzadziej inny częśćiej ale mniej…Córka jak pulpet nigdy nie wyglądała więc chyba nie było źle z tym karmieniem.
Ja jak karmiłąm tylko piersią to moja miała taki okres że jdała co godzinę:))Ale hardcore normalnie.Wiecznie z cyckami na wierzchu:))

kulcio - no cycusiowe to musi być na żądanie bo jak inaczej?

a butelkowe to już różnie, bo tak jak pisałam niżej zje mniej to przecież nie wytrzyma tych 3 h, zresztą ja wychodzę z założenia ze lepiej mniej a częściej bo co mi z tego jak wypije dużo a za chwilę wszystko chlupnie i dziecko znów głodne

Na początku mały za mało jadł a za dużo spał wiec budziłam go co 2 godziny ,potem sam bez budzenia jadł co 2 godziny a teraz je kiedy chce bez zegarka.

W moim przypadku było tak że mała się w nocy nie budziła wogóle do picia mleka od samego poczatku.Położna kazała mi ja budzic twierdząc że przegładzam dziecko :)) i tak jej nie budziłam i nie budzę do dziś,mała ma 9 miesięcy i jest okazem zdrowia a nie jak twierdziła położna “PRZEGŁODZONA”